Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Alliansregeringen avgår om rödgröna växer

Alliansregeringen kommer att avgå efter valet den 14:e september om det rödgröna blocket blir större. Däremot kommer Fredrik Reinfeldt inte att släppa fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget.

Uppdaterad: Publicerad:

Alliansens partiledare skriver på DN-debatt att en ny del i grundlagen fastslår att om en statsminister inte avgår efter ett val ska förtroendet prövas i den nya riksdagen senast två veckor efter att den samlats. De slår också fast att de oavsett valutgång ska lägga ett gemensamt förslag till statsbudget i höst.

- Det viktiga för att en regering ska överleva i mer än två månader är att man får igenom sin budget i riksdagen. Ska vi släppa fram en regering så vill vi inte ta ansvar för att Sverige omedelbart hamnar i en regeringskris, sade FP-ledaren Jan Björklund under torsdagsmorgonens partiledarutfrågning i Sveriges Radio.

Alliansens besked 

• Vi eftersträvar att få väljarnas förtroende för en fortsatt alliansregering. Då behöver vi fortsatt samla fler riksdagsmandat än de tre rödgröna partierna.

• Om de tre rödgröna partierna blir störra än alliansen kommer statsministern och vår alliansregering att dra slutsatsen av detta och avgå. Vi står fast vid vårt besked. Vi kommer i höst att lägga fram ett gemensamt förslag till statsbudget. Det betyder att den politik vi går till val på kommer vi att driva även efter valet.

• Vi kommer inte att styra med eller förlita oss på Sverigedemokraterna. Varje röst på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är en röst för en ny regering och en mycket osäker situation när det gäller hur Sverige ska styras.

TT

DN/