Extern länk
Början på sidans innehåll

Hela Sverige bakar

Hela Sverige bakar

Följ med på en resa genom bakelsernas värld. Dramatik, precision och kreativa chansningar väntar när amatörbagare från hela Sverige gör allt vad de kan för att imponera på den tuffa juryn.Tolv härliga amatörbagare tävlar om titeln Sveriges bästa hemmabagare.

Sponsorer

Dr OetkerElgigantenJDE SenseoValio
Julie Karlsson deltagare i Hela Sverige bakar 2014.
Foto: TV4/Andreas Lundberg

Julie Karlsson deltagare i Hela Sverige bakar

Sjuksköterskan Julie Karlsson, 29 år, från Göteborg. Julie är en rak och driven människa som älskar att baka.

Uppdaterad: Publicerad:

Varför sökte ni till Hela Sverige bakar? Vad var det som lockade?

I takt med att bakintresset ökat så ville jag utmana mig själv på nya nivåer. Jag har alltid drömt om att öppna eget café eller konditori samt ta en bageri-/konditorutbildning och därför ville jag ta första klivet i den riktningen och våga gå igenom en av de största utmaningarna jag någonsin kommer få vara med om i mitt liv.

Hur föddes ditt intresse för bakning?

Jag har alltid haft ett stort intresse för att stå i köket och med tiden utvecklades ett bakintresse i kombination med hemkunskapen i skolan. Jag började baka för mina syskon och min pappa och i dag använder jag baktillfällena både som terapi och som en nöjesgrej. Det som lockat mest är alla fina variationer och dekorationer som finns, en bred väg för fantasi.

Vilken är din styrka respektive svaghet när det kommer till bakning?

Jag är riktigt dålig på att planera bakningen när jag vet att jag har bråttom. Jag får bara "blackout" och det blir tomt i huvudet i ett par minuter innan kroppen reagerar, den går liksom på tomgång. Men när jag väl vaknar till och sätter upp rutiner blir resultatet så mycket bättre och det är en stor styrka. Jag går gärna på okänt vatten, lär mig mycket nytt, utmanar mig själv och hämtar inspiration. Att anpassa bakverk efter tycke och önskemål från min omgivning, är en annan styrka som jag besitter.

Vad vill du helst bli uppvaktad med på din födelsedag – en läcker tårta eller ett nybakat frukostbröd?

Alla gånger en läcker tårta, jag älskar tårta.

När du bjuder på fika, ja vad dukar du då fram - sju sorters kakor eller en chokladkaka serverad med grädde?
När jag bjuder på fika blir det nästintill aldrig småkakor, det är inte min grej riktig. När jag bjuder på fika så gör jag det stort.

Vilket föredrar du – knåda degen för hand eller använda köksmaskin?

Jag är lite mer "old school" och har alltid knådat mina degar för hand. Jag älskar känslan av spänst i degen samtidigt som det riktigt bränner till i musklerna för att man tar i och utnyttjar all sin energi vid knådningen. Men visst kommer det tillfällen då jag dammar av min fina köksmaskin och utnyttjar den med.

Surdeg eller fullkornsbröd?

Jag tycker det är väldigt gott med bröd, men äter det sällan. När jag väl äter bröd tar jag alltid det brödet med mest tuggmotstånd. Surdeg har jag aldrig provat på men det ska jag definitivt utforska snart också!

Sachertårta eller jordgubbstårta?

Choklad, alla gånger. Sachertårta, ja tack, gärna två (eller tre) bitar.

Dammsugare eller cupcake?

Cupcakes, mest för att de är fina att titta på och går att variera i massor när det gäller smaken.

Läs om alla deltagarna i Hela Sverige bakar.

Johan Doverland

Cassandra Lundgren

Carina Kirkdeveli

Lisa Larsson

Rani Alhallak

Alexandra Larsson

Johanna Cronwall

Rolf Svensson

Peter-Patrik Isaksson

Ulrika Lind

Jennifer Barmer