Hela Sverige bakar

Följ med på en resa genom bakelsernas värld. Dramatik, precision och kreativa chansningar väntar när amatörbagare från hela Sverige gör allt vad de kan för att imponera på den tuffa juryn.

Julie Karlsson deltagare i Hela Sverige bakar

Sjuksköterskan Julie Karlsson, 29 år, från Göteborg. Julie är en rak och driven människa som älskar att baka.

Varför sökte ni till Hela Sverige bakar? Vad var det som lockade?

I takt med att bakintresset ökat så ville jag utmana mig själv på nya nivåer. Jag har alltid drömt om att öppna eget café eller konditori samt ta en bageri-/konditorutbildning och därför ville jag ta första klivet i den riktningen och våga gå igenom en av de största utmaningarna jag någonsin kommer få vara med om i mitt liv.

Hur föddes ditt intresse för bakning?

Jag har alltid haft ett stort intresse för att stå i köket och med tiden utvecklades ett bakintresse i kombination med hemkunskapen i skolan. Jag började baka för mina syskon och min pappa och i dag använder jag baktillfällena både som terapi och som en nöjesgrej. Det som lockat mest är alla fina variationer och dekorationer som finns, en bred väg för fantasi.

Vilken är din styrka respektive svaghet när det kommer till bakning?

Jag är riktigt dålig på att planera bakningen när jag vet att jag har bråttom. Jag får bara "blackout" och det blir tomt i huvudet i ett par minuter innan kroppen reagerar, den går liksom på tomgång. Men när jag väl vaknar till och sätter upp rutiner blir resultatet så mycket bättre och det är en stor styrka. Jag går gärna på okänt vatten, lär mig mycket nytt, utmanar mig själv och hämtar inspiration. Att anpassa bakverk efter tycke och önskemål från min omgivning, är en annan styrka som jag besitter.

Vad vill du helst bli uppvaktad med på din födelsedag – en läcker tårta eller ett nybakat frukostbröd?

Alla gånger en läcker tårta, jag älskar tårta.

När du bjuder på fika, ja vad dukar du då fram - sju sorters kakor eller en chokladkaka serverad med grädde?
När jag bjuder på fika blir det nästintill aldrig småkakor, det är inte min grej riktig. När jag bjuder på fika så gör jag det stort.

Vilket föredrar du – knåda degen för hand eller använda köksmaskin?

Jag är lite mer "old school" och har alltid knådat mina degar för hand. Jag älskar känslan av spänst i degen samtidigt som det riktigt bränner till i musklerna för att man tar i och utnyttjar all sin energi vid knådningen. Men visst kommer det tillfällen då jag dammar av min fina köksmaskin och utnyttjar den med.

Surdeg eller fullkornsbröd?

Jag tycker det är väldigt gott med bröd, men äter det sällan. När jag väl äter bröd tar jag alltid det brödet med mest tuggmotstånd. Surdeg har jag aldrig provat på men det ska jag definitivt utforska snart också!

Sachertårta eller jordgubbstårta?

Choklad, alla gånger. Sachertårta, ja tack, gärna två (eller tre) bitar.

Dammsugare eller cupcake?

Cupcakes, mest för att de är fina att titta på och går att variera i massor när det gäller smaken.

Läs om alla deltagarna i Hela Sverige bakar.

Johan Doverland

Cassandra Lundgren

Carina Kirkdeveli

Lisa Larsson

Rani Alhallak

Alexandra Larsson

Johanna Cronwall

Rolf Svensson

Peter-Patrik Isaksson

Ulrika Lind

Jennifer Barmer

Så gör du perfekta Milanostänger

Milanostången fanns med i Sju sorters kakor redan i början av 1950-talet, men försvann i den stora kakrevideringen i 1965 års upplaga. Men i Hela Sverige bakar finns det alltid plats för en fin Milanostång på kakfatet. Elisabeth och Johan visar hur du gör!

Så gör du Crêpes Suzette

En klassisk fransk dessert med flamberade små dessertpannkakor - men inte helt lätt att göra perfekta. Elisabeth och Johan guidar dig genom stegen!

Så gör du macarons

Johan och Elisabeth från juryn i Hela Sverige bakar visar hur du gör den klassiska franska mandelkakan med kallvispad maräng.

Så gör du cannoli

Elisabeth och Johan visar hur du gör det klassiska sicilianska bakverket i form av rör fyllda med en söt och smakrik ricottablandning.

Ny jurymedlem och årets deltagare i Hela Sverige bakar 2020

Bland fluff och maränger är det återigen dags för tittarfavoriten Hela Sverige bakar. I år med den nya jurymedlemmen Elisabeth Johansson som är mångfaldigt prisad inom både bakning och matlagning. I Matlagnings-OS 2004 fick hon guldmedalj i konditorkategorin och en silvermedalj tillsammans med sitt lag.

Sök till Hela Sverige bakar 2020

Just nu söker Hela Sverige bakar efter nya deltagare till nästa säsong. Var med och tävla om titeln Sveriges bästa hemmabagare! Så här gör du för att söka!

Thomas svaghet är tårtor och pajer

Thomas, 66 år, från Stockholm. Före detta tävlingsgymnast som älskar att arbeta med surdeg och håller surdegskurser för amatörer. Thomas vill uppmuntra fler äldre män att baka.

Mattias är glad och strukturerad

Mattias, 47 år, från Stockholm. Målmedveten fastighetschef som gillar att träna bikramyoga. Älskar att baka för att det ger utlopp för både den logiska och kreativa sidan.

Jannie siktar på minst fjärde plats

Jannie Skarstedt, 30, från Ängelholm. Tävlingsinriktad försäljningsområdeschef som älskar att dekorera bakverk. Jannies mamma deltog i programmet 2016, och hon hoppas nu komma längre.

Lär känna Dennis

Dennis är 33 år från Örebro. Teckenspråks- och dövblindtolk som gillar att organisera saker. Intresset för bakning väcktes i gymnasiet och han älskar att baka mjuka kakor

Här är deltagarna i Hela Sverige bakar 2019

Den 25 september är Hela Sverige bakar tillbaka med 12 nya amatörbagare från hela landet. Överraskningar, oväntade twister och en hel del dramatik väntar när deltagarna gör upp i sockerstinna bakutmaningar.

Årets deltagare i Hela Sverige bakar

Tittarfavoriten Hela Sverige bakar är tillbaka med nya programledare, förnyat innehåll och tolv färska hemmabagare. Vi får möta allt från en taxichaufför som är besatt av vetedegar till en före detta elitidrottare som har bakat sedan tolvårsåldern.