Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Experter kritiserar att nazistparti får tillstånd - "Förstår inte vad Ask fjantar sig med"

Efter lördagens nazistiska torgmöte i Stockholm kritiserar flera experter att Svenskarnas parti får tillstånd – och menar att Sverige bryter mot FN-konventionen.
- Jag begriper inte vad Beatrice Ask håller på och fjantar sig med och säger att lagstiftningen räcker till, säger juristen Peter Nobel till Aftonbladet.

Uppdaterad: Publicerad:

Nazistiska Svenskarnas parti tågade på lördagen genom Stockholm och höll därefter ett torgmöte på Gustav Adolfs torg. För detta hade de fått tillstånd, precis som vid ett stort antal andra tillfällen inför valet.

Motsägelsefull hållning

Nu säger flera jurister till Aftonbladet att Sverige måste ompröva sin hållning att tillåta rasistiska och nazistiska organisationer.

– Det finns rättsfall när någon dömts för hets mot folkgrupp efter att ha gått med en rasistisk symbol över ett torg. Samtidigt har en nazistisk organisation, som Svenskarnas parti, demonstrationsfrihet och får polisens stöd. Det är en motsägelsefull hållning som man kan ifrågasätta, säger advokaten Percy Bratt, även tryckfrihetsexpert, till tidningen.

"Ask fjantar sig"

Peter Nobel, också jurist och tidigare generalsekreterare i Svenska Röda Korset, menar att tillstånden går totalt stick i stäv med FN-konventionen mot rasism, som Sverige undertecknade redan 1969.

– Jag förstår inte varför ett anständigt land som Sverige inte kan följa sin förpliktelse till FN. Jag begriper inte vad Beatrice Ask håller på och fjantar sig med och säger att lagstiftningen räcker till, när nazisterna demonstrerar i den ena staden efter den andra, skyddade av polisen, säger Peter Nobel till Aftonbladet.

Samtidigt uppger TT att FN:s kommitté mot rasdiskriminering i sin senaste rapport om Sverige uttrycker oro över att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka. FN ska också flera gånger ha bett Sverige anpassa lagstiftningen till just konventionen från 1969.