Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Rödgröna drygar ut försprånget – men osäkra väljare kan avgöra

Enligt den senaste väljarbarometern från Novus har de rödgröna partierna fortsatt ett rejält övertag. De får 48 procent av väljarna, medan allianspartierna får 38,1 procent. Men även om försprånget är stort så kan det ändå bli en rysare på valnatten. Sverigedemokraterna har stöd av 10,2 procent och har därmed en vågmästarroll.

Uppdaterad: Publicerad:

De osäkra väljarna har minskat något. Nu är de 12,7 procent, en minskning med en procentenhet sedan förra mätningen.

- Den här gruppen är inte så politiskt insatt utan har börjat att sätta sig in i valfrågorna nu. De vacklar främst mellan allianspartierna och Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Kamp om mandat

Kampen om de osäkra mittenväljarna kommer sannolikt att avgöra valet. För de rödgröna gäller det att försöka få egen majoritet. Om dagens mätning blev valresultatet skulle det innebära 174 mandat för de rödgröna, alltså ett mandat från egen majoritet i riksdagen.

- Det märks hur framför allt Stefan Löfven försöker locka mittenväljarna. Förra valet tappade man dem genom samarbetet med Vänsterpartiet. Nu håller man avståndet, säger Sjöström.

"Förbannade och missnöjda"

De kommande dagarnas debatter och utfrågningar är därför extra viktiga eftersom de kan avgöra hur de osäkra väljarna röstar den 14 september.

- Det är en förbannad och missnöjd väljarkår. Det började i och med finanskrisen 2012. Det var också då uppgången för SD började, säger Sjöström.