Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Viktigt S-vallöfte kan få EU-problem

EU:s statsstödsregler kan sätta käppar i hjulet för Socialdemokraternas viktigaste vallöfte — 90-dagarsgarantin.
Men partiet känner sig tryggt med att förslaget klarar granskning. S-ledaren Stefan Löfven har sagt att 90-dagarsgarantin kommer att vara det första politiska beslutet för en S-ledd regering. Det innehåller bland annat 32 000 traineeplatser i äldreomsorgen och vården som är fullt subventionerade av staten.

Uppdaterad: Publicerad:

Enligt uppgifter från EU-kommissionen till TT ska stöd som täcker mer än 50 procent av lönekostnaden först prövas och godkännas av EU.

- Vi har utformat traineetjänsterna så att de bara gäller offentligt finansierade välfärdstjänster. Det är en väldigt stor skillnad mot om man hade utformat dem så de hade omfattat hela arbetsmarknaden, säger riksdagsledamot Ardalan Shekarabi (S).

Enligt Shekarabi behöver förslaget då inte prövas mot statsstödsreglerna, eftersom det inte är handelspåverkande.

- Men sedan finns det olika tolkningar av EU-rätten, säger han.

I sista hand får det prövas i EU-domstolen om det uppstår delade meningar.

- Men jag är övertygad om att vi har starka argument.

EU-kommissionen lämnar inget formellt uttalande så länge det inte finns en officiell förfrågan från en medlemsstat, men på TT:s fråga har kommissionen indikerat vilken lagstiftning som kan bli aktuell.

Det finns ingen regel som automatiskt undantar offentlig verksamhet. Stötestenen är att stödet är 100 procent, enligt kommissionen, och det kan behöva prövas. En prövning i sig betyder dock inte att förslaget kommer att stoppas, men det kan fördröjas och bli en långdragen process.

Maria Davidsson/TT

TT