Extern länk
Början på sidans innehåll

Hela Sverige syr

Deltagarna i Hela Sverige syr
Foto: TV4

De kämpar med nål och tråd i Hela Sverige syr

En lajvare, en träslöjdslärare, en borgerlig begravningsförrättare och en sjungande hemmaskräddare syns bland deltagarna i Sjuans nya format Hela Sverige syr. Tillsammans med en expertjury leder Linda Lindorff programmet som har premiär i oktober.

Uppdaterad: Publicerad:

Tyll, siden, jeans, knappar, fingerborgar och symaskiner. I en inspirerande ateljé full med färgsprakande tyger och sytillbehör samlas åtta passionerade deltagare för att kämpa med nål och tråd i Sveriges största sytävling. Under sex avsnitt tar de sig an utmaningar som sätter sykunskaperna på prov. Deltagarna ställs inför en kreativ och en teknisk utmaning i varje program, Lisbeth Stålborg och Frederik Andersen bedömer plaggen och tar ett beslut om vem som måste lämna tävlingen. I slutet återstår en vinnare, som får titeln Sveriges bästa hemmaskräddare och dessutom får ge ut ett eget mönster i en katalog från en av världens största mönsterleverantörer.

-  Hela Sverige syr är ett oerhört inspirerande och färgstarkt program. Allt fler vill idag skapa sina egna unika outfits och göra om gamla plagg, programmet visar på vilka möjligheter det finns när man använder sin kreativitet. Jag är övertygad om att tittarna kommer att vilja ta fram symaskinen när de ser programmet, säger Linda Lindorff.

I juryn sitter Lisbeth Stålborg och Frederik Andersen. Lisbeth undervisar på Beckmans och har bland annat sytt kläder till Acne och Operan. Frederik driver A.W. Bauer & Co som är det enda klassiska herrskrädderiet i Norden.

Hela Sverige syr har premiär den 14 oktober klockan 21.00 i Sjuan.

Deltagare i Hela Sverige syr 2014 är:

Kenneth Wickström, 55 år, Vimmerby. Hockeyintresserad man som främst syr korsetter, jackor och klänningar i läder. Arbetar på ett tidningstryckeri.

Lisa Pähn, 29 år, Sundsvall. Älskar att sy barnkläder och kläder med 70-tals tema. Jobbar extra i en tygaffär.

Jenny Fritzon Sjöö, 42 år, Gemla. Fyrabarnsmamma som beger sig ut till hönshuset på gården för att få utlopp för sin kreativitet när hon vill ha lugn och ro. Arbetar som träslöjdslärare.

Andreas Karlsson, 25 år, Årsta. Sportig kille som är uppvuxen i Örebro och allra helst syr jeans. Jobbar med skyltning på H&M.

Alicia Daneli, 19 år, Norrköping. Att sy är terapi för Alicia och hon drömmer om att jobba med Haute couture i framtiden. Har precis tagit examen från ett textilgymnasium och jobbar extra på café.

Birgitta Hallerbäck, 65 år, Alingsås. Började sy som ung när hon inte hade råd att köpa kläder, nu syr hon gärna i de finaste tygerna. Pensionär som jobbar extra som borgerlig begravningsförrättare.

Anna Neah Deutgen, 38 år, Mörrum. En sjungande hemmaskräddare som brinner för musik och sömnad, syr helst av allt klänningar. Jobbar som projektledare, sångerska och egenföretagare.

Kristoffer Ärnbäck, 20 år, Göteborg. Kristoffer började sy sina egna lajvarkläder för hand som 15-åring, syr mestadels historiska kläder. Är student och ägnar sig åt att lajva.

Jury i Hela Sverige syr 2014 är:

Lisbeth Stålborg, 58 år, skräddare, tillskärare och sylärare. Lisbeth undervisar på Beckmans och har ett gediget CV, hon har bland annat jobbat med Acne och sytt kläder till Operan.

Frederik Andersen, 38 år, skräddarmästare. Kommer från Danmark och driver A.W. Bauer & Co som är det enda klassiska herrskrädderiet i Norden.