Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Kalla fakta granskar det mörka nätet

I säsongens andra Kalla fakta granskas den mörkare sidan av internet, där möjligheten att vara anonym inte bara används av oliktänkande i diktaturer utan också banar väg för grov brottslighet.

Det kallas Darknet. Ett dolt internet där användarna slipper blir övervakade av myndigheterna. Möjligheten att ha en hemlig identitet på nätet lockar många, till exempel oliktänkande i diktaturer.

Men på Darknet exploderar också den grova brottsligheten. Här finns vapen, droger, barnporr och till och med mord på beställning med en svensk politiker högst på listan.

- Det finns trots allt människor som sätter i pengar på de här sajterna. I och med att det finns pengar i potten så är jag säker på att det någonstans attraherar någon att förr eller senare genomföra dåden, varnar Stefan Steiner, spaningsledare hos Malmöpolisen och en av de få som arbetar med Darknetbrottslighet.

Och polisen är närmast chanslös i jakten visar Kalla faktas granskning. I den desperata nät-kampen mot kriminella tar nu polisen till okonventionella arbetsmetoder.

Se Kalla fakta om det mörka nätet, tisdag 30/9 klockan 21:30 i TV4.