Tårgas mot protester i Hongkong

Den senaste veckans protester i Hongkong ökar i styrka. Kravallpoliser ingrep med tårgas för att mota bort demonstranter som försökte inta Hongkongs finansdistrikt på söndagen.

Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i Hongkong kallar protesterna för "olagliga" enligt BBC, vilket kan tydas som att Peking är beredd att slå hårt mot demonstranterna. Det massiva polisuppbådet använde också pepparsprej för att stoppa demonstranter, som även samlats utanför regeringsbyggnader.

Den regionale regeringschefen Leung Chun-ying manar samtidigt demonstranter att inte delta i de "olagliga" protesterna och hotar med "resoluta" ingripanden om så inte sker.

Valsystem upprör

Missnöjet gäller valsystemet, som enligt Leung är "lagligt bindande". Han säger att en ny omgång överläggningar rörande Hongkongs valreform kommer att hållas "inom kort". Uttalandet är Leungs första sedan de prodemokratiska protesterna i staden tog ny fart i måndags.

Men det blidkade inte demonstranterna.

Demonstrationerna riktar sig mot ett beslut som Peking fattade i förra månaden, som innebär att en kommission ska godkänna kandidaterna i valet 2017 till posten som Hongkongs högste ledare. Därmed får regeringen i Peking rätt att lägga in veto mot kandidater.

Hundratals poliser deltog i söndagens aktion för att mota demonstranterna, som var utrustade med skyddsglasögon och regncapes för att stå emot pepparsprej och tårgas.

"Har ingenting"

Bakom protester står en rörelse som kallar sig "Ockupera centrum med kärlek och fred". Det är främst studenter som har deltagit i protesterna, som enligt studentledarna har samlat tiotusentals människor. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende bedömare. På söndagen anslöt sig även äldre generationer till demonstranterna.

Jacky Wong, en 55-årig före detta gymnasielärare, säger att han demonstrerar för att stödja studenterna.

- På min tid hade vi allt, hus, bil, fru, barn... den här generationen har ingenting, säger han till Reuters.

Lee Cheuk-Yan, som är ledamot i regionsparlamentet, säger att tre parlamentariker ingår i en mindre grupp aktivister som har gripits av polis. Totalt har 78 personer gripits, däribland den 17-årige studentledaren Joshua Wong, som släpades i väg sedan han manat demonstranter att gå mot regeringsbyggnaden.

Danska reaktionen på munskyddtvång – meget godt

På torsdagen infördes krav om munskydd på offentliga platser i Danmark. Vill du komma in på tillexempel gym och matvarubutiker så måste du nu bära munskydd. Ett välkommet krav enligt danskarna själva.

Här är Donald Trump – som skräckpumpa

Halloween står för dörren och att skära fram ansikten i pumpor är populärt. Men att karva fram USA:s president Donald Trump kanske inte hör till vanligheterna.

Byn som tappat flest invånare i Sverige

Den svenska landsbygden fortsätter att förlora invånare, vilket leder till allt sämre service. I Kristineberg i Lycksele kommun har 80 procent av befolkningen försvunnit sedan 60-talet.

Merkels stenhårda restriktioner

Stängda teatrar och biografer, igenbommade restauranger och i princip stopp för utländsk turism. Det är den tyska förbundskanslern Angela Merkels krav för att bromsa smittspridningen – men först måste hon övertyga sina kolleger i delstaterna.

SD-toppen frias från sexanklagelser

TV4Nyheternas Ulf Kristofferson om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande.

Program från TV4