Tårgas mot protester i Hongkong

Den senaste veckans protester i Hongkong ökar i styrka. Kravallpoliser ingrep med tårgas för att mota bort demonstranter som försökte inta Hongkongs finansdistrikt på söndagen.

Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i Hongkong kallar protesterna för "olagliga" enligt BBC, vilket kan tydas som att Peking är beredd att slå hårt mot demonstranterna. Det massiva polisuppbådet använde också pepparsprej för att stoppa demonstranter, som även samlats utanför regeringsbyggnader.

Den regionale regeringschefen Leung Chun-ying manar samtidigt demonstranter att inte delta i de "olagliga" protesterna och hotar med "resoluta" ingripanden om så inte sker.

Valsystem upprör

Missnöjet gäller valsystemet, som enligt Leung är "lagligt bindande". Han säger att en ny omgång överläggningar rörande Hongkongs valreform kommer att hållas "inom kort". Uttalandet är Leungs första sedan de prodemokratiska protesterna i staden tog ny fart i måndags.

Men det blidkade inte demonstranterna.

Demonstrationerna riktar sig mot ett beslut som Peking fattade i förra månaden, som innebär att en kommission ska godkänna kandidaterna i valet 2017 till posten som Hongkongs högste ledare. Därmed får regeringen i Peking rätt att lägga in veto mot kandidater.

Hundratals poliser deltog i söndagens aktion för att mota demonstranterna, som var utrustade med skyddsglasögon och regncapes för att stå emot pepparsprej och tårgas.

"Har ingenting"

Bakom protester står en rörelse som kallar sig "Ockupera centrum med kärlek och fred". Det är främst studenter som har deltagit i protesterna, som enligt studentledarna har samlat tiotusentals människor. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende bedömare. På söndagen anslöt sig även äldre generationer till demonstranterna.

Jacky Wong, en 55-årig före detta gymnasielärare, säger att han demonstrerar för att stödja studenterna.

- På min tid hade vi allt, hus, bil, fru, barn... den här generationen har ingenting, säger han till Reuters.

Lee Cheuk-Yan, som är ledamot i regionsparlamentet, säger att tre parlamentariker ingår i en mindre grupp aktivister som har gripits av polis. Totalt har 78 personer gripits, däribland den 17-årige studentledaren Joshua Wong, som släpades i väg sedan han manat demonstranter att gå mot regeringsbyggnaden.

Äldre par döda i villabrand

Ett par i 80-årsåldern omkom i en villabrand i norra Borlänge igår kväll. När räddningstjänsten kom fram till området Tallmoheden var det en fullt utvecklad brand.

Paus i Brexitförhandlingarna efter oenigheter

Brexitförhandlingarna om vilka villkor som ska gälla från den 1 januari, pausas. Parterna meddelar att det fortfarande råder betydande meningsskiljaktigheter, bland annat om handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen.

Program från TV4