Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Statsministern fördömer förstörelsen av dammen

Ny klimatvarning: Isfri sommar i Arktis på 2030-talet

Utredare föreslår stärkt graviditetspenning

Senaste dygnet

Tungt arbete väntar nya ministrar

De nya socialdemokratiska ministrarna anlände på lördagen till riksdagen för att delta i partiets riksdagsgruppmöte. För flera av de nya ministrarna väntar nu ett tungt arbete med att leverera partiets viktigaste vallöften och se till att tillräckligt partiet har tillräckligt med stöd.

Uppdaterad: Publicerad:

Statsminister Stefan Löfven sade i valrörelsen att det första beslut hans regering skulle ta var att införa 90 dagarsgarantin för unga. Den innebär att alla unga arbetslösa ska erbjudas jobb, praktik eller utbildning inom tre månader. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kunde dock på lördagen inte säga när beslutet ska tas och vad det kommer att innehålla. En viktig del i garantin är 32 000 traineejobb till unga och besked om dem kommer sannolikt i regeringens budgetproposition senare i höst.

Även för försvarsministern Peter Hultqvist väntar mycket arbete.

- Jag ska fullfölja försvarsberedningens rapport och åstadkomma en inriktningsproposition nästa år 2015 och få en bred uppställning för det i riksdagen, säger han.

Försvarsberedningen kom i våras fram till att försvarsanslagen behöver höjas och att Sverige ska satsa på bland annat nya Jas Gripenplan och ubåtar. Socialdemokraterna vill även utreda någon typ av värnplikt.

"Tufft arbete" förändra samarbetsklimat

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, har uppmanat socialdemokraterna i utskotten att försöka att samarbeta över partigränserna. Han sticker inte under stol med att det både kan ta tid och bli svårt och att det kommer att vara "tufft till en början".

- Jag är inte naiv, det kommer inte att gå omedelbart Det kommer att finnas många tillfällen när en samlad allians kommer att vara motståndare till oss, naturligtvis. Men jag tror ändå att de flesta som är invalda i riksdagen är här för att göra bra politik.

Han tror inte på att regeringen lägger fram propositioner och chansar på att de går igenom. I stället kommer kontakter med andra partier att tas i förberedelsearbetet för att försöka att nå en majoritet.

- På vissa områden kan det att gå bra, på andra områden kommer det kanske inte gå. Det uppdraget har jag gett till gruppledarna att i alla fall på allvar försöka att ändra på klimatet i riksdagen så att det inte bara blir konfrontation.

Romson: "Ingen gjorde bort sig"

- Det första regeringssammanträdet gick bra. Det var ingen som gjorde bort sig och vi fattade beslut enligt förslag och det gick lugnt och tryggt till, säger Åsa Romson (MP), vice statsminister och klimat- och miljöminister.

För henne väntar närmast en resa till Milano på måndag tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan för att förbereda inför ministerrådsmötet om EU:s klimat- och energiuppgörelse senare i oktober.

TT