Extern länk
Början på sidans innehåll

Bytt är bytt

Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.En halv miljon står på spel i Sveriges populäraste antiktävling.

Foto: TV4

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 16 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från fjärde avsnittet av Bytt är Bytt.

Uppdaterad: Publicerad:

Benskydd US Navy

Under andra världskriget tog US Navy kontakt med det arkitekterna Charles (1907-1978) och Ray (1912-1988) Eames och bad dem att ta fram en benspjäla i lättvikt. Paret Eames hade länge arbetat på att ta fram ett bra sätt att böja trä på och fick nu chansen att ytterligare förädla tekniken, och tog så fram denna spjäla i plywood. Detta var startskottet för att sedan ta fram många möbler med hjälp av samma teknik.

Dalahäst 1850

Stikå Erik Hansson (1823 - 1897) Risa, var en bildkonstnär och målare. Enligt utsago var Erik den förste som började måla/krusa de trähästar som tillverkades i Mora-trakten. Han högg hästens form med yxa, för att sedan tälja med kniv, doppa den i ett färgbad, för att till sist "krusa" den med utvalt mönster och färg. Denna teknik försvann på 1900-talet. Detta exemplar är troligen tillverkad 1850 - 1887. En häst med liknande krusning finns på Nordiska Museét.

Brittisk fiskkniv

I Storbritannien användes en speciellt formgiven kniv till fisk, då det engelska hovet och dess drottning Victoria sägs ha varit väldigt förtjusta i fisk. Det brittiska imperiet var vid denna tid en supermakt i världen. Den svenska sociteten ville visa sig moderna och trendmedvetna, och använde också denna typ av kniv. För att förtydliga vad besticket skulle användas till så graverades en fisk in.

Jukebox

Jukeboxen är i orenoverat originalskick, den fungerar och spelar. Den kan hålla 100 vinylskivor på 45 rpm (storlek). Den spelar först man lägger i enkronor. Den introducerades på marknaden i oktober 1956 och kallas för 50-talets ”kung” av jukeboxar. Göteborgaren Justus P. Sjöberg (1871-1958) var skaparen bakom märket. När han flyttade till USA direktöversatte han namnet Sjöberg till "Seeburg", som blev namnet på hans varumärke.

Keramikpäron

Detta päron är 90 cm högt, spräcklig glasyr, och i starkeldsfajans. Under Hedbegs första 20 år kämpade han med att hitta sin personliga keramik. Han utgick ofta från glasyrens färg när han skapade sin keramik, tex. gjorde han en glasyr som påminde om vildfågelägget, så han tillverkade ett ägg. Han fortsatte därefter med olika frukter. Päronet skapades alltså efter färgen på glasyren.

Locktång i silver

Skrinet är stämplat 925 delar sterlingsilver (alltså 925 delar av 1000, en väldigt hög silverhalt) och tillverkat i Birmingham runt 1900, av A&J Zimmerman. Enligt förra ägaren, gav Queen Victoria (1819–1901) locktången i present till sin piga som avskedsgåva.

Sigismund-mynt

Mycket sällsynt mynt i bra kvalitet. Sigismund var kung både i Sverige och Polen, därför samlar även polacker på mynt från hans regeringstid.
Sigismund III Vasa var kung av Polen samt storfurste av Litauen 1587–1632 och även kung av Sverige 1592–1599. Just detta exemplar är felstavat. SIGISMVNDVS har blivit SIGIMVNDVS, alltså med andra S:et utelämnat av misstag av myntgravören.

Therkildsen-tavla

Michael var en bondson som sedan tränades i Kungliga Danska Konstakademin 1868-1874. Under en period fick han även privatundervisning av Constantin Hansen som i sin tur är känd och målade mycket porträtt.