Två roliga experiment att testa hemma

I Nyhetsmorgon den 28 oktober gästade Beppe Singer studion och pratade om den nya boken Labba i Förskola. Här kan du läsa två experiment ur boken.

Föjande experiment är tagna ur boken "Labba i förskola" av Gotha Fortbildning.

Experiment 1: Färgbytarvätskan

Beskrivning
Om vi människor inte får i oss det vi är sugna på kan vi bli sura. Våra sjöar kan i stället bli sura av utsläpp och avgaser. I det här experimentet ska vi ta reda på om något är surt utan att behöva stoppa det i munnen.

Du behöver:
- Saften från ett kokt rödkålshuvud
- Tre dricksglas
- Fast tvål
- Citron
- Valfritt livsmedel

Det här kan ni prata om innan
- Hur vet man om något är surt?
- Ge exempel på något surt.
- Vad är motsatsen till surt?
- Hur kan man få reda på om något är surt utan att behöva stoppa det i munnen?

Så här gör du
Koka rödkålen i minst 30 minuter, sila av saften och låt den svalna. Häll saften i tre dricksglas. Pressa ner lite saft från citronen i det ena glaset. Skrapa av lite tvål med en sked eller liknande i det andra glaset. Lägg ner valfritt livsmedel i det tredje. Observera färgskiftningarna.

Det här kan ni prata om efteråt
- Vad upptäckte ni?
- Varför tror ni att det blev så?
- Finns det några andra saker ni skulle vilja testa att lägga i? Kan ni komma på något som är surt förutom citron?

Det här hände
Det är lätt att ta reda på om något är surt genom att smaka på det. De flesta vet hur en citron smakar. Motsatsen till surt är basiskt. Men för att få reda på om något är surt utan att smaka på det kan man titta på vilken färg saften från en rödkål får när den kommer i kontakt med det man vill undersöka. Är det surt blir saften rosa eller röd. Blir saften grön/blå är det basiskt. En vätska som kan byta färg på detta vis, beroende på om något är surt eller basiskt, kallas för en indikator.

Experiment 2: Vackraste oljan

Bekrivning
Om ni, precis som jag, gillar att pyssla kommer ni att älska det här experimentet. På ett enkelt sätt kan vi göra en lavalampa som vi kan använda om och om igen!

Du behöver:
- En 1,5-liters PET-flaska
- Brustabletter
- Vatten
- En liter olja
- Karamellfärg

Det här kan ni prata om innan
- Vad händer om man blandar olja och vatten?
- Vad händer när man släpper ner en brustablett i vatten?

Så här gör du
Häll upp cirka två deciliter vatten i flaskan och droppa ner karamellfärg tills det blir en fin färg. Häll på en liter olja över vattnet. Stoppa ner en brustablett och beskåda! För ökad effekt går det bra att släppa ner flera brustabletter samtidigt. 

Det här kan ni prata om efteråt
- Vad upptäckte ni?
- Varför tror ni att det blev så?
- Vad händer om man stoppar ner russin i blandningen? Testa!

Det här hände
Vattnet på botten av flaskan vill inte blanda sig med oljan. Man kan med ett lite tjusigare ord säga att vatten inte har någon löslighet i olja. När tabletten sjunker ner till vattnet på botten bildas gasbubblor som drar med sig vattnet upp till ytan. Eftersom vattnet inte har någon löslighet i olja bildar vattnet små ”vattenpärlor” som följer med gasen. När gasen nått ytan sticker den ut i luften och vattenpärlorna åker ner till botten igen.

 

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Hundcoachen i tårar "Går inte att beskriva"

Känslosamma scener utspelade sig i studion när hundcoachen, Fredrik Steen fick en hälsning från Steffis nya matte, Axia.
Fredrik och hunden Fyran, besökte oss för att visa sina bästa övningar för följsamhet.

Apan Pager spelar datorspel med tankekraft – har datorchip i hjärnan

Det är många barn och unga som känner oro inför framtiden. Har de skäl att göra det? Doktor Mouna pratar om hur framtiden ser ut utifrån sitt vetenskapliga perspektiv. Och så berättar hon om några uppfinningar som kan göra att de som är tonåringar i dag får helt andra förutsättningar än vad vi har.

Meteorologen: Så länge stannar sommarvärmen

Fåglarna är igång och det spirar och grönskar i träden! Meteorolog Ulrika Elvgren har koll på var sommaren startat i landet. De varma temperaturerna fortsätter några dagar men framåt helgen väntar ostadigare väder.

GW om ovanliga stölden: ”Inget du säljer på blocket”

Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet stals vid ett inbrott på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till i fredags. Leif GW förklarar närmare vad det här är för björn och vem som kan ligga bakom den sällsynta stölden. "Helt klart en man som gjort det här" säger professorn i Nyhetsmorgon.

De vanligaste symptomen på fibromyalgi

I dag är det internationella fibromyalgidagen och bakgrunden till att vi firar just i dag stavas Florence Nightingale. Florence var en brittisk sjuksköterska född 12 maj 1820 i Florens, Toscana, som drabbades av sjukdomen. Hon räknas som en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket.
Diana Kadetoff, smärtläkare på Spine center och forskare vid KI och Kim Sandberg som fick fibromyalgi vid 28 års ålder gästar.

Snygga helgmaten: Vildssvinsspett med gratäng

Kocken Filip Fastén lagar stilig helgmat: vildsvinsspett med potatisgratäng. Utöver det har han en del skojiga tips på hur man livar upp måltiderna: gå ut och plocka hägg och fläder och gör en vinäger! Sommelier Maya Samuelsson tipsar om passande vin för att få fram de bästa smakerna.

”Ska jag sitta här och vara golfänka hela sommaren?”

Relationsakuten svarar på era frågor! Det framkommer att otroligt många av veckans insändare rör partnerns golfspelande. Det är inte en rättighet att vara borta hela helgerna bara för att man har en hobby som tar massa tid ”Det är inte en rättighet att vara borta hela helgerna bara för att man har en hobby som tar massa tid” tycker poddaren och skribenten Nisse Edwall som svarar på tittarnas relationsfrågor ihop med psykologen Anna Bennich.

Katt överlevde hopp från femte våningen

Under en lägenhetsbrand i Englewood, Chicago, under natten till fredagen hoppar en katt från femte våningen för sitt liv. Chicagos brandkår fångade det äventyrliga hoppet på film!