Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 6 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från sjunde avsnittet av Bytt är Bytt.

Tiara med turkoser och granater

Ett diadem, även kallad "tiara", med turkoser, granater samt röda glasstenar i 18K guld. Det saknar en blå sten och fästet kan ha ändrats om en gång i tiden. Tiaran har ärvts i generationer, och används fortfarande. Asken som diademet kommer i är i orginal, något som adderar till värdet.

Brittiska epåletter

Ett par brittiska epåletter (axelklaffar). De är gjorda i grönt silke, grönt läder, och välgjorda knappar. De här har varit burna av en av den brittiska monarkins skotska livvakter Royal Company of Archers. Just att de är i guld avslöjar att de är från 1900-talets första årtionde vilken man kallar för den edvardianska tiden. Epåletter var oftast gjorda av metall och överklädda med textil (ofta guldfärgad). Gradbeteckning placerades ofta på epåletten. Även förekomst av nedhängande fransar (buljoner) kunde utmärka grad. På undersidan finns det lappar där det står "left" och "right".

Kandelabrar och pendyl 1880

En klocka tillsammans med två stycken ljusstakar utgör tillsammans ett flott garnityr. Alla föremål är i brännförgyllt brons från 1880-talet. Stilen går i nyrokoko, en utav 1800-talets många nystilar som var väldigt populär på 1820-talet, framförallt i England och Frankrike.

Sengustavianskt konsolbord

Sengustavianskt från ca 1805-1824. Stockholmsarbete. Jonas Frisk (1787-1849) var spegelfabrikör och möbelhandlare i Stockholm och han fick kommerskollegiums privilegium 1805 för att förfärdiga speglar.

Träslev från Nya Guinea

Rituell slev, från Tami Island i Huan golfen, (Ön tillhör Nya Guinea) 1800-tal, i trä, med otroligt fin patina. Den är cirka 56 cm lång. Vid jämförelse med andra slevar, från samma område, är denna slev en av de vackraste och bäst konstruerade och med en vacker patina. Sleven användes vid rituella ceremonier för att göra rituella drycker. Dessa kokades och dracks för att göra ceremonimedlemmarna öppensinnade och "lite snurriga i huvudet".

Bohlin skåp

Slottsbackenskåp av Jonas Bohlin (f. 1953) Skåpet är gjort av järn, trä och glas och har en rostig fasad. Det är industriartat och är signerat "Slottsbacken", skåp, Källemo 1987, ek och stål, två dörrar indelade i sex fält, invändigt fem glashyllor, invändigt metallplakett samt signering.

Silverskål

Sockerskål med stämplar och mästarstämpel. Mästaren heter Johan Edvard Fagerroos (1824-1908) och skålen är tillverkad i Helsingfors 1867. I början av 1800-talet var sockerskålar ofta försedda med lås, det är till och med ovanligt med skålar utan lås.
Det finns gravyr och stämplar vid sockerskålens "fot", men även stämplar i locket. Inskriptionen JMB 1792 1903 13/9 vid foten har tillkommit senare, och är förmodligen gjord för ett speciellt tillfälle.

Chateau Margaux-vin

Vin från 1921 - Margaux, Chateau Margaux Det världsberömda Chateu Margaux ligger i vindistriktet Bordeaux, västra delen av Frankrike. Den något mjukare druvan Merlot, är majoritet i Bordeaux, men eftersom Chateau ligger på västra sidan dominerar druvan Cabernet Sauvignon. Chateau Margaux, som anses som regionens ledstjärna, nämns ofta som det bästa vinet i Bordeaux med dess komplexitet, mjukhet och sammetslena struktur. Ett vin som av många anses som fulländat. Ettiketten är vinets "signatur".

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer för Bytt är bytt säsong 6

Bytt är bytt är äntligen tillbaka! Det är återigen dags att gissa värdet på olika föremål. På spel står en halv miljon kronor.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.