Klipp med pojke som spelar död var fejk - spelades in på Malta

Videoklippet har spridit sig världen över. Men nu visar det sig att allt är fejkat - av en norsk filmregissör. Anledningen? För att skapa debatt om barn i konflikter.
- Det var inget cyniskt försök att få uppmärksamhet, de hade ärliga intentioner, säger Åse Meyer, chef på norska kortfilmsavdelningen NFI som sponsrat filmen, till BBC.

Videklippet visar en pojke som spelar död två gånger om för att klara sig från skottsalvorna i vad som uppges vara Syrien. Men nu visar det sig att klippet med "hjältepojken" som han kallats inte är autentisk utan är regisserat och spelade in på Malta med lokala skådespelare. Klippet las ut på Youtube av den norske filmaren Lars Klevberg som skrivit manuset och som uppger att anledningen till filmsekvensen var att få upp ögonen för och skapa debatt om barn i krig och konflikter. Men frågan är om effekten blivit den motsatta.  I kommentarsfälten på nätet är debatten het och åsikterna går isär.

Det var flyktingar från Syrien som pratade på arabiska i klippet. Norska filminstitutet bidrog med nära 300 000 norska kronor till filmen.  

Polisens varning: Flickor under 15 år säljer sex mot droger

Bland den motorburna ungdomen har det börjat förekomma fall där unga flickor säljer sex i utbyte mot droger och alkohol.
– Det vi reagerar främst på är att de är under 15 år, säger Helena Sundberg, kommunpolis i Bollnäs.

Rekordtemperaturer åt både plus och minus

Allahelgonahelgen ser ut att bjuda på tvära kast när det kommer till vädret. Kyla och värme ger dimma på flera håll, och hos vissa väntas rekordvärme.

Kryssarnas krisdrag – gör en ”svenskt Hurtigrut”

Efter 47 år lade Birka Cruisers ner sin verksamhet i juli. För att fler i branschen inte ska gå samma väg så testar rederierna ny-gamla farleder i väntan på regeringens eventuella bidragspaket.

Spanska draget för att skydda turisparadiset

Kanarieöarna inför ett krav för turister som ska besöka öarna att uppvisa ett negativt coronatest.
– Det är lösningen, för tillfället, säger turistchef Yaiza Castilla.

Program från TV4