Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 20 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från nionde avsnittet av Bytt är Bytt.

Alabasterlampa

Golvlampa i alabaster. Lampan är tillverkad någon gång mellan 1890 och 1920 och tillhör jugendstilen. Materialet är alabaster som är lättare att forma än marmor.. Alabaster användes mycket till skulpterade arbeten i mindre skala i Europa från medeltiden och framåt.

Glasäpple

Glasäpple av Ingeborg Lundin 1955. Lundin (1921-1992), var en svensk glaskonstnär född i Växjö och utbildad på konstfack i Stockholm. Lundin var knuten till Orrefors glasbruk mellan 1947-1971. Hon har skapat både bruksglas och konstglas i en lätt och graciös stil, ibland men lätt surrealistisk gravyr. Äpplet är gjort i arielteknik, och Ingeborg fick uppmärksamhet för hennes arbete med att förnya denna teknik.

Kalle Ankatidning 1948

Kalle Anka tidning nr. 1, utkom 1948. Tidningen är en av de finaste versionerna av Kalle Anka no1. i Sverige och kallas "Svenander-2". Den uppkallades efter den kända redaktören Lennart Svenander som jobbade på Hemmets Journal 1948, förlaget som då tryckte Kalle Anka. Lennart tog hem fem exemplar av Kalle Anka-tidningarna direkt från tryckpressen, och tanken var att barnen skulle läsa dessa. Istället hamnade tidningarna längst bak i en garderob, och blev aldrig rörda. 35 år senare plockade han fram dem, och sålde dem, en i taget. Detta exemplar håller skick "VF-NM" (Very Fine - Near Mint)

Kinesiskt frimärke

Kinesiskt frimärke från 1897. Detta frimärke togs fram då Kina bytte valuta från candariner till dollar och cents. Alla dessa röda "revenues" hade valören "3 cents" varav man sedan stämplade över detta med andra valörer. Detta frimärke har stämplen "5 dollar" vilket är ovanligt högt och det
finns inte så många av dem.

Anita Ekbergs klänning

Klänning av Edith Head. Den här laxrosa klänningen bars av Anita Ekberg i amerikanska komedifilmen ”Hollywood or bust” från 1956. Klänningen är sydd av Hollywoodikonen och kostymören Edith Head (1897-1981). Head var en väldigt framgångsrik som kostymör och vann totalt
8 Oscars för sitt arbete med stora Hollywoodproduktioner, dock ej för denna klänning.

Silvermynt 300 fkr

Mynt från 300 fkr. På ena sidan syns guden Zeus och på den andra sidan är ansiktet på Alexander den Store avbildat. Alexander tyckte sig själv vara så pass stor och mäktig att han lät sig avbildas som en gud, då han ansåg sig härstama från Herkules, Zeus son. Alexander den Store var kung över Makedonien, Persien och Asien samt Farao av Egypten. Man kunde handla med detta mynt över nästan hela världen. Valören heter "Silver Tetradrachm".

Bruno Liljeforstavla

Tavla av Bruno Liljefors.
Konstnären bakom detta verk är en av Sveriges mest kända konstnärer. Bruno Liljefors (1860-1939). Tavlan är målad under 1930-talet, under hans "sämre" period då han hade ett avtal med Frizes Kungliga hovbokhandel att leverera ett visst antal målningar varje månad. Motivet är en räv i vinterlandskap.

Åtta kinesiska tallrikar 1700

8 Kinesiska tallrikar från 1700-talet. Dessa åtta tallrikar av kinesiskt porslin är tillverkade under tiden som den fjärde kejsaren Qianlong regerade i Kina (1735-1796). Tallrikarna är i exemplariskt skick och färgerna är vackra och välbevarade.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer för Bytt är bytt säsong 6

Bytt är bytt är äntligen tillbaka! Det är återigen dags att gissa värdet på olika föremål. På spel står en halv miljon kronor.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.