Ny regering på årsdagen av Majdan-protesterna

På årsdagen av de första Majdan-protesterna i Kiev meddelade den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk att landet får en ny regeringskoalition. Under året som gått har Ukraina närmat sig väst.
- Så klart har vi inte uppnått våra mål. . .I själva verket har vi fortfarande flera steg att gå, säger Sergej Lesjtjenko till den brittiska tidningen The Independent.

Lesjtjenko var tidigare journalist och blev aktivist i samband med protesterna för ett år sedan. I förra månaden valdes han in i parlamentet.

På ett sätt har demonstranterna vunnit. Viktor Janukovytj har jagats iväg från presidentposten och Ukrainas relation till EU och väst är starkare än tidigare. Dessutom har både premiärminister Jatsenjuk och president Petro Porosjenko lovat omfattande reformer.

Protest på Majdan

Men det finns ett utbrett missnöje. I Kiev samlades ett hundratal människor på Självständighetstorget — Majdan — på torsdagen för att hedra de över 100 människor som dödades under Majdan-protesterna, men också för att protestera mot att ingen ställts till svar. En grupp skrek "Var är deras mördare?" åt presidenten.

De fem partier som kommit överens om att bilda den nya koalitionsregeringen har lovat att arbeta för ett EU-medlemskap. Bland annat finns Porosjenkos parti, Jatsenjuks parti Folkfronten och den tidigare premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet med. Bara två av partierna existerade för ett år sedan, enligt Kiev Post.

Den nya regeringen kommer att presenteras inom tio dagar.

Amerikanskt stöd

I samband med årsdagen besökte den amerikanske vicepresidenten Joe Biden Kiev. Den ukrainska regeringen hade förhoppningar på ett utökat bistånd till landet, något Biden inte berörde vid pressträffen efteråt. Däremot kritiserade han Ryssland hårt, enligt AFP.

- Det är helt enkelt oacceptabelt att länder försöker rita om gränser med hjälp av våld på 2000-talet, sade han.

Under dagen dödades också minst sex ukrainska soldater och nio skadades i strider med pro-ryska rebeller i östra Ukraina, uppger militären.

Rebellerna i sin tur säger att två stridande och en civil skadats när regeringsstyrkor attackerade Donetsk.

Det är de senaste offren i den sju månader långa konflikten som har krävt över 4 100 liv och skadat minst 10 000.

FAKTA MAJDAN-PROTESTERNA

  • November 2013: Tiotusentals demonstranter samlas för att protestera mot att president Viktor Janukovytjs regering överger planerna på ett avtal med EU. Regeringen anklagas för att underordna sig Ryssland och för att vara korrupt. Ryssland erbjuder ett lån på 11 miljarder euro.

  • Februari 2014: Veckor av protester kulminerar under slutet av februari med minst 77 dödsoffer på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev.

  • 21/2: Oppositionsledare och Janukovytj kommer överens om nyval.

  • 22/2: Janukovytj avsätts och tidigare premiärministern, Julia Tymosjenko, släpps från fängelset.

  • 23/2: Janukovytj försvinner spårlöst. Parlamentets talman Oleksandr Turtjunov väljs till tillfällig president. Nyval utlovas i maj.

  • 24/2: Janukovytj efterlyses för massmord. Den ryske premiärministern kallar de nya ledarna i Kiev för "kalasjnikov-viftande personer i svarta masker".

  • 25/5: Presidentval hålls och Petro Porosjenko blir vald till president.

  • (Källa TT)

Program från TV4