Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.

Gustaviansk ljuskrona
Kristallkrona från den sengustavianska perioden. Stommen är brännförgylld vilket visar att den gjordes innan 1850, denna metod förbjöds nämligen efteråt eftersom den visade sig vara för farlig. Glasprismornas funktion var inte bara att se vackra ut, utan sattes dit för att reflektera ljuset från stearinljusen och på så sätt skapa ett större ljus. Carl Henrik Bohlin är skaparen av kronon.

Fjälldräkt
Fjälldräkt tillhörande Hilma Schultz som gjort sig känd för att ha sparat ihop en enorm samling kläder. Dräkten köptes på NK 1902, samma år som det kända varuhuset öppnade upp sin portar för första gången.

Cocktailshaker i silver
Shaker i silver för att göra cocktails. Gjord av Wiwen Nilsson, Köpenhamnsfödd silversmed. Viktigt att samtliga delar är stämplade för att bevisa att hela shakern hör ihop.

Leicakamera
Kameran är av modellen Leica 3G. Tillverkades är 1960 och i endast 125 exemplar. Kameran blev revolutionerande då det var den första mindre kameran på marknaden. Detta blev en extra stor inverkan på nyhetsjournalistiken då reportrarna lättare kunde ta bilder.

Spegel och konsolbord i empirstil
Spegel och bord från Karl-Johanperioden. Sfinxer dekorerar toppen av spegeln pga Napoleons in- och uttåg i Egypten, då han inte bara förde med sig västvärldens kultur utan även tog med sig vissa kulturella dekorationer tillbaka. För att undvika ”lyxskatt” delades spegelglaset eftersom att ha en hel spegel innebar att man hade bra med pengar då det var dyrt att tillverka.

Kinesisk kopp
Koppen tillverkades precis vid övergången från kejsardöme till folkrepublik år 1912. Den kinesiska marknaden har skjutit i höjden då mycket av kinesiskt porslin hamnat utanför landet och befolkningen nu köper tillbaka så mycket porslin och kulturell historia de kan. Därav att kinesiskt porslin i folkmun kan kallas för ”det kinesiska guldet”, enligt Karin Laserow.

Supsked i silver 1600
Ett exempel på vad en sådan här sked användes till var när det stod en skål med sprit på bordet och skeden användes för att dricka med. Silversmeden Henrik Möller verkade på 1600-talet och skeden är gjord i Barrockstil.

Muhammed Alis boxhandske
Muhammed Ali, som försvarade sin titel sammanlagt 19 gånger, räknas allmänt som en av alla tiders främsta boxare. Handsken boxades aldrig legendaren med men dock är den signerad och han har burit den.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.