Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 23:00

Flera döda i trafikolycka i Tyskland

Minst sju personer har omkommit i en svår trafikolycka i det tyska förbundslandet Thüringen på lördagseftermiddagen, meddelar polis.

Ytterligare flera personer har skadats allvarligt i olyckan som inträffade mellan städerna Schönstedt och Bad Langensalza, rapporterar mediebolaget MDR.

Det är oklart vad som orsakade en kollision mellan tre bilar som totalförstördes. En omfattande brand skapade ett giftigt rökmoln, och trafiken spärrades helt av på landsvägen.Läs mer

Idag 22:04

Stora demonstrationer i Israel

Tiotusentals israeler samlades under lördagskvällen för att hålla liv i protesterna mot högerregeringens juridiska reformer – som anses hota högsta domstolens oberoende och därmed landets demokrati.

– Det kommer sluta med att vi vinner, för det här är inte något vi kan leva med. Vi kan inte leva i en stat som inte är demokratisk, så vi är redo att slåss till slutet. Vi är beredda att betala det högsta priser för att vinna det här, säger en av demonstranterna till AP.

Foto: (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelade i måndags att lagförslaget “pausas“. Demonstranterna vill dock hålla fortsatt press på landets ledning, tills planerna på att ge regering och riksdag makt över högsta domstolen stoppas.

Läs mer

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer
Senaste dygnet

Så ska effekterna av skitig snö i naturen minskas

Nytt sätt testas i Luleå vid snöröjning • Tungmetaller i snön kan skada djur och sjöliv

Även om det är vår så finns det gott om snö kvar i norr. I Luleå testas just nu ett nytt sätt att ta hand om all den snö som röjs från stadens gator. Den innehåller nämligen mängder av miljöfarliga ämnen som inte bör dumpas hur som helst.

– Det är ju till exempel aluminium, det har vi sett att det här innehåller ganska höga halter av – och det kommer ju från asfalten bland annat. Men även koppar, bly och zink. Höga halter av tungmetaller som blir skadliga för djur och sjöliv, säger Emelie Hedlund Nilsson, samverkansdoktorand.

Se mer om hur snön ska tas om hand för att inte höga halter av tungmetaller ska spridas i naturen i spelaren ovan.