Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

TV4Nyheterna avslöjar: Uppgörelse om a-kassan

I det tysta har politikerna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen slutit en bred uppgörelse om a-kassan, sjukförsäkringen och arbetsskadeersättningen.

Uppdaterad: Publicerad:

TV4Nyheterna avslöjar i dag att utredningsförslagen läggs i enighet över blockgränserna och öppnar bland annat för höjd a-kassa och inkomstrelaterad grundersättning i a-kassan.

Förslagen från socialförsäkringsutredningen ska offentliggöras först om en knapp månad, den 3 mars. Men TV4Nyheterna kan i dag berätta om hur utredningen resonerat kring a-kassan. Utredningen slår fast att det i längden inte är hållbart att ha kvar taket på dagens nivå 18 700 kronor, och föreslår att taket i framtiden ska indexeras på samma sätt som övriga socialförsäkringar.

Inkomstrelaterat

I dag finns ett arbetsvillkor för att kvalificera sig för a-kassa, det krävs att man jobbat 80 timmar per månad under minst 6 månader inom en 12-månadersperiod. Utredningen föreslår att detta kompletteras med ett intjänandevillkor, så att de som inte når upp till arbetsvillkoret kan kvalificera sig ändå om de tjänar tillräckligt mycket.

Något förslag om obligatorisk a-kassa, som flera partier föreslagit, kommer inte att läggas fram. Däremot föreslår utredningen att dagens grundersättning, som betalas ut till arbetslösa som uppfyller villkor för a-kassa men inte är med i någon a-kassa, görs inkomstrelaterad.

Max 300

Utredningen föreslår också en ramtid i a-kassan på max fem år. I dag får man ut a-kassa i max 300 dagar, men om man har korta anställningar mellan arbetslöshetsperioderna kan man behålla samma ersättningsnivå under många års tid.

Regeringspartierna och alliansen står gemensamt bakom förslagen i utredningen, medan vänsterpartiet reserverat sig på några punkter.

Ann Tiberg