Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Igår 22:57

Skottlossning mot bostad – stor polisinsats

Polisen är på plats i Uppsala efter en skottlossning mot en fastighet under tisdagskvällen.

– Vid 21.52 fick vi larm om smällar i ett område som heter Stenhagen. Vi konstaterar att det skjutits där. Skott har avlossats mot en fastighet där det bor människor, säger polisens presstalesperson Pelle Vamstad till TV4 Nyheterna.

Ingen har skadats i skjutningen, uppger polisen. Det pågår just nu en stor polisinsats och man har ännu ingen misstänkt gärningsperson.

– Vi har en ansenlig resurs på plats. Det vi gör nu är att vi spärrar av fastigheten och kommer genomföra en teknisk undersökning för att fastställa vad som hänt, säger Pelle Vamstad.

Polisen arbetar bland annat med att söka efter eventuella spår och fynd på platsen.

– Vi kommer också att höra eventuella vittnen. Det kommer också genomföras dörrknackning i området, säger Pelle Vamstad.

Läs mer

Igår 22:36

Högt svenskt förtroende för Nato

Svenskarna har högt förtroende för Nato, trots att Sverige ännu inte gått med i försvarsalliansen. Över hälften av svenskarna (52 procent) har högt eller mycket högt förtroende för Nato, enligt den senaste Som-undersökningen från Göteborgs universitet.

Det rapporterar TT.

Förtroendet för Nato är en ny punkt. Att 52 procent har stort eller mycket stort förtroende för Nato är något som kommer att vara väldigt intressant att jämföra med nästa år, säger Felicia Robertson, som är doktorand vid Göteborgs universitet.

Stödet för ett svenskt Nato-medlemskap är också högt.

Läs mer

Igår 22:02

Frankrikes premiärminister bjuder in facket till samtal

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har bjudit in ledarna för landets missnöjda fackförbund till samtal nästa vecka, skriver France24 och hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

Samtalen ska hållas på måndag och tisdag. Beskedet kommer efter de stora protesterna som präglat landet den senaste tiden.

Totalt ska åtta fackliga ledare ha blivit inbjudna av Elisabeth Borne.

Läs mer
Senaste dygnet

TV4Nyheterna avslöjar: Uppgörelse om a-kassan

I det tysta har politikerna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen slutit en bred uppgörelse om a-kassan, sjukförsäkringen och arbetsskadeersättningen.

TV4Nyheterna avslöjar i dag att utredningsförslagen läggs i enighet över blockgränserna och öppnar bland annat för höjd a-kassa och inkomstrelaterad grundersättning i a-kassan.

Förslagen från socialförsäkringsutredningen ska offentliggöras först om en knapp månad, den 3 mars. Men TV4Nyheterna kan i dag berätta om hur utredningen resonerat kring a-kassan. Utredningen slår fast att det i längden inte är hållbart att ha kvar taket på dagens nivå 18 700 kronor, och föreslår att taket i framtiden ska indexeras på samma sätt som övriga socialförsäkringar.

Inkomstrelaterat

I dag finns ett arbetsvillkor för att kvalificera sig för a-kassa, det krävs att man jobbat 80 timmar per månad under minst 6 månader inom en 12-månadersperiod. Utredningen föreslår att detta kompletteras med ett intjänandevillkor, så att de som inte når upp till arbetsvillkoret kan kvalificera sig ändå om de tjänar tillräckligt mycket.

Något förslag om obligatorisk a-kassa, som flera partier föreslagit, kommer inte att läggas fram. Däremot föreslår utredningen att dagens grundersättning, som betalas ut till arbetslösa som uppfyller villkor för a-kassa men inte är med i någon a-kassa, görs inkomstrelaterad.

Max 300

Utredningen föreslår också en ramtid i a-kassan på max fem år. I dag får man ut a-kassa i max 300 dagar, men om man har korta anställningar mellan arbetslöshetsperioderna kan man behålla samma ersättningsnivå under många års tid.

Regeringspartierna och alliansen står gemensamt bakom förslagen i utredningen, medan vänsterpartiet reserverat sig på några punkter.

Ann Tiberg