Extern länk
Början på sidans innehåll

Modus

Modus

PREMIÄR 7/3 I TV4. När Modus andra säsongen tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvar (Henrik Norlén) dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon. 7/3 klockan 21.00 börjar säsong 2 på TV4. PREMIÄR 7/3 I TV4. När Modus andra säsongen tar sin början är den a...

Dramathrillern Modus
Foto: TV4

TV4 storsatsar på nordic noir-drama – Modus

Nya kriminalthrillern Modus är baserad på Anne Holts bästsäljare Frukta inte och bakom dramat finns Emmy-belönade manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och guldbaggebelönade Bron-regissören Lisa Siwe.

Uppdaterad: Publicerad:

Modus kommer att spelas in som en sammanhängade historia i åtta delar där och bygger fritt på norska deckarförfattaren Anne Holts roman Frukta inte. Serien kretsar kring kriminalpsykologen Inger Johanne Vik som spelas av Melinda Kinnaman där Viks dotter blir vittne till ett mord och dras i samma veva själv in i en utredning av ett antal brutala våldsdåd. Vik upptäcker snart kopplingar mellan fallen och ett internationellt livsfarligt nätverk och en ursinnig jakt på gärningsmannen tar sin början.

– Jag är så stolt över vår nya serie Modus! Det kommer bli en nagelbitare med komplexa karaktärer, relationer och en avancerad brottsutredning i centrum. Dessutom med ett ämne som tar pulsen på vårt samhälle idag. Det har varit en ynnest att arbeta fram serien med ett team i världsklass, säger Josefine Tengblad, dramachef TV4.

Författaren bakom boken, Anne Holt, uttrycker själv sina förväntingar av flimatiseringen: 

– Efter att ha läst manuset har jag enorma förväntningar på Modus. Att få människor man skapat överförda från böcker till film är alltid spännande. Roman och tv-serie är två olika uttrycksformer och som författare måste man vara öppen för att genreskifte kräver nya berättargrepp. Likväl upplever jag att Modus är trogen min historia, mina karaktärer och historiens själ, säger Anne Holt, författare.

Manusföfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe har haft stora framgångar inom dansk television och skrivit bland annat Mordkommissionen, Ørnen och Livvakterna som alla tre belönats med Emmys. Arbetet med Modus är dock första gången Peter och Mai skriver en serie på svenska.

– Modus är vår första adaption. I modern dansk tv-drama har vi inte traditionen med litterära förlagor. Vi läste Anne Holts tankeväckande roman igen och igen innan vi la den åt sidan och började transformationen från litteratur till tv-serie. Modus handlar om kärlek – och hat. Det är en mörk labyrintisk samtidsberättelse om dödlig, helig vrede, säger Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, manusförfattare.