Extern länk
Början på sidans innehåll

Malou efter tio

Malou efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, ny...

Därför måste alla skriva testamente

Tema Arvet. Det blir allt vanligare med arvstvister och allt fler tar hjälp av familjejurister. Advokaten och familjerättsexperten Suzanne Johanson reder ut vem som ärver vem och varför det är viktigt att alla skriver ett testamente.

Se intervjun i klippet ovan!

Advokat Suzanne Johansson tillägger:

Det är förändringar på gång som kommer att påverka många svenskar, och som få vet om. Den 17 augusti träder en arvsförordning i kraft, som har ingåtts mellan i stort sett samtliga EU-länder.

Förenklat innebär den arvsförordningen att man vid tillämpning av rätten till arv övergår från medborgarskapets lagstiftning till hemvistlandets lagstiftning. Eftersom väldigt många förvärvsarbetande i dag under sin livstid bor några år utomlands och eftersom många äldre numera flyttar utomlands i samband med pensionering så kan det alltså komma att bli så att arvsrätten i ett annat land än Sverige kommer att tillämpas vid dödsfall trots att den som flyttat utomlands fortfarande är svensk medborgare.

Vill man vara säker på att svensk lag skall tillämpas när man avlider kan man i sitt testamente göra ett s k lagval. Det betyder att man i testamentet anger att svensk lag ska gälla när man avlider oavsett om man då har hemvist i annat land.Se även intervjun med Anna Toss, dotter till medimogulen Lukas Bonnier.
Anna föddes utanför äktenskapet och fick trots laglig rätt inte någon del i det anrika familjebolaget. Se klippet här!