Extern länk
Början på sidans innehåll

Unga bönder

Unga bönder

Här följer man unga bönder på fem gårdar runt om i Sverige i deras vardag och får en inblick i hur det är att vara bonde på 2000-talet. Här följer man unga bönder på fem gårdar runt om i Sverige i deras ...

Lär känna bröderna Mikael och Mattias Roos

I Unga bönder får vi följa bröderna Roos resa efter att ha blivit gårdsägare när deras mamma plötsligt gick bort i cancer.

Bröderna Roos driver två gårdar tillsammans där de som hastigast tvingades ta över familjegården då deras mamma gick bort i cancer för två år sedan. Bara två månader innan hon dog fick de beskedet och allt blev därför väldigt chockartat. De fick snabbt mogna både i sig själv och som nyblivna ägare av en gård.

Hösten 2013 köpte bröderna även granngården 6 km bort, Skramstad, där Mikael nu bor. De tar själva hand om djuren på respektive gård, men delar på övrigt arbete på de båda gårdarna. För att förse djuren med föda odlar de även vete, majs och gräs och har två anställda. 

Mikael och Mattias har stora visioner för framtiden. Föräldragården är för begränsad i sin areal för att expandera. De lyckas helt enkelt inte få ihop tillräckligt mycket foder på gårdens tillhörande mark för att kunna utöka antalet kor. Där emot har bröderna Roos planer på att öka antalet kor på den nya gården för att sedan kunna börja föda upp samtliga djur själva. 

Namn: Mikael Roos
Ålder: 25 år
Bor: Utanför Gamleby
Sysselsättning: Mjölkbonde
Civilstatus: Singel
Intressen: Umgås med vänner och dansa bugg

Namn: Mattias Roos
Ålder: 21 år
Bor: Utanför Gamleby
Sysselsättning: Mjölkbonde
Civilstatus: Singel
Intressen: Umgås med vänner, köra kross, kröka och åka utförs-skidor