FBI-veteran och legendarisk kriminalkommissarie tar sig an mordfall i TV4

Hur arbetar en mordutredare på FBI i verkligheten? Mark Safarik är före detta mordutredare på FBI och Bo Åström en av Sveriges mest legendariska kriminalkommissarier. Under våren kommer de tillsammans ta sig an ouppklarade svenska mordfall i en ny, unik, programserie.

I Svenska fall för FBI tar experterna Bo Åström och Mark Safarik sig an åtta ouppklarade svenska mordfall. De besöker brottsplatser, träffar anhöriga och vittnen samt de poliser som arbetade när utredningarna pågick för att med nya ögon hitta infallsvinklar, teorier och spår som leder framåt.

Med den här unika serien tar TV4 steget in i kriminaljournalistiken på allvar när två av världens skarpaste polishjärnor ska sprida nytt ljus över olösta svenska mordfall. Jag tror att serien kommer att engagera, beröra och förhoppningsvis även göra skillnad, säger Fredrik Arefalk, kanalchef TV4.

Genom att ”läsa” brottsplatsen, gärningsmannens tillvägagångssätt och de spår som har lämnats lägger Bo och Mark pusslet kring mordgåtan. Offrets person, kriminaltekniska och rättsmedicinska detaljer, val av mordvapen, brottsplats, fyndplats och flyktväg är några av bitarna i pusslet som successivt avslöjar mördarens beteende, motiv och personlighet.

- Under inspelningarna grävde vi ner oss ordentligt i varje fall för att verkligen kunna förstå komplexiteten i dem. Och det kan man inte göra vid ett skrivbord, så vi reste runt i hela Sverige. Bo är ett proffs ut i fingerspetsarna och hans stora erfarenhet av brottsutredningar gjorde att vi hade stor behållning av att ha varandra som bollplank. Vi kompletterar varandra och tänker ofta på precis samma sätt, säger Mark Safarik.

I slutet av varje avsnitt presenterar Mark och Bo en summering som de ger till polisen med nya spår att följa upp, en profil på gärningsmannen och teorier om tillvägagångssättet.

Svenska fall för FBI har premiär måndag 27 april 21.00 i TV4 och TV4 Play.

Om Mark Safarik

Mark Safarik, 60 år, är en av världens mest respekterade och erfarna mordutredare. Han har tidigare arbetat som expert på gärningsmannaprofilering vid FBI:s elitenhet Behavioral analysis unit, som porträtteras i När lammen tystnar och Criminal minds. Mark började sin karriär som vanlig patrullpolis men hamnade tack vare sina polisiära framgångar hos FBI. Under sina 23 år ledde han arbetet med operativ analys och gärningsmannaprofilering i tusentals mordfall, både i USA och runt om i världen.

Idag är han en internationellt erkänd expert på analys, profiling och tolkning av våldsamma kriminella beteenden och anlitas som ett av endast en handfull så kallade expertvittnen i USA:s domstolar. Hans främsta specialitet är komplexa, svårutredda och mycket våldsamma mord.

Mark har tidigare varit gärningsmannaprofilerare i program som Dateline (ett True Crime-program), Forensic files och det egna programmet Killer instinct. Han är även konsult för TV-serierna CSI, Bones samt för en rad andra tv-serier, böcker och filmer.

Om Bo Åström

Bo Åström, 57 år, är en av Sveriges erkänt bästa mordutredare. Han är före detta kriminalchef som gick under smeknamnet ”22-0” eftersom han klarade upp 22 av 22 möjliga mord i sitt distrikt. Han har även arbetat som FN-utredare runt om i världen, bland annat med det uppmärksammade mordet på Libanons premiärminister Hariri. Sedan ungefär ett år tillbaka är han tjänstledig från Rikspolisstyrelsen för att arbeta i Filippinerna med utredningar rörande utomrättsliga avrättningar och ofrivilliga försvinnanden.

TV4 utvecklar ny dramaserie om Knutbyfallet

PROGRAMINFORMATION
TV4 och C More utvecklar en dramaserie som baseras på händelserna i det omtalade Knutbyfallet. Serien regisseras av Goran Kapetanović (Kalifat) och bygger på Jonas Bonniers roman Knutby.

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.