Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

FBI-veteran och legendarisk kriminalkommissarie tar sig an mordfall i TV4

Hur arbetar en mordutredare på FBI i verkligheten? Mark Safarik är före detta mordutredare på FBI och Bo Åström en av Sveriges mest legendariska kriminalkommissarier. Under våren kommer de tillsammans ta sig an ouppklarade svenska mordfall i en ny, unik, programserie.

Uppdaterad: Publicerad:

I Svenska fall för FBI tar experterna Bo Åström och Mark Safarik sig an åtta ouppklarade svenska mordfall. De besöker brottsplatser, träffar anhöriga och vittnen samt de poliser som arbetade när utredningarna pågick för att med nya ögon hitta infallsvinklar, teorier och spår som leder framåt.

Med den här unika serien tar TV4 steget in i kriminaljournalistiken på allvar när två av världens skarpaste polishjärnor ska sprida nytt ljus över olösta svenska mordfall. Jag tror att serien kommer att engagera, beröra och förhoppningsvis även göra skillnad, säger Fredrik Arefalk, kanalchef TV4.

Genom att ”läsa” brottsplatsen, gärningsmannens tillvägagångssätt och de spår som har lämnats lägger Bo och Mark pusslet kring mordgåtan. Offrets person, kriminaltekniska och rättsmedicinska detaljer, val av mordvapen, brottsplats, fyndplats och flyktväg är några av bitarna i pusslet som successivt avslöjar mördarens beteende, motiv och personlighet.

- Under inspelningarna grävde vi ner oss ordentligt i varje fall för att verkligen kunna förstå komplexiteten i dem. Och det kan man inte göra vid ett skrivbord, så vi reste runt i hela Sverige. Bo är ett proffs ut i fingerspetsarna och hans stora erfarenhet av brottsutredningar gjorde att vi hade stor behållning av att ha varandra som bollplank. Vi kompletterar varandra och tänker ofta på precis samma sätt, säger Mark Safarik.

I slutet av varje avsnitt presenterar Mark och Bo en summering som de ger till polisen med nya spår att följa upp, en profil på gärningsmannen och teorier om tillvägagångssättet.

Svenska fall för FBI har premiär måndag 27 april 21.00 i TV4 och TV4 Play.

Om Mark Safarik

Mark Safarik, 60 år, är en av världens mest respekterade och erfarna mordutredare. Han har tidigare arbetat som expert på gärningsmannaprofilering vid FBI:s elitenhet Behavioral analysis unit, som porträtteras i När lammen tystnar och Criminal minds. Mark började sin karriär som vanlig patrullpolis men hamnade tack vare sina polisiära framgångar hos FBI. Under sina 23 år ledde han arbetet med operativ analys och gärningsmannaprofilering i tusentals mordfall, både i USA och runt om i världen.

Idag är han en internationellt erkänd expert på analys, profiling och tolkning av våldsamma kriminella beteenden och anlitas som ett av endast en handfull så kallade expertvittnen i USA:s domstolar. Hans främsta specialitet är komplexa, svårutredda och mycket våldsamma mord.

Mark har tidigare varit gärningsmannaprofilerare i program som Dateline (ett True Crime-program), Forensic files och det egna programmet Killer instinct. Han är även konsult för TV-serierna CSI, Bones samt för en rad andra tv-serier, böcker och filmer.

Om Bo Åström

Bo Åström, 57 år, är en av Sveriges erkänt bästa mordutredare. Han är före detta kriminalchef som gick under smeknamnet ”22-0” eftersom han klarade upp 22 av 22 möjliga mord i sitt distrikt. Han har även arbetat som FN-utredare runt om i världen, bland annat med det uppmärksammade mordet på Libanons premiärminister Hariri. Sedan ungefär ett år tillbaka är han tjänstledig från Rikspolisstyrelsen för att arbeta i Filippinerna med utredningar rörande utomrättsliga avrättningar och ofrivilliga försvinnanden.