Självmordstankar: Här kan du få stöd

Den här veckan har vi tema självmord här på Nyhetsmorgon. Fyra personer om dagen tar livet av sig och det är en av de vanligaste dödsorsakerna bland personer i åldrarna 15-24 år.

Här finns samtliga klipp med temat självmord samlade. 

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: 

På Självmordsupplysningen som drivs av föreningen Mind kan du som mår dåligt chatta med deras volontärer, alla vardagar kl. 19-22.

Nationella hjälplinjen 

Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111, måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad. När du ringer en jourhavande präst får du prata med en präst från Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. De som arbetar där har tystnadsplikt och du behöver varken tillhöra Svenska kyrkan eller vara kristen för att ringa.

Jourhavande adoptionskompis

Tel: 020-64 54 30. Alla tisdagar kl. 18-21. För dig som är adopterad och vill prata med någon annan adopterad.

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar kl. 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Sjukvårdsupplysningen

På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården. Om du behöver akut hjälp, ring 112.

Psykiatriska akutmottagningen på sjukhuset

Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Här kan man hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp. Var alltid helt ärlig med hur du mår!

Vårdcentralen

På vårdcentralen finns utbildad personal som läkare, sjuksköterskor, kuratorer och psykologer som är vana vid att även hjälpa till med psykiska problem. Vid behov kan de också remittera vidare. Om det inte är en akut situation kan du ringa och beställa tid här. Var noga med att berätta precis som du känner så att du kan få rätt hjälp.

Ungdomsmottagningen

Om du är ung (oftast under 25 år) är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa

Böcker i ämnet:

Våra älskade orkade inte leva av Joanna Björkqvist, Grim förlag (2015)

Döden ingen talar om av Ulrika Jannert Kallenberg, Hoi förlag (2015)

Efter självmordet - vägen vidare av Kari Dyregrov, Einar Plyhn och Gudrun Dieserud, Gothia (2012)

Trösteboken av Margaretha Zandrén-Wigren & Peter Björk, Columbus Förlag (2009)

Jag orkade inte leva! av Lise-Lott Ek, 2013

Konsten att rädda liv: Om att förebygga självmord av Ullakarin Nyberg, Natur och Kultur 2013

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.

5 tips för att undvika skuldfällan

Många svenskar har svårt att betala sina räkningar. Sparekonomen Sharon Lavie ger oss råd för hur man undviker att hamna i skuldknipa.

Marcus: Här är stora krigslögnen om Obama

Marcus Oscarsson kommenterar presidentbytet i USA. Dessutom svarar han på bluffryktet om att Obama skulle ha varit den värsta krigspresidenten.
- Låt oss tala om hur sanningen ligger till egentligen, förklarar Marcus.

Sissela Benn om sin prestationsångest: ”Haft problem hela livet”

Prestationsångest är temat i en av de filmer Unga Dramaten gjort i serien "Lektioner för livet" och som nu ska visas runtom på landets skolor. Sissela Benn, skådespelare och komiker; känd från bland annat Sune-filmerna, är den som tar sig an ämnet prestatitonsångest.

Skrapa bilen rätt – undvik böter

Något som många slarvar med är att borsta bort snön från bilen - och det kan både vara farligt och bli kostsamt. Marcus Noterius träffar Jimmy Norberg som är chef för trafikpolisen i Östersund.