Lilla Nymos sajt

Här kan du se allt om Nyhetsmorgons egen labradorvalp Lilla Nymo, som ska utbildas till vårdhund.

Här kan du se allt om Nyhetsmorgons egen labradorvalp Lilla Nymo, som ska utbildas till vårdhund.

Lär känna Lilla Nymo

NAMN: Lilla Nymo. Tilltalsnamn Nymo
RAS: Labrador
FÖDD: 23 Februari 2015 i Ljungskile
UPPFÖDARE: Kustmarkens Kennel
BOR HOS: Fredrik Steen, hundcoach
TRÄNAS FÖR: Att bli vårdhund

Under ett års tid kommer vi följa labradortiken Lilla Nymos väg mot att bli vårdhund. Varje fredag kommer Lilla Nymo och hundcoachen Fredrik Steen till studion för att berätta och visa vad som hänt den senaste veckan. Du kan även följa Lilla Nymo dygnet runt på Instagram - @lillanymo

Här berättar hundcoachen Fredrik med sina egna ord om Lilla Nymo:

”Tv4 och jag påbörjat ett projekt. Projektet handlar om en hund vi tillsammans ska utbilda mot att bli vårdhund.

Detta är ett projekt som har planerats under relativt lång tid. Vi har inte bara köpt en valp och hoppas på det bästa. Efter mycket diskussioner med en mängd olika experter i området, med experter inom tjänstehundssidan, med uppfödare, med vårdhundsexperter, så fann vi till slut en hund med de bästa förutsättningarna. Lilla valpen, som numera heter “Lilla Nymo”, tilltalsnamn – Nymo – fann vi efter mycket sökande hos kennel Kustmarken, Kustmarkens hundtjänst. De hade lilla Nymo och de fick förtroende för vad vi skulle göra, och ville vara med på detta enormt fina projekt. Det är inte bara så att det blir något intressant och givande att följa på teve, vi gör också en samhällsinsats, eftersom Nymo om cirka ett år kommer att skänkas till en professionell vårdhundsförare

Vilken typ av labrador är då detta? Det är ingen labrador från varken utställningslinjer, eller jaktlinjer. Vi kunde inte finna någon passande hund för oss där (även om det garanterat finns). Vår labrador – Nymo – kommer ur en familjebild över ledarhundar.
Vi behöver en mjuk hund, en hund som är opåverkad i miljöer, en hund som har “motor” med samtidigt en väldig balans och starka nerver. Detta tror vi Nymo har.

Nymo kommer att bo med mig och min familj under cirka ett år. Under denna tiden kommer hon vara en helt vanlig familjehund, uppfostras och älskas som en helt vanlig familjehund, men samtidigt tränas mot att bli en lämplig vårdhund.
Det är just allt detta tittaren har möjlighet att se och följa under hela tiden.

Efter ett år kommer vi att placera ut hunden/ge bort hunden till en professionell vårdhundsförare som då får en “oslipad diamant”, som får ta vid och göra det sista i utbildningen. Ganska precis på samma sätt som jag gjort ett antal gånger med polishundar, och på samma sätt som man många gånger gör med andra typer av tjänstehundar.

Ex – jag kan utbilda en sökhund, men den lär sig inte söka narkotika förrän den kommer till Tullverket.

Inget annorlunda eller konstigt med det.

Syftet med det hela är att vårdhundsföraren får en nästan färdig hund att “sätta tänderna i”.
Vi har gjort grovarbetet, vi har gjort allt det valpigt jobbiga… och kanske blir detta den bästa vårdhunden någonsin.
Det som också kan hända är att vi misslyckas. Att vår utbildning helt enkelt inte är bra nog, eller att Nymo helt enkelt inte passar till vårdhund. Men det tar vi då i så fall.

Runt hunden – Nymo – finns en världsunik kompetens. Vi en helt egen veterinär till vårt förfogande. Vi har uppfödare till Nymo vars kompetens inom detta område är närmast obeskrivlig, vi har den person i Sverige som kanske är bland de främsta experterna inom vårdhundsyrket. Sen har vi mig, Fredrik Steen, och min kompetens får ni själva avgöra.”

Steffi har tagit examen: ”Hon har varit lite busig”

Dags för Steffi att börja förbereda sig till livet efter exeamen. Det blir nya spännande uppdrag och enligt hundcoachen Fredrik Steen är hon bra på nästan allt. Men att vara nära är nog hennes bästa gren. Lite separationsångest har både programledare och hundförare, men Steffi verkar rätt trygg i med att fortsätta på egen hand.

Så lär du valpen att möta andra hundar

Många har skaffat hundvalp den här våren. Fredrik Steen, hundcoach, om hur du lär valpen att möta andra hundar. Självklart har han med sig Steffi och Lilla Nymo!

Hundcoachen: Så klipper du hundens klor utan stress

”Klipp en klo – och sen gos” – det är hundcoachen Fredrik Steens tips på hur du klipper din hunds klor utan stress eller oro. Han tipsar även om hur du håller hunden frisk genom att upptäcka problem i tid.

Så slutar hunden kissa inomhus

Hundcoachen Fredrik Steen har med sig valpen Steffi och dennes stolte moder Lilla Nymo. Idag handlar det om att få våra fyrfota vänner att lära sig bli rumsrena; kiss och bajs ska ske utomhus.

Hjälp oss döpa lilla Nymos valp

Gå in och rösta fram ett namn på www.facebook.com/nyhetsmorgon.

Hundcoachen Fredrik Steen vet vad man ska tänka på när man väljer hundnamn och hur man får hunden att lyssna.

Avslöjande: Solo har fått sitt första jobb

Nu kan Fredrik Steen avslöja vilken karriär Solo får. Men det nya jobbet innebär att hundcoachen säger hej då till sin älskade vän. "Jag vet inte om jag vill träffa honom igen" säger en berörd Fredrik i klippet. Solo var Lilla Nymos enda valp som överlevde och har funnits med i Nyhetsmorgon sedan födseln.

Hundcoachen – så hjälper du din hund i värmen

Det är inte bara människor som har det jobbigt i värmen. Hundcoachen Fredrik Steen har med sig Lilla Nymo och Solo för att prata om hur man ska ta hand om sin hund under den här rekordlånga värmeböljan.

Lilla Nymo ska bli mamma!

Lilla Nymo är gravid! Hon och husse Fredrik Steen på besök hos Christophe Bujon för att kika om det finns några valpar i magen - och visst gjorde det det!

Så ger du din hund självförtroende: "Hundar behöver självförtroende precis som vi"

Hundar behöver självförtroende för att må bra precis som vi människor: En hund med dåligt självförtroende kan bli en ängslig hund. Hundcoachen Fredrik Steen ger sina bästa tips för att träna upp din hunds självförtroende.

Under ett års tid följer vi labradortiken Lilla Nymos väg mot att bli vårdhund. Varje fredag kommer Lilla Nymo och hundcoachen Fredrik Steen till studion för att berätta och visa vad som hänt den senaste veckan. Du kan även följa Lilla Nymo dygnet runt på Instagram: @lillanymo

Lilla Nymo har fått en lillebror - här är Leif

Fredrik Steen ger råd kring att ta hem en valp när man redan har en hund hemma. "Man ska inte lägga sig i för mycket".
Han ger också en lägesrapport angående Lilla Nymos kommande löpning och parning.

Hundcoachen: DET är inte bra ledarskap

Lilla Nymos hundcoach Fredrik Steen är kritisk till inlägg på sociala medier där man hyllar hundägarre som går omkring med hundarna bakom sig. "Ingen av hundarna vågar gå om husse eller matte och så blir man imponerad av det och säger att det är bra ledarskap - jag tycker att det är vansinne" säger han.

Drag i kopplet – ett stort problem

Vad ska man göra om hunden drar iväg, å det blir "drag" i kopplet? Vad finns det för knep och hur kan man busa till det som hundägare? Hundcoach Fredrik Steenger sina bästa tips.

Så gör du om ditt husdjur skadar sig

Lilla Nymo skadade sig under en skogspromenad och håller nu på att läka. Veterinären Christoph berättar om vad du kan göra om ditt husdjur skadar sig.

Ladda ner Nymojis - steg för steg

För att ladda ner Lilla Nymos egen emoji krävs det att du har iPhone och den senaste versionen av IOS.
- Kaxigt! Säger hundcoachen Fredrik Steen.