Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Bil körde av vägen – två till sjukhus

Explosion i villaområde

En död efter knivbråk i Motala

Senaste dygnet

Fynd på 550 kilo dynamit - inblandad har nazistkoppling

Två män har häktats vid Varbergs tingsrätt efter fynden av totalt 550 kilo dynamit. Ytterligare två personer misstänks för inblandning.

Uppdaterad: Publicerad:

Männen, som är 30 och 41 år, misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Dynamiten hittades i deras bostäder i Falkenberg, varav 350 kilo i 41-åringens bostad, samt i en bil med koppling till männen.

- Han har ett helt fredligt syfte med innehavet. Jag vill inte gå närmare in på det men han har inte något brottsligt uppsåt med innehavet, säger den äldres försvarare, Anders Roy, till P4 Halland.

I utredningen figurerar också en 33-årig man och en 71-årig kvinna. Båda är misstänkta för delaktighet i hanteringen av det drygt halvt ton tunga dynamitpaketet.

Hittades på gård

Det hela uppdagades i fredags då 33-åringen greps i en bil. På en gård utanför Falkenberg där mannen bor hittades de första 50 kilona dynamit. På samma gård greps även 30-åringen liksom den 71-åriga kvinnan. Polisen vill inte gå in på vilken relation kvinnan har till de andra tre.

Under lördagen kom uppgifter om den 41-årige mannen. Vid en husrannsakan hemma hos honom på en annan plats utanför Falkenberg hittades 350 kilo.

I en bil på en parkeringsplats på den adressen hittades ytterligare 150 kilo sprängämnen. Bilen ägs av en anhörig till 41-åringen.

Enligt tidningen GT ska en SD-politiker i Halland vara inblandad men det vill polisen inte kommentera.

- Jag kan inte svara på det, säger Tommy Nyman, presstalesman vid Hallandpolisen till TT.

Kvinnan och 33-åringen släpptes efter förhör men båda är fortfarande misstänkta.

I nazistkretsar

30-åringen är känd i nazistkretsar. Hemma i bostaden har han ett altare med bilder av Hitler och boken Mein Kamf.

TT: Hur värderar ni hans nazisympatier i det här sammanhanget?

- Det har vi med hos i bakfickan. Vid en husrannsakan i hans bostad fann vi tecken som tyder på att han har starka sympatier åt nazisthållet, säger Nyman.

TT: Kan det förklara hans intresse för sprängmedel?

- Däri kan man bara spekulera. Vi är nöjda med att ha fångat in det här partiet, det kan i alla fall inte användas till brottslig verksamhet.

TT