Testa nya trenden - målarböcker för vuxna

En ny trend är att allt fler vuxna köper målarböcker och färglägger som en sorts meditation och avslappning. I studion har vi besök av illustratören Maria Trolle och Gunnar Bjursell, professor emeritus från Karolinska Institutet.

Sugen på att testa själv? Skriv ut en illustration av Maria Trolle här - och börja måla! 

Marcus: Det blir en riktig rysare

Vilka delstater är det som står i fokus nu dagarna innan det amerikanske valet avgörs? Marcus Oscarsson svarar och förklarar på frågor kring USA-valet.

Ärkebiskopen: ”Sorgen är extra sårig i år”

Ikväll hålls en minneshögtid i Uppsala domkyrka för att hedra alla de som gått bort, i år blir det speciellt med tanke på alla som avlidit i sviterna av Covid-19. Den som håller i den nationella sorgemanifestationen är ärkebiskopen Antje Jackelén.

Varning för smuggelhundar – detta bör du tänka på innan du skaffar hund

Under coronapandemin är det många som har skaffat sig en ny bästa vän genom att köpa en hund. Trycket är nu så stort att svenska uppfödare inte hinner med och då finns risken att den illegala importen ökar när gränserna öppnas mer igen, och med den också risken att farliga sjukdomar sprids. Hans Rosenberg är presstalesperson Svenska Kennelklubben

En smakresa till det vegetariska Indien

Journalisten och utrikeskorrespondenten Malin Mendel har skrivit boken Mitt indiska liv med klimatsmarta och enkla recept. Hon bjuder på en het röra på gröna ärtor, paneer masala med hela kryddor och en chokladmousse med cashewnötter.

Hedra dina kära på Alla helgons dag

I dag är det Alla Helgons Dag - en dag då vi hedrar och minns våra nära och kära som gått bort. Trädgårdsmästaren Linda Schilén visar upp vackra blomsterarrangemang.

Så blir AC/DC utan Malcom Young: ”Ersatt av ny familjemedlem”

Popprofessor Jan Gradvall kommenterar comebacken för planetens största rockband. Detta tillsammans med Rolling Stones, U2 och Metallica kan det vara skotsk-australiska AC/DC, tillägger Gradvall. Efter att bandets gitarrist Malcolm Young dött har han nu ersatts av en ny familjemedlem Stevie Young. Nya albumet är en hyllning till brorsan, säger Bandlearen Angus Young. Gradvall tar också upp Paul McCartneys kommande album säljs redan nu i finsmakarupplaga– musikvärlden inspireras av restaurangvärlden. Sen bjuder Gradvall på de bästa svenska låtarna just nu.

”Försäkringskassan måste sluta med egna regelverk”

I september 2015 gav dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll Försäkringskassan ett uppdrag. Sjuktalen skulle ner och färre skulle förtidspensioneras. Dom som fick betala priset - var de kroniskt- och psykiskt sjuka som varit sjukskrivna under lång tid.
Dom började då få avslag på sina ansökningar när Försäkringskassan ifrågasatte både de sjuka och deras läkares diagnoser.
Det här menar Niklas Alterfalk som är forskare och har skrivit boken Avslagsmaskinen - Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring.
Här svarar ansvarig minister Ardalan Shekarabi på kritiken: ”Vi måste förändra reglerna”

Alice Bah Kuhnke: ”Tydligt bakslag mot mänskliga rättigheter”

Igår demonstrerade personer utanför Polska ambassaden för att stötta upp demonstrationerna mot att skärpa aborträttigheterna i Polen. Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna och Alice Bah Kuhnke (MP) är uppriktigt oroade över utvecklingen och, menar att stödet till Polens kvinnor är av största vikt. ”Agerar vi inte nu – vet vi inte hur det slutar”, säger Bah Kuhnke.

”Halloween traditionens härkomst har inget med USA att göra”

I helgen firas Halloween i landet och det växer sig allt starkare som tradition i Sverige. Många tror nog att fenomenet kommer från USA men så ligger det inte till. Historiepoddaren Urban Lindstedt ger den rätta versionen. I USA debatteras det om de verklingen ska hålla fast vid den hedniska traditionen, menar Lindstedt.

Caroline föddes som Carl: ”Ville bevisa att jag kunde leva upp till mansrollen ”

Jag skämdes väldigt mycket över mig själv.
Här berättar Caroline om hur hennes kamp för att passa in fick henne att göra ännu mer tuffa och manliga saker än hon annars skulle gjort.
–Jag var så rädd för utanförskap. Detta ledde till en jättejobbig kamp. Caroline berättar att hon såg till göra en så tuff karriär som möjligt och gav sig huvudstupa in i alla manliga sammanhang, blev kursetta i kadettskolan, dubbel-läste på universitetet, allt för försöka passa in. –Jag ville bevisa för mig själv vilken man jag var, berättar den numera könskorrigerade och lyckligare än någonsin Caroline Farberger.

”Jag kunde inte hålla emot längre” – näringslivstoppen om nya livet som kvinna

Hon föddes som Carl, men sedan hösten 2018 har vdn för ICA försäkringar Caroline Farberger levt öppet som kvinna. Hon blev snabbt en självklar röst för inkludering i näringslivet och fångade mångas uppmärksamhet med sina sommar- och vinterprat i radion. Men sökandet efter könsidentitet hade pågått i många år dessförinnan och nu berättar hon sin historia i boken Jag, Caroline