Lyckliga gatan

Två artister från olika genrer och generationer möts för att umgås och ta sig an varandras stora hits. Den ena är en yngre, svensk rappare med framtiden för sina fötter, den andra en folkkär svensk musikikon med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Programledare: Matar "Näääk" Samba.

Två artister från olika genrer och generationer möts för att umgås och ta sig an varandras stora hits. Den ena är en yngre, svensk rappare med framtiden för sina fötter, den andra en folkkär svensk musikikon med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Programledare: Matar "Näääk" Samba.

Artisterna i Lyckliga gatan säsong två

Succéprogrammet Lyckliga gatan är tillbaka med en ny säsong. Här kan du lära känna dem lite bättre.

Keya Turan och Owe Thörnqvist

Keya Turan, 23 år, bor tillsammans med sin farmor Husby, utanför Stockholm. Redan i tonåren började Keya spela in musik på fritidsgården, en gruppkonstellation som kom att bli Krabban. Hans främsta inspirationskällor till musik kommer från Ayo och Ken och när det gäller utländska artister är det Rakim, 2Pac, Biggie, Nas och 50 cent. Som artist är han perfektionist, impulsiv och gillar att improvisera.

Owe Thörnqvist, född 1929, började tidigt med sång och dans. I början av 50-talet drog Owe till sjöss för att få se världen och inspirerades av de exotiska rytmer från bland annat Västindien och Havanna och jazzens legender i New York. Några av hans mest omtyckta låtar är ”Varm korv boogie”, ”Dagny”, ”Rumba i engelska parken” och ”Loppan”. 

Richard Herrey och Lani mo

Så här såg det ut när paret presenterades på Facebook!

Richard Herrey, född 1964 i Strömstad. Han växte upp i göteborg, men flytta i tonåren till USA för att studera dans. I början på 80-talet arbetade Richard i Hollywood som dansare och medverkade bland annat i tv-serien FAME och John Travoltas film Staying alive. Richard vann Eurovision Song Contest 1984 i Luxemburg tillsammans med sina två bröder Per och Louis i gruppen Herreys med bidraget "Diggi-loo diggi-ley". De sålde miljontals skivor och är den bäst säljande popgruppen i Sverige under hela 80-talet. De slog publikrekord över hela Sverige. 

Lani Mo, rappare född 1992 i Motala men uppväxt i Göteborg. Lani var en talang i fotboll med spel i både Qviding och BK Utsikten men till slut var det musiken slukade den unga rapparens uppmärksamhet. Som 18-åring släppte han en mixtape och redan i gymnasiet uppmärksammades hans musik av Kartellen. Texterna han skriver är inspirerade av miljön han lever i. Förorten, och egna erfarenheter.

Nordman och Cleo

Cleo, född 1987 i Uppsala men uppväxt i Umeå där hon började rappa som 17-åring i kollektivet Random Bastards. Cleo tror på musiken som vapen mot olika former av förtryck och hon har hyllats för sina energiska liveuppträdanden. 

Nordmandär sångaren och frontfiguren Håkan Hemlin var stilbildande i etnopopen i mitten av 1990-talet. Gruppen slog igenom i början av 1994 med första singeln Förlist och det självbetitlade debutalbumet som släpptes i april samma år. Andra kända låtar är Vandraren från 1994 och Be mig från 1995. 

Louise Hoffsten och Beri Gerwise

Louise Hoffstens, född 1965 i  sångerska och låtskrivare som skivdebuterade i eget namn 1987. Louise är en av Sveriges mest folkkära och respekterade sångerskor, oavsett vilken genre hon rör sig i. Hon har bland annat inspirerats av artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin, John Lee Hooker, Howlin' Wolf och Monika Zetterlund. Louise debuterade som soloartist 1987 och fick sitt stora genombrott 1993 med albumet Rythm & Blond. Samma år vann hon Rockbjörnen för Årets svenska kvinnliga artist och Grammis för Årets kvinnliga pop/rockartist.

Beri Gerwise, 17 år och uppvuxen i Upplands Väsby utanför Stockholm. Hennes talang för musik upptäcktes när hon vann talangtävlingen Nästa nivå. När Beri var tio år gick hennes mamma bort, och lyriken blev för henne sättet att ta itu med känslorna. Att det blev just hip hop var mer av en slump, men hon alltid gillat och inspirerats av Ken Ring och Eminem.

Sylvia Vrethammar och Dani M

Sylvia Vrethammar är en svensk sångerska. Sylvia skivdebuterade 1969 och är bland annat känd för låtar som Y viva España och Tycker om dig. 2012 medverkade hon i tredje säsongen av Så mycket bättre.

Dani M, född 1990 i Gävle. Uppmärksammades först när han agerade gäst till grupperna Kartellen och Labyrint. Han debuterade som soloartist 2012 med singeln "Motstånd", vilket följdes upp av EP:n En sån som mej. Dani M gjorde en inofficiell EM-låt, "Nya Sverige" till U21-landslaget 2015 på uppdrag av fotbollsproffset John Gudetti. 

Py Bäckman och Finess

Py Bäckman, född 1948 på Karlbergs slott, Stockholm men uppvuxen i Iggesund, Hälsningland. Hon är sångerska och låtskrivare med bred repertoar som täcker såväl pop och rock som musikal. Det var Py Bäckman som skrev Stad i ljus som Tommy Körberg vann Melodifestivalen 1988.

Finess, Jaouli ”Finess” Jakofely är Hässelby-rapparen som turnerat med både Ken Ring och Pato Pooh och arbetat med bland annat Stor, Medina och Houman. Han har släppt låtar som Där på hörnet och Produkt av min miljö. 

Dani M - Trivialitet

Dani M sjunger sin version av Sylvia Vrethammars Trivialitet i Lyckliga gatan.

Sylvia Vrethammar om rapmusik

Kunskaperna om hiphop är ringa hos glamourdrottningen Sylvia Vrethammar. Och frågorna är många när Dani M besöker sångerskan i hennes hem i Tyskland.

Näääk spelar munspel i Lyckliga gatan

Näääk och Beri Gerwise besöker Louise Hoffstens hem . Där plockas ett munspel fram och de toner Näääk får fram är kanske inte vad han hoppats på.

Louise Hoffsten en stolt krigarsjäl

I Lyckliga gatan ska Louise Hoffsten tolka en låt från unga rapartisten Beri Gerwise. I klippet ovan berättar Louise om vilken skiva hon sålt mest av.