Reinfeldt ingen "gubbe på hyllan"

Förre M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt vill inte bli "en gubbe på hyllan" som kommenterar politiken då och då. I sin nya bok om 25 år av politisk karriär berättar han om vägen in i M, hur det gick till att omvandla ett trött parti till de Nya Moderaterna och skapandet av Alliansen.

"De trodde inte att jag var Fredrik Reinfeldt"

- Det är en stor omställning att skriva en bok, något helt annat än att kommentera dagspolitik, säger Reinfeldt när han presenterar sin bok, "Halvvägs", på en presskonferens där författaren Fredrik Reinfeldt låter och ser ut väldigt mycket som den förre statsministern.

Med utgångspunkten i boken, och sin nystartade firma, ser han framför sig en "fortsatt samhällsgärning". Men han tänker inte bli någon "gubbe på hyllan" som tycker till lite då och då.

- Jag kommer inte att kommentera svensk inrikespolitik, säger Reinfeldt och understryker att han har lite andra planer för sitt samhällsengagemang.

När han får frågor om det han skriver om Sverigedemokraterna och missnöjda väljare i boken säger han att det inte är ett försök till något dagsaktuellt inlägg om det politiska läget. Det är en beskrivning utifrån de analyser han tagit del av sedan SD blev en aktör att förhålla sig till.

Han vill att läsaren ska känna "Oj, vad mycket jag har fått lära mig om Sverige och världen". Han säger att han vill att boken ska ge en upplevelse också av att sitta på hans axel vid möten i Tranås såväl som Indonesien.

Jungfrulig mark

En ska han velat sätta ord på är varför han valde politiken, en karriärväg som var "jungfrulig mark" i hans familj, beskriver han.

En annan är omvandlingen av Moderaterna till "Nya" Moderaterna, ett parti som när han trädde in på partiledarposten hade förlorat en tredjedel av sina väljare och behövde inte bara förändra ingrodda vanor och kultur.

- Det viktigaste vi då gjorde var att vi gjorde om våra politiska förslag, säger Reinfeldt.

Han säger att riksdagsgruppen till slut skojade om "vilka löften han nu skulle ta ifrån dem".

- Det finns inget enklare än att lova för mycket. Vi gjorde tvärtom, vi öppnade dörrarna och lät det blåsa rätt in. Det där är och förblir kärnan i de Nya Moderaterna, vi ändrade våra förslag.

Skrev kontrakt

En tredje sak han vill berätta om är Alliansen, tillkomsten av samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna i riksdagen. I dagens politiska verklighet går det inte att låtsas som att man är ensamt kapabel att genomföra politik. Det behövs samarbete och kontrakt mellan flera partiet.

- En slags kontrakt mellan partier och valmanskåren, säger Reinfeldt och ger väljarna ett trovärdigt besked om vad de kan vänta sig av sitt politiska val och sedan kan bocka av punkt för punkt.

- Det skapar tillit, hävdar han.

Program från TV4