Tågen stoppas i Budapest - migranter stängs ute från tågstation

Hundratals flyktingar har stängts ute från centralstationen i Budapest i Ungern, trots att tågtrafiken åter satts igång. Utanför stationen håller migranterna, som velat resa vidare mot Österrike och Tyskland, en spontan protest.

"Tyskland! Tyskland!" skanderar folksamlingen utanför tågstationen Keleti, enligt AFP:s utsända. Andra ropade "Vi vill åka!" och "Merkel!", syftande på den tyska förbundskanslern, och många viftade med inköpta tågbiljetter.

Tågstationen utrymdes tidigare förmiddagen. Högtalarna basunerade ut att samtliga avgångar och ankomster ställts in tills vidare och ett hundratal poliser beordrade människor att lämna lokalerna.

Bland de utrymda fanns omkring 500 migranter som tänkt ta det senaste tåget mot Wien, enligt AFP. Utrymningen gick lugnt till och flera hundra personer stannade kvar utanför stationen.

Strax före 11 kom rapporter om att tågtrafiken släppts på igen — men flyktingarna förvägras fortfarande inträde till stationen av polisen, enligt uppgifter från den ungerska nyhetsbyrån MTI.

Kräver besked från Tyskland

Samtidigt uppmanade Österrikes inrikesminister, Johanna Mikl-Leitner, på måndagen Tyskland att ge ett klart besked om sin hållning till Europas asylregler för att inte ge flyktingar falskt hopp. I ett uttalande i juli indikerade Tyskland att man inte skulle tillämpa den så kallade Dublinförordningen, som slår fast att migranter ska söka asyl i det första land de anländer till, på syriska flyktingar som tar sig till landet.

- Det har cirkulerat rykten om att Tyskland till och med skickar tåg till Budapest för att hämta flyktingar. Det är viktigt att Tyskland informerar flyktingar i Ungern att Dublinförordningen inte har blivit upphävd, säger Mikl-Leitner, enligt Reuters.

Hon tillade att Österrike kommer att fortsätta utföra slumpvisa kontroller vid gränsen, men att man inte ska införa regelrätta gränskontroller.

"Ingen polis, inga problem"

Den 33-åriga läraren Khalil från Kobane i Syrien är en av de 800 000 migranter som väntas till Tyskland i år.

- Tack Gud för att ingen frågade efter ett pass. Ingen polis, inga problem, sade han tidigare till nyhetsbyrån Reuters, innan han klev på tåget i Wien för att tillsammans med sin familj ta sig vidare mot Hamburg.

Tusentals människor har i augusti dagligen tagit sig över gränsen till Ungern, in i EU. Enligt Dublinförordningen måste alltså en person som flyr till Europa söka asyl i det första landet som han eller hon anländer till. Men få är intresserade av att stanna i Ungern och många av de som nu kunnat resa vidare mot norra Europa har inte registrerat sig i landet.

3 650 migranter anlände med tåg till Wien i Österrike i går. Det är den högsta dagsnoteringen hittills, enligt polisen, skriver nyhetsbyrån AFP. Många vill ta sig vidare direkt, och hundratals migranter anlände sent i går till södra Tyskland. I München togs migranterna emot av polisen för registrering innan de bussades till olika tillfälliga förläggningar, rapporterar tyska medier.

Program från TV4