Modus

PREMIÄR 7/3 I TV4. När Modus andra säsongen tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvar (Henrik Norlén) dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon. 7/3 klockan 21.00 börjar säsong 2 på TV4.

PREMIÄR 7/3 I TV4. När Modus andra säsongen tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvar (Henrik Norlén) dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon. 7/3 klockan 21.00 börjar säsong 2 på TV4.

Kinnaman om blodiga inspelningen

När Melinda Kinnaman tog rollen som kriminalpsykolog Inger Johanne Vik i TV4:s Modus var det många överraskningar som väntade.

Melinda Kinnaman gör succé i TV4:s nya storsatsning Modus, där hon spelar kriminalpsykolog Inger Johanne Vik. Förarbetet med serien har hållit på under en lång tid, och Melinda har hunnit bli nära med både serien och Inger Johanne som karaktär.

– Jag gillar verkligen att det är en så karaktärsdriven historia och inte minst att jag själv får spela en tvåbarnsmamma i 40-årsåldern. Jag hittade många likheter mellan mig och Inger Johanne. Vi kan nog båda bli uppslukade av jobbet vilket kan gå ut över privatlivet, och faktum är att vi båda övertalades att komma tillbaka till jobbet när vi egentligen hade tänkt att vara med våra barn, berättar Melinda och fortsätter:

– Jag var föräldraledig med min son och var helt inne i det när producent Sandra Harms hörde av sig om Modus. Hon fick jobba rätt hårt för att övertala mig att ta rollen. Och Inger Johanne har precis flyttat hem till Sverige från USA och bestämt sig för att aldrig mer jobba med polisarbete för att just få mer tid för sina döttrar när serien börjar.

Proffshjälp från FBI 

Inför rollen som Inger Johanne sparade Melinda inte på krutet när det kommer till research.

– Jag läste manuset noga och hade Skype-möten med manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, som jag arbetat med tidigare när vi gjorde serien ”Örnen". Sedan pratade jag ävem med föräldrar till barn inom autismspektrumet, tonåringar med olika diagnoser, personal på BUP:s traumaenhet och inte minst med Ewa-Marie Aghede på gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim. Hon är den enda personen därifrån som gått utbildning på FBI.

Oj, vad coolt! Hur var det att coachas av henne?

– Väldigt spännande! Jag träffade henne flera gånger och hon var väldigt detaljerad i hur de går tillväga för att jag verkligen skulle förstå hur gärningsmannaprofilgruppen arbetar. Ewa-Marie hade också konkreta synpunkter på replikerna, och det hjälpte oerhört. Inger Johanne uttalar sig väldigt bestämt och drar snabba slutsatser eftersom hon ska inge respekt, men Ewa-Marie berättade att gärningsmannaprofilgruppen inte pratar så eftersom de hela tiden måste kunna se en situation från olika möjliga vinklar, förklarar Melinda och fortsätter:

– De använder istället ord och uttryck som “kanske”, “möjligtvis” eller "man kan tänka sig”. När jag hörde hennes sätt att prata om olika fall så ingav hennes öppenhet för olika lösningar respekt. Så det ändrades delvis i manus, även om Inger Johanne också har en jättestark intuition som var viktig att få fram i scenerna.

Intervjuades med blod i ansiktet

Melinda ser direkta likheter mellan sitt eget jobb och det som så kallad profiler på FBI.

– Vi tittar båda på mänskligt beteende, undersöker och analyserar vad som driver en människa. Det gör jag när jag får en ny karaktär och det gör hon när hon ska få en bild av en gärningsman eller ett offer. Vi försöker pussla ihop hur en människa fungerar.

Var det någon inspelningsdag som var extra minnesvärd?

– Ja, en dag inleddes med att vi skulle filma ett slagsmål från halv sju på morgonen till tre på eftermiddagen. Över lunchen låg en intervju med en utländsk tidning som jag fick göra med blod i ansiktet för att det skulle ta för lång tid att sminka om. Sedan under eftermiddagen väntade en sexscen i duschen. Det kan ju vara lite känsligt med sexscener men det gick förvånansvärt enkelt den där gången. Efter att att ha blivit slängd, strypt och slagen i flera timmar var det rätt skönt att byta fokus!

Här kan du läsa mer om Modus.


Modus sänds på TV4 och TV4 Play onsdagar kl 21.00.

FAKTA: Melinda Kinnaman

Melinda slog igenom som barn i Lasse Hallströms film “Mitt liv som hund” (1985) och medverkade som tonåring i flera stora filmer – bland annat tre Bo Widerberg-produktioner “Ormens väg på hälleberget” (1986), “Fadren” (1988) och “Vildanden” (1989). Efter utbildningen på Teaterhögskolan i Stockholm har Melinda främst spelat teater. Hennes gestaltning av hur det är att leva med bipolär sjukdom i Ann Heberleins ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” hyllades av kritiker och spelades för utsålda hus på Dramaten i två år. Även hennes roller i ”Duett för en” samt Lars Noréns tv-teatrar “Ett sorts Hades” och “Personkrets 3:1” fick stor uppmärksamhet.

Melinda har också spelat Julia i nycirkus-versionen av “Romeo och Julia” som Dramaten gjorde i samarbete med Cirkus Cirkör vilket ledde till medverkan i flera nycirkus-produktioner. Hon har även spelat i tv-serier såsom "Örnen”, “Häxdansen” och “Odjuret”. 2014 tilldelades Melinda den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina "framstående konstnärliga insatser”.

Modus är tillbaka i TV4

En av TV4:s största dramasuccéer någonsin är Modus med Melinda Kinnaman och Henrik Norlén i huvudrollerna. När den andra säsongen inleds försvinner den amerikanska presidenten - spelad av Kim Cattrall känd från Sex and the City - under ett besök i Stockholm. Det leder till internationellt, nationellt, politiskt och personliga kaos. Dramathrillern Modus har premiär i TV4 och på TV4 Play onsdagen den 7 mars.

Modus säsong 2 – premiär 2 november på C More

Torsdagen den 2 november är det premiär för dramathrillern Modus andra säsong. Modus är en originalserie från C More och den första säsongen hyllades stort och fick en publik över stora delar av världen.

Så blir Modus andra säsong på C More 2017 – Johan Rabaeus, Paprika Steen och Sigge Eklund ansluter till succéthrillern

Den 2 november är dramathrillern Modus tillbaka med en minst sagt stjärnspäckad säsong. Förutom internationella stjärnor som Kim Cattrall, Greg Wise och Billy Campbell gör bland andra Paprika Steen, Johan Rabaeus, Anja Lundqvist, Samuel Fröler, Nina Zanjani och skådespelardebuterande Sigge Eklund huvudrollsinnehavarna Melinda Kinnaman och Henrik Norlén sällskap. Modus andra säsong är en originalserie från C More med exklusiv premiär på streamingtjänsten.

- Det är helt fantastiskt att vi har lyckats få den här makalösa ensemblen! Det är mycket tack vare att den första säsongen blivit en sådan succé, både i Sverige och internationellt. Serien är på många sätt banbrytande och att den spelas in på svensk mark med en cast av den här kalibern gör oss otroligt stolta, säger Josefine Tengblad, dramachef för C More och TV4.

Stjärntätt i Modus – fler internationella stjärnor dyker upp i andra säsongen

Det är sedan tidigare klart att världsstjärnan Kim Cattrall medverkar i C More och TV4:s thrillerserie Modus andra säsong, i rollen som den amerikanska presidenten – och nu ansluter ytterligare två internationella stjärnor till serien, Greg Wise och Billy Campbell. Greg Wise är en är en brittisk skådespelare med succér som Jane Austen-klassikern Förnuft och känsla och nu allra senast Netflix-serien The Crown i bagaget. Billy Campbell har medverkat i succéer som The Killing och den hyllade miniserien Cardinal. Efter stora streamingsuccéer som Farang och Saknad kommer Modus andra säsong ha sin premiär på C More under hösten.

Exklusiv smygtitt från första inspelningsdagen av Modus andra säsong

Modus har tagit tittare och kritiker både i Sverige och utomlands med storm. Nu är inspelningarna av den andra säsongen i full gång och i höst har serien exklusiv premiär på C More, Sveriges snabbast växande streamingtjänst som fortsätter sin storsatsning på svenskt innehåll.
-Det känns skitbra att vara igång med inspelningen, säger Melinda Kinnaman.

5 anledningar till att se del två av Modus

Har du också redan blivit ett stort Modus-fan? Här är fem anledningar till att man måste titta på andra avsnittet. (Spoiler alert för den som ännu inte sett avsnitt ett).

Modus – årets hetaste svenska serie

Modus är en ny spännande svensk thriller i åtta delar om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik. Det är en berättelse om kärlek – och hat, och om dödlig, helig vrede.

Se första teasern för Modus

I höst kommer kriminalthrillern Modus, baserad på Anne Holts berättelser om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik (Melinda Kinnaman), till TV4. Här kan du se teasern med de första bilderna.

TV4 storsatsar på nordic noir-drama – Modus

Nya kriminalthrillern Modus är baserad på Anne Holts bästsäljare Frukta inte och bakom dramat finns Emmy-belönade manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och guldbaggebelönade Bron-regissören Lisa Siwe.