Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Kvinna allvarligt skadad i trafikolycka

Restaurang i Veberöd brinner

Erdogan stuvar om rejält i regeringen

Senaste dygnet

JUST NU: Kravallpolis omringar flyktingar i Budapest

Kravallutrustad polis är nu på plats vid järnvägsstationen i Budapest. På tågen befinner sig flyktingar som har barrikaderat sig. Flyktingarna protesterar mot polisens närvaro med visslingar och rop.

Uppdaterad: Publicerad:

Desperata flyktingar går från Ungern

Kaotiska scener utspelar sig på järnvägsstationer och vägar i Ungern. Desperata människor som redan har varit med om krig och fasor har börjat gå mot Tyskland och Österrike, hållandes en EU-flagga.

Kravallpolis utrustade med tårgas samlas runt banvallarna.

- Vi måste gå till fots på grund av den ungerska regeringen. De låter oss inte resa med buss eller tåg, säger syriske Majid Hassan till TT.

Tillsammans med sin familj, alla från syriska Idlib, vandrar 23-årige Hassan i hettan längs motorvägen M1 väster om Budapest. Siktet är inställt på Tyskland. Efter fem dagar i kaoset på stationen i Budapest fick de nog.

- Vi ska gå hela natten, hela veckan om det krävs. Allt är bättre än att stanna på stationen, säger Hassan.

Hans svägerska intygar att situationen varit särskilt svår för kvinnor och barn. Och nu, utefter motorvägen, är det jobbigt att ta sig fram med barnen som är två och sex år gamla. En bit framför dem går en större grupp som består av hundratals flyktingar, omgivna av poliser och journalister. Någon i täten håller en EU-flagga.

"Rätt att leva"

Några timmar tidigare lämnade gruppen desperationen på Keletistationen i Budapest. Ungerska myndigheter har de senaste dagarna hindrat migranter från att gå ombord på tåg mot Österrike och Tyskland, och tusentals flyktingar har varit på stationen i flera dagar utan att kunna resa iväg. En av dem som såg gruppen lämna stationen, ackompanjerad av polissirener, var den syriske läraren och flyktingen Walid al-Zoeba.

- De hade tröttnat på att vänta. Jag tror att de hoppas på att få uppmärksamhet, men de når knappast Österrike, sade han till TT.

Walid al-Zoeba, som kommer från syriska Daraa, har väntat på tågstationen i fyra dagar utan att komma i väg.

- Vi väntar på ett bra beslut från EU. Vi vill att de ska bestämma sig för att ta emot oss, att de säger "välkommen" till oss, säger han.

- Vi har flytt från kemvapen. Från krig. Från förtryck. Vi vill inte dö, våra barn har lika mycket rätt att leva som alla andra.

Betalar smugglare

En bit bort på stationen sitter 32-åriga Kochar, som brukade jobba på kafé i de kurdiska delarna av Irak innan han tvingades på flykt.

- Jag har varit här i fyra dagar, men har åldrats fyra år. Jag behöver duscha, säger han.

Han hoppas på att ta sig till Österrike, och sedan vidare till sin syster i Sverige, men eftersom han inte kommer med något tåg tänker han ta hjälp av en syrisk människosmugglare. Priset för en resa i lastbil till Wien är 600 euro.

- Jag hörde om de som dog, men jag har inget val. Jag vet inte annars vad jag ska göra.

Kaos i läger

Kochar är rädd för att hamna i ungerskt flyktingläger och försöker undvika att lämna några byråkratiska spår efter sig.

På fredagen utspelade sig dramatiska scener i Bicske, väster om Budapest, där polis dagen innan försökte tvinga migranter av ett tåg och till ett närliggande flyktingläger. Flyktingar försökte enligt Reuters ta sig ut från lägret.

När TT kommer till tågstationen i Bicske står tåget fortfarande kvar. Det är nästan helt skymt mellan två godståg. Vid ena sida på tåget står omkring 30 poliser med armarna i kors, några röker. Vid stationen finns poliser med kravallutrustning utrustade med tårgas.

Fortfarande finns människor som vägrar att kliva av tåget som de suttit på sedan igår. Några som redan är registrerade som asylsökande och som lämnat sina fingeravtryck har klivit av tåget frivilligt. De förs med buss till ett närliggande flyktingläger.

Migranterna ska ha sagt till polis att kvinnor och barn i deras grupp kommer att börja gå till fots till Tyskland på lördagen om tåget inte får rulla.

Sofia Eriksson/TT

Fakta: Västra Balkan-rutten

Allt fler migranter och flyktingar från fattiga och krigshärjade länder i Mellanöstern och Afrika försöker att ta sig till Europa via den så kallade västra Balkan-rutten. Tidigare var vägen över Medelhavet, från Libyen och till Italien, mer populär.

Vägen från Turkiet till Grekland kan vara kort, men också mycket farlig för den som färdas över vattnet i små gummibåtar. Majoriteten är på flykt från länder som Syrien, Afghanistan och Irak.

Några stannar kvar i Grekland, men de flesta fortsätter landvägen norrut genom Makedonien och Serbien för att sedan försöka ta sig in i EU och Schengen genom Ungern. Många har siktet inställt på länder som Tyskland, Sverige och Nederländerna.

Över 2 600 människor har drunknat i sina försök att korsa Medelhavet bara i år. Men att ta västra Balkan-rutten är också förenat med fara. Människorättsorganisationen Amnesty International har upprepade gånger varnat för att flyktingar och migranter utsätts för "våldsamma övergrepp och utpressning" från myndigheter och kriminella gäng.

(TT)