Turister ihjälskjutna av misstag

Tolv personer, varav flera mexikanska turister, har av misstag skjutits ihjäl i ett ökenområde i Egypten. Våldet och oron i landet de senaste åren har fått den svenska turismen att rasa.

Enligt Egyptens inrikesdepartement skedde dödsskjutningarna i samband med att militanta jihadister jagades i söndags. Fyra fordon med mexikanska turister blev av misstag måltavlor under en samordnad polis- och militärinsats mot terrorister i området al-Wahat al-Bahriyya, uppger departementet enligt nyhetsbyråer.

Sammanlagt dödades tolv personer, varav minst två mexikaner. Tio personer skadades och har förts till sjukhus.

al-Wahat al-Bahriyya ligger i Västra öknen, vilket kan beskrivas som allting väster om Nilen i Egypten.

Jihadist-tillhåll

Området är större än Sverige och mycket glesbefolkat, men har en del turistattraktioner utströsslade i sandhaven. Där finns dock också tillhåll för jihadister.

Svenska utrikesdepartement har "ingen kännedom om att några svenskar skulle ha drabbats", säger Catharina Österman vid UD:s pressjour. Och den svenska turismen har rasat mer än genomsnittet under de senaste instabila åren i Egypten.

- Egypten har drabbats hårt av händelser som kommit slag i slag och det har ju påverkat turismen dit ganska kraftigt. Vid tiden för revolutionen i Egypten hade Apollo en planerad volym till Egypten på 65 000, nu har vi under 10 000 resenärer till Egypten på ett år, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo, till TT.

Kanarieöarna i stället

- Det är väldigt liten försäljning till Egypten. Innan var det ett av de större resemålen på vintern, men det är det inte alls längre, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket, som säljer både charter och enskilda flygbiljetter.

- Även om det fortfarande går resor till vissa delar är det inte många som är sugna på att åka dit. Man åker till Kanarieöarna i stället, säger hon.

Även generellt har turismen till Egypten minskat, om än inte lika mycket som från just Sverige. Cirka 10 miljoner personer besökte landet förra året, vilket kan jämföras med 2010 då närmare 15 miljoner turistade i Egypten.

Två knivskärningar i natt - polisen utreder samband

En man knivskars svårt utanför en restaurang i stadsdelen Flemingsberg i Huddinge under fredagskvällen. Strax efter det första larmet tog sig en annan knivhuggen man in på en bensinmack i samma område. Polisen misstänker nu att det kan finns ett samband mellan de skadade männen. .

Sveriges "tysta diplomati" ska granskas

Sveriges så kallade tysta diplomati skall granskas av en oberoende kommission efter de uppmärksammade fallen Gui Minhai och Dawit Isaak.

Det rapporterar Sverges radios Ekot.

Äldre par döda i villabrand

Ett par i 80-årsåldern omkom i en villabrand i norra Borlänge igår kväll. När räddningstjänsten kom fram till området Tallmoheden var det en fullt utvecklad brand.

Paus i Brexitförhandlingarna efter oenigheter

Brexitförhandlingarna om vilka villkor som ska gälla från den 1 januari, pausas. Parterna meddelar att det fortfarande råder betydande meningsskiljaktigheter, bland annat om handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen.

Program från TV4