Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 1 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från andra avsnittet av Bytt är Bytt - säsong 2.

Röd 1-cylindrig motorcykel från 1905 av märket Indian
Motorcyklen har en puckel bakpå, där själva tanken sitter, och den ser ut som en cykel. Den påminner starkt om Oscar Hedströms första prototyp, som han tillverkade för hand 1901. Modellen heter ”Camelback” och tillverkades för första gången 1905. Detta exemplar är från 1917. På puckeln där tanken sitter, står ”Indian, Hendee MFG (Manufacturing) Co, Springfield, Mass(achusetts)”. Och på motorn kan vi se ”Hedstrom Motor”. Alla delar är original och skicket är perfekt och dessutom fungerar den. Indian grundades som Hendee Manufacturing Company 1901 i Massachusetts i USA av George M Hendee (1866 – 1943) och svensken Oscar Hedström (1871–1960).
Hedströms motorer var kraftkällan i alla Indian-motorcyklar fram till 1916.

En emaljerad reklamskylt från 1920-talet - Ögon Cacao
Denna skylt är tillverkad under 1920-talet i Tyskland. En av de första emaljskyltarna med symbolen ögonkakao. Den är gjord av den tyska reklamgrafikern Adolf Braunsweig på uppdrag av Mazetti. Den användes under många år.
Emil Nissen startade 1888 chokladfabriken som han senare döpte till Mazetti. Mazetti tillverkade hundratals produkter men blev mest känd för sin Ögoncacao. Fabriken såldes senare till finska Fazer och 1992 lades tillverkningen ner i Malmö.
Reklamskyltar som denna innebar hög status för handlaren som hade den i sin butik. Och han fick den inte förrän han skrivit under på att köpa ett större parti choklad. På detta sätt användes plåtskyltar för reklam fram till 40-talet.

Bordsur Leda och svanen från ca 1830-1840
Bordsuret är tillverkat i Frankrike under senempiren. Gelbgjutning av förgyllt brons, gelbhjutning var populärt under 1700- och 1800-talet i hela Europa men arbetet var farligt och gjutarna dog unga av kvicksilver- och zinkångorna. 
Motivet på uret är en avbildning av en mytologisk berättelse från antiken; Den om Leda och svanen. Uret är fullt fungerande och i gott skick.

Cigarettetui från juvelerarhuset Bolin, 1800-tal
Dosa i vapenstål och guld med en safir i tryckaren samt en safir och åtta små rosenstensslipade diamanter som bildar en dekorativ blomma. Inga stämplar. Ristat lagernummer 37868. Ortiginaletuimärkt C E Bolin Joailler de la Cour, St. Petersbourg, under den krönta Romanovska kejserliga dubbelörnen. Inskription: Rosebery from The Prince of Wales, Christmas 1892. Prince of Wales var vid denna tid Edvard, sedermera Edvard VII (1841-1910), Edvard blev regent 1901.

Originaletui i brunt läder. 

Två hänglås från Orienten
Det större järnlåset, cirka 1850-tal, kommer från Lhasa i Tibet. Det här låset användes i det berömda buddistiska Seraklostret i Lhasa. Ovanför den runda håligheten på nyckeln står det ”Sera” med tibetanska bokstäver ( སེ་ར ). När munkarna hade låst klosterdörrarna satte de den tunga nyckeln i bältet för att kunna använda om de blev överfallna. Mekanismen består av fjädrar som håller schacklet (bygeln).

Det mindre låset kommer från norra Indien ”Rajasthan” och är från tidigt 1900-tal. Det har förmodligen suttit på ett dokumentskrin av något slag. Låset har tre nycklar som troligen delats ut till tre personer. För att få upp låset måste alla dessa tre samlas. Båda låsen har dekor med vackra mejslade detaljer. Ciselering kallas det på fackspråk.

En romersk oljelampa
Denna oljelampan är tillverkad ungefär vid kejsar Augustus tid, alltså för 2 000 år sedan. Den har hittats i nutid under en arkeologisk utgrävning.
Oljelampor är antagligen de äldsta lampor som människan har tillverkat. Under romartiden var det vanligt att man tillverkade dem i lera, som denna, eller ibland i metall. De var ofta utsmyckade med reliefer som föreställde mytologiska berättelser eller vardagsscener, eller ibland snusk! Det är lite svårt att uttyda vad bilden på denna är. 

3 hårsmycken från 1810-20-tal
Ett hängsmycke i form av ett kors. Förutom hår finns guld och i korsets mitt en vackert purpurfärgad ametist, omgiven av orientaliska pärlor. I berlocken finns ett kors, ett ankare och ett hjärta; Tro, hopp och kärlek. Det finns även en lyra, vilket var en vanligt förekommande symbol under det tidiga 1800-talet, under empiren.
Ett armband med granater och ett ormhuvud i guld.

Hårarbetskonsten hade sin storhetstid under 1800-talet, efter Napoleonkrigen uppstod brist på metaller och hår fick ersätta guld vid smyckestillverkning. 

Harry Bertoias ”Diamond chair”
Diamond chair formgavs 1952 för möbelfirman Knoll International i New York, dit Bertoia var knuten 1950-54. Stolarna blev snabbt populära och licenstillverkades bl.a. av Nordiska Kompaniets verkstäder i Nyköping. De tillverkades i olika varianter av stoppning och textilier. Stolarna är gjorda med rörstativ och med sits och rygg i glest flätat nätverk av tunnare plastöverdragna rör.
Diamond chair är en skulptural ståltrådsstol som är en av 50-talets stora inredningsklassiker.
Harry Bertoia (1915-78) var en italiensk-amerikansk konstnär och möbelformgivare. Detta var den enda möbelserien han designade.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.