Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 8 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från tredje avsnittet av Bytt är Bytt - säsong 2.

Självporträtt i olja av barockkonstnären Michael Dahl
Tidigt 1700-tal. Michael Dahl (1659-1743) var en svensk porträttkonstnär. Efter att han studerat för David Klöcker Ehrenstrahl flyttade han till London 1682. Han arbetade i en sen barock. Var baserad i England med undantag för en period i Paris och Rom.
Han var, vid sidan av Godfrey Kneller, en av de internationellt mest kända porträttmålarna i sin tid och målade bl.a. drottningen Anna Stuart (sistan monarken i huset Stuart) och hennes gemål prins Georg av Danmark, samt drottning Kristina under hennes tid i exil i Rom. Han var en av grundarna till Academy of Painting 1711 och hade flera elever, bl.a. Lorens Pasch d.ä.

Två träsnitt, figurscener från Japan. Troligen 1900-tal.
I slutet av 1800-talet kunde européerna åka dit för första gången på nästan 300 år, och det blev en boom för japansk konst. Både Monet och van Gogh plockade upp det japanska i sitt måleri – japonism heter på konstspråk.
I Japan började man tillverka träsnitt särskilt gjorda för export. Här har man skurit ut mönstret för hand i ett stycke trä. Sedan har man strukit på färgerna och tryckt på fint papper.
Just den här typen av träsnitt kallar man för, ukiyoe. Det betyder ungefär ”bilder av den flytande världen”. Vanliga motiv var bland annat väldigt utförliga erotiska scener. Dessa bilder gav man till nygifta par. Dessa träsnitt föreställer sedliga geishor i vackra naturmiljöer.

En bordspendyl från 1700-talet av urmakaren Jonas Ekström
Ekström var mästare i Stockholm 1766-69.Urtavlan är märkt J. Ekström, Stockholm. 

Bordsuret är tillverkat i målat trä (vitt, blått och guld). Den är något sliten och färgen, som är originalmålningen, är sprucken på sina ställen. Dekoren är snidad och föreställer bla blommor och blad mm. Bordsuret är lite märkligt i sin form eftersom det bär drag av både rokoko och gustaviansk stil, men är rundare och bredare över ”höfterna” än vad som är typiskt för tiden.
Pendel och nyckel finns. Uret är fullt fungerande.

Hockeykort på Bröderna Henrik & Daniel Sedin i Modo från säsongen 1998-99
Kortet är i mycket bra skick. Det är från andra året det finns hockeykort på bröderna. Kortet har två bitar av respektive brors matchtröja infogade i kortet. Så kallade matchanvända tröjbitar. Dessutom är båda brödernas autograf med på kortet från produktion, alltså inget som tillkommit i efterhand. Autograferna på kortet är äkta och certifierade. Kortet är numrerat GJA1 till skillnad från varianten utan autograf som är numrerat GJ1. Antalet exemplar är sagt att vara 21. 179ex ska finnas utan autografer. Tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin (födda 1980) inledde båda karriären i MODO och fortsatte sedan till Vancouver Canucks i NHL. Bröderna är fortfarande aktiva och har vunnit såväl OS-guld, VM-guld, NHL:s poängliga och flera andra utmärkelser

Karl XIV Johans hedersvärja
Värjan är ca 90-100 cm lång och väger 2-3 kg, dvs den är mycket lättare än en värja som man skulle använda på riktigt. De behövde mer tyngd i sig för att få kraft i nedslaget. Värjan gavs till kungens betrodda som gåva av honom själv.
Värjan består av tre delar:
Själva värjan med graveringar på bladet och med porfyrhandtag, CXIVJ monogram i bergskristall och ametister ute i hörnen på korset.
Baljan finns kvar om än i två delar då skinnet torkat men den kan komma med.
Ytteremballage/fodral som har samma form som värjan själv. Gjort i trä och klätt i skinn och med stänganordning i mässing.

Vas ritad av Victor Vasarely tillverkad av Rosenthal
Vasen ingår i serien Vega som Vasarely tillverkade i slutet av 1960-talet för den tyska porslinsfirman Rosenthal. Vegaserien leker med svällande, sfäriska rutnät som skapar en optisk illusion av volym. Signerad undertill 300/272 Rosenthal limitierte kunstreihen. Vasen är svart och guldig. Optiska mönster som är typiska för Vasarelys konst.Victor Vasarely (1906-97) började göra zebraränder och geometriska figurer som böjde och bände på perspektiven. En ny konstriktning föddes, nämligen opkonsten. Man ville liksom lura ögonen och skapa synvillor.

En pipa gjord av Sophia Isberg
Pipor betingar normalt inte så högt värde, men värdet i denna ligger i de utsökta sniderierna.
Särskilt Isbergs pipor i masurbjörk med jaktmotiv eller historiska händelser är eftertraktade samlarobjekt. På piphuvudet ses familjen Blomstedts adelsvapen, på skaftet två korslagda bössor, två jaktväskor och bytet, en hare och en tjäder. Som kulmen längst ner är ett huvud av en kronhjortshane vars horn griper tag runt ett klot. På piplocket ses ett lejon, vilket var väldigt typiskt för Sophia Isberg. Silverbeslagen i piplocket är gjorda av en silversmed i Uppsala.
Sophia Isberg (1819-75), ofta kallad Jungfru Isberg, var en berömd pipmakerska och träkonstnär/träsnidare bosatt i Motala.
Isberg lärde sig hantverket av sin far, som var svarvare. Hon utförde detaljerade scener med främst historiska motiv på dosor, urnor, piphuvuden och cigarrställ. 

Sekretär ritad av Erik Chambert 
Erik Chambert (1902-88) var målare och möbelkonstnär. Delägare och konstnärlig ledare i Chamberts möbelfabrik i Norrköping som startats av hans far. Denna sekretär gjorde han som en del av ett helt möblemang till världsutställningen i Chicago 1933. (I möblemanget fanns även: en soffa, fyra stolar, två fåtöljer och ett tidskriftsbord). Faneren är i mattpolerad makassarebenholts.
Framme på klaffen syns olika Norrköpingsmotiv i ek-intarsia. Verket är signerat med Erik Chamberts initialer, E.C. samt AD.
Sekretären har några mindre fanerskador och är i bruksskick. Insidan av sekretären är enkel och utan utsmyckningar.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.