Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 15 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från fjärde avsnittet av Bytt är Bytt.

Sveriges Dyraste Aktie -1 aktie på Stora Karlsö Jakt- & Djurskyddsförenings Aktiebolag. Ingen utdelning ges
Redan från början bestämdes att aktieägarna i Karlsöklubben aldrig skulle få någon utdelning på insatt kapital. De inbjöds att jaga hare på ön en gång om året, men hade inte några andra förmåner. Intäkterna skulle oavkortat gå till öns skötsel och förvaltning. Så är det än, minus harjakten. Det finns totalt 1070 aktier, spridda på cirka 900 aktieägare, så de flesta har bara en enstaka. Styrelse och vd jobbar gratis.
Sen får: aktieägare i Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB har fri landstigningsavgift. Stora och Lilla Karlsö ligger utanför Gotland. Aktien köptes 28/5 1924
Vikt: 300 g, Mått: ca A4.
OBS: Aktien är inramad.

Ett par Kandelabrar sk Bojaner i förgyllt tenn
Bojaner är en europeisk benämning på en kinesisk lockurna. Bojanerna fylldes med matvaror, lackades och förseglades, för att därefter färdas den långa vägen med en ostindiefarare hit till Europa och Norden. De kunde ha trä- eller porslinslock och var ofta vackert utsmyckade. Dessa har koboltblå underglasyr och är typiska för perioden.
Bojanerna är från tidigt 1800-tal. Kandelaberdelen, av förgyllt tenn, är monterad i början av 1900-talet. Det är inte ovanligt att bojaner gjorts om till inredningsföremål i form av t.ex. kandelabrar eller lampor.
Bojaner, ca totalt 60-70 cm höga (alltså med både urna och ljusstake). Sjuarmade. Vikt ca 5 kg styck, omkrets 23 cm.

Titanic Bordsplaceringskort & Anteckningsbok
En anteckningsbok och ett bordplaceringskort som tillhört svensken Malcolm Johnson (född Johansson) (1879-1912). Malcolm reste 3-klass på skeppet Titanic. Liket efter Malkom hittades och hans kvarlevor lämnades till hans familj. Titanic ägdes av White Star Line och var en oceanångare byggd för atlantrutten Southampton–New York. Fartyget (som byggdes för att transportera passagerare, dagligvaror och post) var vid tidpunkten för sjösättningen, tillsammans med sitt systerfartyg RMS Olympic, världens största passagerarfartyg.
Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton, England för sin jungfruresa ,strax före midnatt den 14 april kolliderade Titanic med ett isberg och sjönk till Atlantens botten ca 1 514 personer omkom. Vid förlisningen var att fartyget, som hade 2 224 människor ombord, endast utrustat med livbåtar för 1 178 personer.

Medalj från 1920-talet den italienska Kronordern
Den har tilldelats italienska, såväl som utländska medborgare för framstående förtjänster för Italien. Ordenstecknet för Italiens kronorden bestod av ett vitemaljerat kors med utböjda armar. I korsvinklarna var knutar placerade, en heraldisk symbol för Huset Savojen. Mittmedaljongen var blåemaljerad och bar Savojens krona i mitten. Baksidan av mittmedaljongen pryddes av en krönt örn med Savojens vapensköld på bröstet. Ordensstjärnan hade åtta grupper av taggar. Mittmedaljongen var här omgiven av en bård med inskriften «VICT. EMAN. II REX ITALIAE MDCCCLXVI». Baksidan av ordensstjärnan hade också den krönta örnen med vapenskölden placerad på toppen av mittmedaljongen.
Ordensbandet var ljusrött med en vit rand i mitten, Savojens färger. Kung Victor Emanuel II:s emblem på etuiet. Italienska kronorden (italienska: Ordine della Corona d'Italia) var en italiensk orden instiftad i fem klasser den 20 februari 1868 av kung Viktor Emanuel II till minne av Italiens enande. Italiens kung var ordens stormästare. Italiens kronorden utdelades officiellt så länge Italien var ett kungadöme och upphörde 1946. Italiens kronorden var indelad i fem grader.

En diamantförsedd Rubinring
Ring i vitt guld med 20 briljantslipade diamanter, sammanlagt 1,5 karat, och en syntetisk rubin, ca 8 karat. 1980-tal. Inte från Sverige utan Mellaneuropa, troligen Frankrike. Tonen i denna rubin är för att den ska se ut som en burmesisk rubin. Ägdes tidigare av galant dam som tyckte om att spela bridge och sippa cocktails.
Ända sedan slutet på 1800-talet har man tillverkat rubiner på konstgjord väg. Särskilt Art Deco periodens smycken innehåller ofta syntetiska korunder.

Räknemaskin Odhner Arithmometer från ca 1910
Tillverkad i Sankt Petersburg i början av förra seklet. Räknesnurran är i mycket gott skick. Grundprincipen är att man adderar när man vevar i ena riktningen, och subtraherar när man vevar i den andra. Mannen bakom var svensken Willgodt Odhner (1845-1905) som utveckalde en mekanisk räknemaskin som var lätt att använda och som dessutom var portabel. Bland ingenjörerna kallades den ”räknesnurra” eller ”Odhnersnurra” och framgången var enorm. Man kan göra avancerade uträkningar med den, och räkna med alla fyra räknesätten. Detta var den första serietillverkade räknemaskinen. Det är en föregångare till dagens miniräknare och datorer. Odhner startade egen fabrik i Sankt Peterburg. De allra flesta maskinerna var till den ryska marknaden, men denna är tillverkad för Västeuropa.

Tébord från Svenskt Tenn, ritade av Björn Trägårdh och gravering av Nils Fougstedt
Tre delar. Kallades i katalogen tébord.
Matt, svartbonad björk med tennklädda skivor. Ritades förmodligen i slutet av 1920-talet eller början av 1930-talet.
Tennskivor har motiv ur Noaks Ark, benställning av svärtat trä. Ostämplade.
Björn Trägårdh (1908-98) var konstnär, möbelarkitekt, tecknare, grafiker. Verksam som formgivare vid Firma Svenskt Tenn åren 1928–1936, där han formgav möbler, tennföremål och andra konstindustriprodukter. Nils Fougstedt (1881-1954) var skulptör, konsthantverkare. Tillsammans med Estrid Ericson startade han 1924 i Stockholm en verkstad för tillverkning av tennföremål, vilken blev grunden till Firma Svenskt Tenn.

Ölskopa, Allmoge från början av 1800-talet.
Denna ölskopa är tillverkad under 1800-talets första hälft, föremål som denna förvarades i köket och var i användning, men är i bra skick.
Ölskopan med snidat djurhuvud är utskuren ur en gren där snidaren har följt grenens naturliga form,
vilket är ovanligt. Det är ett anonymt måleri så man kan inte härleda vem som gjort det eller från vilken bygd den kommer. Allmogeföremål är sällan signerade. Den är unik i sin form och sitt orörda skick. Ett synnerligen fint hantverk. Ur skopan drack man öl vid fester och dryckeslag. Troligen Norskt ursprung.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.