Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 29 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från sjätte avsnittet av Bytt är Bytt.

Fästmansoffa
Fästmanssoffa är en väldigt typisk möbel från 1800-talets andra hälft. Möbeln var mycket populär i finare salonger. De är skapade för förtroliga konversationer. Man hade bra utsikt och kunde skvallra om vad som hände i olika delar av rummet. Man blandade stilar hejvilt. Inte en stilmöbel, men en eklektisk blandning av stilar som var på modet just då. Bl.a. nyrenässans och nyrokoko. Förgyllda träsniderier. Skicket är mycket fint och originalstoppningen är bevarad.

Halsband från Svenskt Tenn
Ett halsband av förgyllt tenn formgivet av Estrid Ericson för Svenskt Tenn på 1940-talet. Det var i december år 1943 som Estrid Ericson började visa nykomponerade smycken i tenn.
Motivet med de stora, prunkande, gyllene bladen är typiskt hennes 40-talsperiod. Under denna tid gick Estrid runt på många av stadens museer och hämtade inspiration. Flera av hennes skapelser har förebilder i bronsålderssmycken hon sett på Historiska museet. Många har motiv från naturen, av växter och djur.
Estrid Ericson (1894-1981) grundade Svenskt Tenn och var inte bara firmans chef utan även dess konstnärliga ledare. Estrid Ericson var vd för Svenskt Tenn i 56 år.

Harpun
Harpunen kommer från från indian-stammen Jívaro som lever i Amazonas-området, på gränsen mellan Ecuador och Peru i Sydamerika.
Jívaro lever av svedjebruk (främst kassava), flodfiske och jakt och bedriver en livlig handel i gränsområdet mellan Andernas högländer och de tropiska lågländerna. Vid jakt används traditionellt blåsrör och förgiftade pilar. Jívaro-folken motstod länge europeisk kolonisation och fick därvid rykte om sig att vara mycket krigiska. Särskilt intresse tilldrog sig deras sed att krympa stupade fienders huvuden till troféer (tsantsa).
Den är prydd med stenar, skinn och päls från olika djur, bla orm och leopard. Materialet är av något slags väldigt hård och tungt trä. Antagligen har harpunen använts som fiskeredskap.

Ishink i sterlingsilver gjord av Georg Jensen
Tillverkad år 1919. Vinkylaren är gjord i art nouveau-stil och ingår i ”Grape”-serien som är dekorerade med vindruvor och -rankor. Den står på 8 kulfötter. Firmastämpeln ”Georg Jensen” är försänkt botten med rosenkransmärket runt om. Denna användes under perioden 1915-27. Silverstämpeln är GI. 830S, vilken användes under perioden 1915-30. Ursprungsmärkningen är COPENHAGEN med nedsänkt botten, vilken användes perioden 1915-19. Årtalsstämpeln är 1919. Den är även stämplad med den svenska importstämpeln GABF och modellnumret 87.
Skicket är utmärkt!
Georg Jensen (1866-1935) blev 1884 guldsmedsgesäll och arbetade därefter hos olika guldsmeder. Hans ambition var att bli skulptör (utbildad vid Kunstakademiet 1887–92), och 1898 startade han tillsammans med två kamrater en keramisk verkstad i Birkerød. 1904 öppnade han en egen guldsmedsverkstad i hjärtat av Köpenhamn.
Mått: 36 cm hög, 27,5 cm i diameter.

Knäckebröd & Orginalask av Claes Oldenburg
Knäckebrödet gjordes 1966 av svenske konstnären Claes Oldenburg (f. 1929), känd förr gigantiska skulpurer och humor.
Knäckebrödet är i gjutjärn, signerat och numrerat 28/250 på baksidan. Dessutom har det kvar något väldigt ovanligt - originalkartongen i vit kartong.
Det ingår i Museum of Modern Arts permanenta samlingar och är rejält eftersökt på auktioner.

Axel Boman-lampa, Jugend från 1918, Reijmyre.
Överfångslampa med en sandfylld bronsfot av Axel Enoch Boman, Reijmyre Glasbruk. Lampan är blåst av glasblåsaren Fredrik Kessmeier. Genom att slipa eller etsa genom lagren kan man få fram ett reliefmönster i olika färger. I detta fall har mönstret etsats in. Man har alltså täckt lampan med ett lack eller vax och skrapat bort det på de ställen där man velat etsa in sitt mönster. Därefter behandlar man glaset med fluorvätesyra som löser upp glaset. Signering finns i botten.
Axel Enoch Boman (1875-1949) var en svensk glasgravör och formgivare.

Skulpturen ”Stim II” av Vicke Lindstrand
Skulptur i trä och glas gjord av Vicke Lindstrand, ”Stim II”. Kosta glasbruk. Ca 1967.
Tre syraetsade fiskar i kristall trädda på smidda spjut av stål monterad på en val i svärtad ek.
Vicke (Viktor) Lindstrand (1904-83) var glaskonstnär, illustratör, textilkonstnär och keramiker.

Spegel från Stockholms Operan
Ca 1770. Transition mellan rokoko och gustaviansk. Krönet lite atypiskt för perioden. Brukar vara mer utsmyckningar, den ser lite kapad ut upptill. Det som är typiskt rokoko är svängarna upptill på spegeln. På övre hörnen ses rocailler. Det som är typiskt gustavianskt är lagerbladsslingorna längst ner och upptill. Krönet märkligt. Originalglas. Delad på två tredjedelar. Bra skick.
Har förmodligen någon gång hängt ihop med ett konsolbord, men det är inte säkert. Kan vara för att den hängt på Operan som den är så speciell. Möjlig mästare – Johan Åkerblad.
Denna spegel lär nämligen ha hängt på Operan i Stockholm den där aftonen i mars när Gustav III var där på sin sista, ödesdigra maskeradbal 1792.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.