Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 22 oktober

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från femte avsnittet av Bytt är Bytt, säsong 2.

En fransk väggbarometer
Från gustaviansk tid, empire, troligen ca 1810. Oktogonal förgylld träram med dekorativa sniderier. Runt om kan man läsa, solurs från toppen: Variable, Bau temps, Bau fixe, Très sec, Tempête, Gr de pluie, Pluie ou Vt. Det finns inte så många i detta fina skick. Kvicksilverbarometern är ett mätdon för uppmätning av luftens tryck som numera är ovanlig. En kärlbarometer erhålls då den öppna änden av ett evakuerat rör som är tillslutet i andra änden förs ner i ett kärl med kvicksilver. På grund av lufttrycket stiger kvicksilver upp i röret. Vid normalt lufttryck blir kvicksilverpelarens höjd 760 mm. Trycket kan då anges som 760 mmHg eller 760 torr (= 1013,25 hPa).

Kinesisk urna från Transition mellan Ming & Qing 1600-tal
Urnan är ovanligt stor och i perfekt skick. Motivet är drakar gjorda i blå underglasyr. Detta var ett vanligt motiv under denna tid, den kinesiska draken ofta för lycka och tur. Urnan är från perioden som kallas Transition och pågick ca 1621-84. Transition, som var övergångsperioden mellan Ming och Qing, var en tid av oroligheter och uppror. Det var oroligt i porslinsstaden Jingdezhen och de kejserliga beställningarna upphörde. Tillverkningen av porslin avstannade dock inte helt, utan både i Jing, dezhen och i privata ugnar runt om i landet fortsatte den i mindre tillverkning. Epoken kallas ”den fria penselns tid".

En stol gjord av Gustaf Fjaestad
En stabbestol i svensk jugendstil från de värmländska skogarna, tillverkad av Gustaf Fjaestad (1868-1948). 

Stolen är utkarvad och skulpterad ur ett enda stycke furu från nedersta delen av tall- eller granstammen. Stubben blir stabben. Traditionen hittas främst i Norge och i Värmland.
Motivet är bland annat granbarr och –kottar. Längst upp på ryggen ser det nästan ut som fiskfjäll. Den är signerad.  

Akvareller målade av Jenny Nyström
Fyra inramade originalakvareller till vykort. Målningarna är signerade.

Motiven är: 1. Gröt till tomten – en flicka och en pojke ställer en skål med risgrynsgröt till tomten i stallet. Pojken håller i en lykta. Mått: 23,5 cm höjd x 13 cm bredd
2. Julkort – en mamma ligger och sover med sitt barn i en säng. Julgran i bakgrunden. Text: GLAD JUL! Mått: 23 cm höjd x 15 cm bredd
3. Kyrkrodd – tre vuxna och tre barn klädda i folkdräkter ror en eka. Mått: 16 cm höjd x 25.5 cm bredd
4. Ombord – en finklädd kvinna står vid masten på ett fartyg. Mått: Höjd: 34 cm höjd x 25,5 cm bredd.
Jenny Nyström (1854-1946) studerade vid Konstakademien i Stockholm och Paris. Hon var stora delar av sitt liv ensam försörjare av sin familj och var oerhört produktiv. Hon gjorde hundratals, kanske tusentals, jultidningsomslag, julkort och julbonader och illustrerade över 340 barnböcker. 

Elvis Presleys foto med autograf
Autografen tillkom ca 1965. Mannen som låg bakom att ägaren fick den var den brittiske basisten Philip Spalding, som i sin tur gav i uppdrag till en kollega att ordna autografen. Personen hade med sig ett papper eller något annat som Elvis skulle skriva på, men Elvis drog själv fram denna bild på sig själv, därav skicket. Det finns ett äkthetsintyget på baksidan.
Längd/bredd: Lite mindre än ett A4, uppspänd på ett kardboard. På baksidan sitter brevet!

Hasselbladskamera av Szilárd Szabad
Denna kamera är från 1947 och i färgen röd. Hasselblads universalkamera med rörligt framstycke, handlar om vridning och lutning. Det gjordes inte många. Många saknar bakstycke, eftersom många fotografer glömde den. Dragspelet ömtåligt, utsatt för massa vikningar. Bälgen gjord av en kvinna. Den är i gott skick.

Szilárd Szabad (1907-1994) började bygga träkassetter till kameror. Svåra att få tag på under kriget.
Mått: Utfälld längd 80cm höjd 30cm bredd 25 ihopfälld

En skulptur gjord av Hertha Hillfon
Denna skulptur gjordes 1996 och materialet är svartglaserat stengods. Och personerna vi ser är Herthas barnbarn och barnbarnsbarn. Denna har aldrig varit ute på marknaden utan har stått hemma hos konstnärens son sedan den gjordes.
Hertha Hillfon (1921-2013) var en banbrytande konstnär och skulptör. Hon skapade under 60-talet konst av vardagliga föremål, och gjorde lerskulpturer av brödlimpor, barnskjortor eller farfars tofflor. Men mest känd är hon nog ändå för sina stora, monumentala ansikten i brons eller keramik. Hillfon var oerhört produktiv och arbetade med leran in i det sista, fram till sin död vid 92 års ålder år 2013.
Vikt ca 130 kg

Örhängen från modehuset Chanel
Kameliaformade clips-örhängen i sterlingsilver och med strass av hög kvalitet. Detta att ha strass istället för diamanter är inget ovanligt bland bijouterier från Chanel. Coco Chanel tyckte nämligen att det var strunt samma om smycken var äkta eller inte, så länge de var snygga. Kameliablomman finns nu som symbol på samtliga Chanelkassar och -boxar. På baksidan av örhängena är det tryckt ”Chanel”.

Coco Chanel (1883-1971) egentligen Gabrielle Bonheur. Med ambitionen att ge kvinnor samma frihet som män skapade Chanel sparsmakade men sofistikerade kläder fria från korsetter och tydliga klassmarkörer och hon kom att skapa ett imperium.
Mått: Ca 2 cm i diameter. 

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.