Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 26 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från säsongsavslutningen av Bytt är Bytt - säsong 2.

Marmorbyst av Oscar ll. Gjord av Rörstrand, sent 1800-tal.
Bysten är gjord av vit marmor av Rörstrand under sent 1800-tal. Bysten är speciell pga alla de vackra, finskulpterade detaljerna. Se bara här på kungens skägg. Till och med hans bekymmersrynkor har kommit med.
Detaljerna och hantverket är väldigt fint och av hög kvalitet.
Oscar II, född 21 januari 1829 på Stockholms slott i Stockholm, död 8 december 1907 på Stockholms slott, var kung av Sverige 1872–1907, kung av Norge 1872–1905, samt hertig av Östergötland. Han var tredje son till Oscar I och Josefina och bror till Karl XV. Han var gift med Sofia av Nassau sedan 1857. Det största nederlaget för Oscar blev bl.a. Unionsupplösningen med Norge 1905.

Elgitarr av märket Gibson, modell Les Paul Goldtop från 1957, såld i Sverige.
Serienummer: 7 0240 som ses på baksidan av huvudet. Gitarren kommer i originalcase och alla delar är i orginal.
Orville Gibson (1856–1918) startade verksamheten på 1870-talet och byggde då främst mandoliner med ny teknik och design. Från 1920-talet inriktades tillverkningen först på banjor, sedan på gitarrer. Företagets första elektriska gitarr kom på 1930-talet, och med introduktionen av den solida Les Paul-gitarren (1952) blev elgitarrer kärnan i företagets produktion. Gitarrmodellen används inom de flesta musikgenrer, men främst inom rock och blues. Tillsammans med gitarristen Les Paul skapade man en av de allra mest kända elgitarrerna 1952. Han kom på tricket att göra gitarren solid, utan klanglåda, och därmed undgå akustisk rundgång. 1957 kom det stora genombrottet med dubbelspoliga PAF-pickuper (så kallade "humbuckers") som gav ett tyngre ljud än tidigare, och som dessutom var fritt från störande nätbrum. Humbucker-pickupsen har blivit ett signum för Gibson och många andra gitarrtillverkare har därefter gjort egna versioner av humbuckers.

Frimärke - Provtryck
Ett provtryck av ett frimärke från Österrike 1945.
På frimärket kan man läsa Republik Österreich (Republiken Österrike), Ausstellung (Utställning), Niemals vergessen! (Glöm Aldrig!), 12 + 12, 1945. Motivet är ett grinande skelett som håller i en ansiktsmask som ser ut som Adolf Hitler.
Tandningen är intakt. Redan 1946 anordnades i Wien en utställning på temat ”Niemals Vergessen”, Glöm aldrig!. Österrikiska postverket utgav i anslutning till denna en serie med åtta frimärken på samma tema. Det första märket i serien påminner om Tysklands ockupation av Österrike 1938. En av de prototyper, som togs fram under förarbetet, bedömdes som alltför provokativ (ansiktsmask av Hitler döljer en grinande dödskalle) och drogs tillbaka.. Men vågade dock bara trycka 7 ark innan man stoppade pressarna.

Åtta Tulpanglas, Orrefors av Nils Landberg
Grön, blå, röd och brun färg i olika höjder. Underfångsglas. Nils Landberg (1907–91), glaskonstnär, verksam vid Orrefors 1925–72, från början som gravör och från 1936 som formgivare. Landberg fick sitt genombrott på 1950-talet med frihandsblåsta glas karakteriserade av tunna, mjukt graciösa former, t.ex. de virtuost blåsta ”tulpanglasen” med färgat underfång. Han komponerade också eleganta servisglas, bl.a. Illusion (1957). Nils Landberg arbetade med luftigt eleganta former i sin glasproduktion för Orrefors. Signatur: Orrefors Expo NU 312-57

Kovsh i silver med beige till beigegul guilloché-emalj från Fabergé
Kovsh som gavs till W.A. Bolin ca 1908-17. Kovsh är gjord 1908-1917 av Anders Johan Nevalainen mästare som arbetade för Carl Fabergé. Denna Kovsh är gjord i silver och utsidan är täckt av en äggskalsvit emalj. Det finns även en inskription på. Reliefen under emaljen heter guilloché. På undersidan står det AN dvs mästaren. Inskriptionen är på ryska och översatt till: 1920-21 Wassili (Wilhelm) andrejvich. Kovshen är en gåva till Wilhelm Bolin. En kovsh är ett traditionellt dryckeskärl från Ryssland.
Carl Fabergé (1846-1920) rysk juvelerare och guldsmed, hovguldsmed 1885, svensk-norsk hovjuvelerare 1897.

Oljemålningen ”Ett förtroende” av August Malmström.
En inte lika känd tavla av August Malmström som även målade den kända och folkliga "Grindslanten". Få exemplar finns. Samma pojke på bilden återfinns i "Grindslanten". Tavlan är inte signerad men det råder ingen tvekan om att det är Malmström som målat den. August Malmström (1829-1901).

En Gustaviansk stol, Stockholmsarbete
Stoppad medaljongformad rygg och fria ben utan h-kryss. Kannelerade ben som liknar kannelyrerna på antika kolonner
Sitsen är orörd och orginalstoppning finns kvar. Dekor av fleuroner vid benens fäste vid sargen. Skuret krön. Stolen är signerad med E.H. Märkning: sigill av Stockholms stolmakarämbetet (sitter undertill, på en rund platta) och signerad E.H. (Erik Höglander) (sitter på baksidan av ett av de bakre benen).
Johan Erik Höglander född 1748 eller 1749, död 1813, var en mycket känd stolmakare. Han var mästare i Stockholm och gjorde stolar till alla de finaste, bland annat till slottet.

Kinesiskt porslin, från perioden Qianlong, från Ostindiefararen Götheborg.
Den 14 mars 1743 lämnar Ostindiefararen Götheborg hemmahamnen och påbörjar sin tredje resa till Mittens Rike, Kina. En septembermorgon 1745, när skeppet var på väg hem, rände det på ett välkänt grund i Göteborgs inlopp och sjönk strax utanför Älvsborgs fästning. Detta trots att det var lugnt väder. Fartyget var fullastat, ca 700 ton, av hundratusentals porslinsföremål, te, siden, pärlemor, kryddor och rotting.
Denna tallrik var med i lasten. Motivet är en dekor av stridande tuppar i blå underglasyr. Troligen införskaffades tallriken under ett stopp i Jakarta på väg till Kina. Mönstret är inte typiskt för svensk marknad utan gjordes vanligtvis för indonesisk marknad. Skicket är utmärkt, trots att den legat under vatten i mer än 200 år. Den blå underglasyren är tålig, och antagligen har tallriken bevarats av den leriga bottnen.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.