Svenska kräftor som säljs i butik kan innehålla höga halter av miljögiftet PFAS.
När sju olika kräftpaket analyserades av Naturskyddsföreningen var halterna högre i fyra av kräftpaketen högre än vad som är tillåtet i EU.
Nu vill föreningen att Livsmedelsverket undersöker om det är olagligt att sälja kräftor med så höga PFAS-värden.
Det finns cirka 10 000 PFAS-kemikalier. De stöter bort fett, smuts och vatten och används därför i många olika produkter, från friluftskläder och skidvalla till pizzakartonger och brandskum.
Men PFAS-kemikalierna bryts inte ner och kallas ibland för evighetskemikalier. Och de kan vara hälsofarliga.
– Vi har hittat höga halter PFAS i kräftor fångade i svenska sjöar. Det har spridits för mycket PFAS ute i naturen till marken och till vattnet. Och PFAS är besvärliga, om man får i sig höga halter över lång tid så kan det kopplas till hälsoeffekter som skadat immunförsvar eller vissa cancersorter till exempel, säger Therese Börjesson, chef för hav, vatten och miljögifter vid Naturskyddsföreningen.
Anmäls till Livsmedelsverket
Vid årsskiftet 2023 infördes bindande gränsvärden i EU för hur mycket PFAS det får finnas i olika livsmedel som säljs inom unionen. Gränsvärdena gäller för ägg, fisk, skaldjur och kött som säljs inom EU och gäller från 1 januari 2023. De gäller för fyra av de mest undersökta PFAS-kemikalierna, och det är företagen som säljer livsmedlen som ska se till att att gränsvärdena inte överskrids.
Idag skickar Naturskyddsföreningen en anmälan till Livsmedelsverket att undersöka om kräftorna med höga PFAS-halter säljs olagligt.
Men kräftor äter vi ju inte ofta - varför är det ett problem om det innehåller PFAS?
– Det stora problemet är inte att vi får i oss PFAS via kräftor utan att vi får det från många källor samtidigt. Och därför är det viktigt att vi inte har dricksvatten och livsmedel som har halter över de gränsvärden som är satta, säger Therese Börjesson.