Mitt liv som valp

Här ges en inblick i nya hundägares liv och de utmaningar som den första tiden kan innebära. Hundtränaren Fredrik Steen stöttar familjerna och ger råd och tips.

Tips från hundtränaren Fredrik Steen

I Mitt liv som valp stöttar hundtränaren Fredrik Steen familjerna och ger råd kring de problem som kan uppstå. Läs intervjun kring valpar, hundköp, ledarskap och mycket mer här!

Hur väcktes ditt intresse för hundar?

Mitt intresse för hundar har alltid funnits hos mig. Redan mina första minnen har med hundar att göra. Sedan har intresset och fascinationen för dessa fyrbenta varelser bara ökat, och fortsätter att öka från dag till dag. Ett av mina absolut första minnen i livet är min mamma som säger åt mig att låta hundarna vara. Jag har inte levt en enda dag i mitt liv utan hund.

Vad är det viktigaste man bör tänka på om man vill skaffa hund?

Att man är beredd på ännu en familjemedlem. Att den hund man skaffar kommer finnas kvar hos dig under lång tid. Ibland är det lätt att glömma bort att hunden förhoppningsvis kommer finnas vid din sida i tio år eller mer. På den tiden kan mycket hända i ens liv, men hunden finns där ändå. Det tycker jag är viktigt att tänka på då man funderar på att skaffa sig en hund och livskamrat.

Vad ska man tänka på när man får hem en valp till sitt hem?

Att man är valpens enda trygghet. När en valp lämnar sin flock och sina syskon blir världen inte bara väldigt stor för valpen, den är säkert också ganska skrämmande. Här gäller det att skapa en trygghet för valpen. Den tryggheten skapar man genom närhet och ömhet.

Har du några tips för hur man kan aktivera sin valp?

Ta med valpen på allt möjligt och låt den få erfarenhet tillsammans med dig. Träna med valpen så tidigt det bara går. Lär den sitta, lär den ligga, lär den allt möjligt och omöjligt. Ju mer du lär en valp med hjälp av belöningar, desto lättare har valpen att lära sig ännu mer. Att lära en valp göra saker mot belöningar är oerhört viktigt för din och valpens kommunikation och relation.

Är det viktigt för valpar att de har en tydlig ledare?

Att vara en stark och tydlig ledare för sin valp är oerhört viktigt. En valp/hund är ett flockdjur, och ett flockdjur vill att någon leder. Men ledarskap handlar lika mycket om stöttning som om gränsdragning. Det sista är viktigt att komma ihåg. En ledare visar vägen och är ett starkt stöd, även om en ledare dessutom ibland ställer krav och sätter gränser.

Blir valpar ledsna när de får lämna sin mamma och sina syskon?

Jag tror inte de blir ledsna i mänskliga värderingar. Däremot är det nog så att det mesta verkar lite läskigt, och att valpen behöver närhet av den nya familjen.

Vad är viktigast för en valp när den kommer hem till sin helt nya familj?

Att den får vara med hur mycket den vill, att den får närhet. Men också att den har en egen plats dit den kan gå om den vill vara för sig själv. När valpen är på sin egen plats, då är det viktigt att man i familjen respekterar detta. En valp behöver sova och vila oerhört många timmar under ett dygn.

Hur var det att spela in programmet Mitt liv som valp?

Fantastiskt roligt och spännande. Dels så var hela teamet i produktionen underbara att arbeta tillsammans med, riktiga proffs. Sen var det oerhört kul att få träffa åtta valpar och deras hussar och mattar. Jag hoppas att jag kan förmedla en hel del kunskap till dessa åtta familjer, och också till de alla som tittar på programmet. Jag är väldigt nöjd med produktionen där jag tycker man blandar viktiga saker med en hel del humor. Precis som jag vill ha det. Jag älskar att träffa nya hundar och deras ägare. Det lär också mig en hel del saker, och jag älskar att lära mig mer hela tiden.