Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta: Den hemliga kontrollen

Höstens första avsnitt av Kalla fakta avslöjar att så kallade oskuldskontroller utförs på svenska vårdcentraler.

Kalla fakta fick ett tips om en kränkande verksamhet på svenska vårdcentraler. Utrustade med dold kamera kan vi nu avslöja något som får omvärlden att reagera starkt. Det pågår så kallade oskuldskontroller på svenska vårdcentraler, d v s att läkare försöker slå fast om en flicka eller kvinna är oskuld genom att undersöka hennes underliv.

”Jag har gjort det hundratals gånger. På både barn och vuxna” säger en av läkarna.

Vi gjorde nedslag på tre vårdcentraler – i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi skapade ett scenario där en ung tjej ska gifta sig med en man som kräver att hon är oskuld. Läkarna vi mötte var villiga att låta henne undersökas, trots hennes protester.

”Det är ofattbart att detta händer i ett land som Sverige som spelar en ledande roll som en beskyddare av kvinnors rättigheter. Jag är chockerad” säger Liesl Gernholtz på Human Rights Watch.

Att det skulle gå att se om en flicka eller kvinna är oskuld är ren myt. Den bygger på den falska föreställningen om att det finns en så kallad mödomshinna.

”Det finns inget som täcker ingången till slidan. Det är en ingång. Men det finns massor av föreställningar som skapar oro för att det ska synas att man har haft sex med någon. Det skapar en oro” säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

”Sara” är en av de många flickor och kvinnor i Sverige och världen som tvingats genomgå en oskuldskontroll. Det var när hon var 15 år och hennes föräldrar misstänkte att hon haft sex.

”Det är det äckligaste som man kan gå igenom. Jag kunde inte kolla på kroppen och duschade fem-sex gånger om dagen. Jag kände att de här händerna hade smutsat ner mig. För ingen kan ju se sanningen” säger ”Sara” i programmet.

Tipsa oss på Kalla fakta

Har du kännedom om problem och missförhållande? Som rör din arbetsplats, kommunen där du bor eller en myndighet?

Hör gärna av dig till oss om du vet saker som bör komma till allmänhetens kännedom.

Så gjordes postcovid-enkäten

Kalla fakta-redaktionen har intervjuat vårdpersonal som drabbats av långvariga effekter av covid-19 efter att de smittats på arbetet. För att undersöka hur vanligt detta är har vi vänt oss till medlemmar på Vård- och Läkarförbundets lokala klubbar på de tio största sjukhusen i Sverige.