Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 5 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från sjunde avsnittet av Bytt är Bytt.

En kostym från filmen Apornas Planet
Detta är originalkostym från filmen ”Apornas planet” från 2001. Ägaren har gjort ögonen men i övrigt är det precis en sådan mask som synts i filmen. I filmen finns både schimpanser och orangutanger. Detta är en schimpans. Det står bakpå vem som har haft kostymen på sig. Under dräkten finns en muskeldräkt som gör att det känns som en riktig man inuti. Kostymerna som bars av ”statistaporna” i bakgrunden är mindre arbetade och mindre detaljerade. Denna bars av en frontfigur och är därför mycket detaljerad och fin. Ansiktet är gjort i latex, vilket gjorde att många masker förstördes under inspelningens gång. Kostymdesignern Colleen Atwood (född: 1948) ansvarade för dräkterna i filmen. 

Sandhamn - Etsning av Anders Zorn
1 av 25 kopior, varav 15 aldrig hamnat på marknaden. Denna är en utav dem. Oljemålning som förlaga. "Sandhamn", utförd 1906, efter en målning från samma ställe. Totalt gjorde Zorn 289 olika etsningar, och Sandhamn har fått nr. 202 som avser hänvisningsnummer till verkskatalogen över Zorns grafiska arbeten. Anders Zorn levde 1860-1920. 

En flaska Heidsieck & Co-champagne från 1907
Detta är en flaska Heidsieck & Co Monopole Goût Américain från 1907. I oktober 1916 lastades den ombord på skeppet Jönköping i Gävles hamn. I lasten fanns också vin och konjak som skulle till den siste ryske tsaren, Nikolaj II, och hans armé i Finland. På morgonen den 3 november sänktes skeppet av den tyska ubåten U-22 utanför sin destination Raumo och sjönk med hela lasten till havets botten. 1997, dvs 80 år senare, lyckades några svenska entusiaster efter grundlig efterforskning återfinna skeppet och dess dyrbara last. Denna flaska saknar etikett och ser ut som ett riktigt vrakgods.

En hjälm från 1500-talet
Denna så kallade visirhjälm har ingått i en heltäckande rustning. Troligen tysktillverkad och har förmodligen tillhört en adelsman. Hela vikten på rustningen är 25-30 kg, vilket var lättvikt på den tiden. Tillverkad till en som varit hästburen. Hjälmen är den enda del som är bevarad. Det är sällsynt med visirhjälmar i bra skick. Den är gjord i flera olika rörliga delar. 

Ett par Sockerskålar, 1856, nyrokoko. Stockholm  
Gjorda i Sterlingsilver med stämplar av silversmeden Carl Nyström, verksam 1840-1880. 
Sterlingsilver innehåller några procent koppar i. Detta gör man för att få silver mer lättarbetat och smidigt. Det får också högre smälttemperatur och missfärgas inte lika lätt.
Här under locket förvarade man alltså det vita guldet – strösocker. Vid denna tid var det en riktig lyxvara och det användes både för att söta maten och bota sjukdomar och allt möjligt.  

Porslinsterrin och -fat från 1700-talet
Greve Fredrik Gyllenborg, som var politiker och finansiär i Ostindiska kompaniet, beställde en ståtlig Kina-servis ,med ättens vapensköld på, i över hundra delar. Men under färden på skeppet blev skisserna fuktskadade. Skissen kopierades minutiöst och fuktskadorna återgavs som molnliknande skuggor. När servisen kom till Sverige blev Gyllenborgs naturligtvis missnöjda och många delar slogs sönder. En vacker dekor i emaljfärger blått, svart, guld och järnrött granatäpple uppe på knoppen.

Servisen är från 1700-talets mitt och är i rokokostil. Tillverkades under Qing-dynastin (1644-1912), under perioden som kallas Qianlong (1736-95). Det var under denna period vanligt med importporslin, dvs. porslin beställt från Kina av européer. 

Herrklocka av pilotmodell, Longines Caliber 13ZN ”12”
Firman Longines grundades 1832 av en man vid namn Auguste Agassiz. Märket ägs numera av samma företag som gör Swatch-klockorna. Longines är särskilt kända för sina klockor av pilotmodell. Charles Lindbergh var med att utveckla en klocka och delar av dessa lärdomar används än i dag. Boett av stål, Armband av läder, Bygelspänne i stål, Akrylglas.
Urtavlan är gräddvit med arabiska siffror. Funktioner: Takometer (mätare som registrerar rotationshastighet, typ hastighetsmätare), Separat sekundvisning, Kronograf (ett armbands- eller fickur med stoppursmekanism) .Modellen tillverkades från 1942 till 1946. Fint skick. 

En glaskaraff signerad Georges de Feure
Karaffen är signerad G. De Feure i bottnen. Glaskaraff av fransmannen Georges de Feure (1868-1943), konstnär och formgivare. En av förgrundsgestalterna inom art nouveau. Georges de Feure jobbade ofta för den legendariske Siegfried Bing och hans galleri La Maison de L’Art Nouveau i Paris. Han är kanske främst berömd för sina grafiska verk och affischer.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.