Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 12 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från åttonde avsnittet av Bytt är Bytt.

Höghjuling från slutet av 1800-talet
Märket Singer (som symaskinen), från Coventry i England. Den har lykta, verktygslåda under sadeln, ringklocka och en fickurshållare (kunde låsa den med hänglås). Modellen heter Challenger och är från 1880-1885.
Lädersadel, ekrar är fernissade (försilvrade), skedbroms, stålekerhjul med massivt gummi.
Detta exemplar är gjord för en man som var cirka 190 cm lång. Cykeltypen nyttjades för turistresor och i tävlingar men fick liten användning som transportmedel. Höghjulingarna hade jämfört med tidigare cyklar större utväxling (pga det stora framhjulet) och kunde därför komma upp i högre hastigheter. Det var inte ovanligt att man kastades framstupa, rakt över styret när man vurpade.

Ett brev skickat under OS i Stockholm
Inlämningsbevis & brev skickades av Herr Gyllenspetz till honom själv 2 juli 1912. Brevet är frankerat med två frimärken, värda 30 respektive 5 öre. (Total vikt 2 brev, 40 gram, mått A5). De föreställer båda kung Gustaf V och är stämplade Stockholm Stadion 2. 7. 1912 (utan Lbr). Stadionstämplarna på brevet och inlämningsbeviset visar att de är behandlade på det postkontor som var inrättat på Stadion mellan 22 juni och 23 juli 1912. 

Ett assurerat brev var ett försäkrat brev. Om försändelsen kommit bort eller skadats under postgången betalades ersättning som motsvarade förlusten eller skadan upp till begärt belopp. Man hade tagit fram två särskilda datumstämplar för Stockholm Stadion. Den ena hade tillägget Lbr (Lådbrev) under datumet och användes på den post som lades i brevlådor på Stadionområdet och utanför postkontoret. Stämpeln utan Lbr användes på brev och vykort som lämnades in på postkontoret i samband med att man köpte frimärken till dessa.

Bordstelefon från 1800-talet
Den är en blandning av Bell och LM Ericsson & co på sent 1800-tal. En av världens första bordstelefoner, de tidigare modellerna hängde på väggen. Italienamerikanen Antonio Meucci konstruerade den första telefonen omkring 1849. Den 14 februari 1876 lämnade Alexander Graham Bell in en ansökan till patentbyrån i Washington. I december 1877 byggdes de första privata telefonförbindelserna i Stockholm, och redan 1885 fanns det 5 000 telefoner i Stockholm. Det första bolaget som fick tillstånd att anlägga ett telefonnät, år 1880, i Stockholm var Stockholm Bell Telefon AB, ett dotterbolag till det amerikanska International Bell Telephone Company. Ursprunget till koncernen LM Ericsson är det företag som Lars Magnus Ericsson etablerade 1876 för tillverkning av telefonapparater Konstruktionerna, bl.a. världens första bordstelefon, visade sig konkurrenskraftiga gentemot de amerikanska Bellapparaterna, och Stockholms Allmänna Telefon AB, bildat 1883, använde Ericssons system.

Allmogebonad av Johannes Nilsson i Breared, kring 1800.
Denna bonad är 2-3 m lång och berättar fantastiska historier. Typiskt för Johannes Nilsson (1757-1827) är att han fyller ut alla små utrymmen. Fint målat på tyg och bra bevarat. Johannes Nilsson är ovanlig på marknaden, han var en känd allmogemålare, typiskt är dekoren i form av de uppochnedvända hattarna. Bonaden är hel, vilket är ovanligt, ofta har de klippts av under tidens gång.

The Madonna in prayer, en tavla i mikromosaik
Tillverkad i Vatikanverkstaden ca 1690-1710 efter en oljemålning av Givanni Battista Salvi , även känd som IL Sassoferatto (1609-1685). Micromosaik är tillverkad av färgade glasstavar (tillverkades i Venedig) som sedan emaljeras. Vatikanens mosaikverkstad började tillverka mosaik under påven Gregory XIII (1572-1585) tid men officiellt öppnade den 1727 och är fortfarande öppen i dag

En svensk bibel från 1700-talet
Svensk bibel från 1797, skinnband i original. Tryckt av Samuel Norberg, boktryckare vars tryckeri brann ner 1792 och började jobba som skeppskrivare på Ostindiska kompaniet. Han blev riddare av Vasaordern. Bibeln är i fint skick.

Skåp i Charles Boulle-stil
Fransk möbel från sent 1800-tal. Den är gjord i Charles Boulle-stil. Det är dock inte han som gjort den.
André Charles Boulle (1642-1732) var Ludvig XIV mest kände hovsnickare, och är den konsthantverkare, som gjort den största insatsen i den franska barockens möbelkonst. Han har själv skapat den möbelstil, som bär hans namn. Det mest utmärkande för hans med mässingslister och bonsbeslag indelade barockmöbler är inläggningarna. I stället för stora blomstermönster, på holländskt vis åstadkomna med olikfärgade träslag, utförde han tunna stiliserade, oftast abstrakta mönster i mässing, tenn, elfenben och annat mot bakgrund av sköldpadd. Boulle komponerade sådana möbler själv, och utförde dem efter ritningar av bland annat Jean Bérain.

Ett hängsmycke från slutet av 1800-talet
Hängsmycke från Wien, dessa var populära i Österrike-Ungern och har tillverkats från renässansen och framåt. Förgyllt silver med turkoser, almandiner (släkting till granater), vit emalj och orientaliska pärlor. Siebenbürgen schmock (dvs. smycke från Siebenbürgen) i originaletui från 1870-90-tal. Smyckena är folktradition och användes ursprungligen till folkdräkt. Det som kallades Siebenbürgen ligger i nuvarande Rumänien och i Transsylvanien.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.