Bytt är bytt

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Antikprogrammet där de tävlande gissar värdet på föremål och en halv miljon kronor står på spel. Antikexperten Li Pamp beskriver allt de behöver veta förutom värdet och för de tävlande gäller det att välja rätt. Renée Nyberg är programledare.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 19 november

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från nionde avsnittet av Bytt är Bytt.

Japansk harpa av märket Aoyama Monarch
Denna harpa är gjord i lönn och är förgylld med guld på vissa ställen, bland annat på kronan som kröner pelaren. Den är gjord kring 1983. Spelandet påminner om piano. Man använder två händer.
Företaget grundades 1897 med instrumenttillverkning men började inte tillverka harpor förrän på 1960-talet. 1992 öppnade Aoyama en ny, stor harpfabrik, som även inrymmer en konserthall och ett museum med antika harpor.
Harpan är ett av världens äldsta instrument. Den första moderna harpan med dubbel pedal kom 1810. Harpa är populärt i fransk musik. Denna konsertharpa väger ca 50 kg och har med 47 strängar och sju pedaler ett tonomfång om 6½ oktav.

Gustav V:s skidor
Dåvarande kronprins Gustavs norska skidor gjorda i trä av L.H Linden & Co. Märkta med hans öppna kronprinskrona och initial. Stämpel finns på baksidan. Som kronprins var Gustaf den förste ordföranden i Sveriges Centralförening för idrottens främjande, en förlaga till Riksidrottsförbundet, som bildades på slottet 1897 av bla honom själv. Centralföreningen arrangerade Nordiska spelen och byggde Stockholms Stadion till Olympiska sommarspelen 1912, som Gustaf invigde. Gustav V tillträdde som kung 1907 och levde mellan 1858-1950.

Ett porträtt i olja från barocken
Detta är ett porträtt av drottning Mary II av England, 1662-1694 som regerade med Vilhelm III 1689-1694. Tavlan är mycket lik ett porträtt som finns på National Gallery i England, som målades av Jan van der Vaart ca 1692-1694 ( NPG 197 ), som baserades på Willem Wissing tavla från 1685. Wissings porträtt visar lägre, bredare frisyr som var på modet i 1680-talet men medan denna högre stil bars i 1690-talet. Det fanns en stor efterfrågan på porträtt av monarken och ett stort antal varianter förekommer med både Wissing och Van der Vaart, men även av andra konstnärer efter deras målningar. Målade ovaler var vanliga vid den här tiden, och många av dessa versioner innehåller halsbandet.  Porträttet målades förmodligen på 1700-talet och gjordes troligtvis om på 1800-talet. Det är påmålat i dekolletaget. Man har troligen målat över smycket. Runt om tavlan ser det ut som om tavlan en gång varit oval. 

OS-vinnande bronsskulpturen ”An American Trotter” 
Skulpturen gjordes av Walter Winans (1852-1920). Winans var inte bara skulptör och konstnär. Han var även tvåfaldig OS-medaljör i skytte, hästuppfödare och författare till ett tiotal böcker. Grenen OS i Konst infördes av Pierre de Coubertin (1863-1937). Han ville återuppliva de antika idealen och låta världens nationer kämpa inte bara inom idrott, utan även inom konst, musik, litteratur och arkitektur. Grenarna kallades med ett gemensamt ord för Concours d’Art – konsttävlingarna. Bidragen skulle i förväg skickas till de Coubertins hemadress i Paris och sannolikt utgjorde han enväldig jury i tävlingarna. OS i konst fanns kvar fram till 1948. Denna bronsskulptur vann guld i Stockholm 1912. Men faktum var att konstnären inte var på plats när verket korades till vinnare. Han skrev senare ett brev till arrangörerna och frågade vem som vunnit. De hade glömt att meddela honom! 

Modeskisser från 1800-talet
Modeskisser från Le Journal Des Dames et Des Demoiselles, Bryssel. Tidningen för damer och små damer, ungefär. I den kunde man läsa om allt det senaste och trendigaste. Något för dåtidens ”it-girls”. Med tidskriften kom dessa fantastiska modebilder, som en bilaga. Varje blad är tryckt av hög kvalitet på exklusivt tjockt papper som sedan handkolorerats. Bilderna är detaljerade och i gott skick. Baserat på kvinnornas klänningar är bilderna från sent 1800-tal. Bildernas text: Under bilden har varje enskild bild står en signatur av dess artist: Jules David, E. Preval. I texten följer beskrivning av respektive: Tyg, och vem som skapat tyget. Vem som skapat designen av de olika föremålen, ex barnkostymen, klänningen, spetsen. The Journal Des Dames et Des Demoiselle publicerades första gången 1833 och fortsatte till tidigt 1900-tal.

En Coca-Cola-flaska från 1920-talet
Exportflaskan, tillverkades när drycken skulle lanseras utanför Amerika för första gången, detta var 1926, därför ville man göra den mer attraktiv för de europeiska kunderna. Flaskan är gjord av grönt glas och kapsylen är täckt av folie. Den började säljas på fartygen som gick över Atlanten.
Svenska designern av den ursprungliga Coca-Cola-flaskan var Alexander Samuelsson 1915. 

Stengods ur serien Argenta
Två handdrejade glaserade stengods, 1 med röd och 1 med grön glasyr med målad silverdekor ur serien Argenta, formgiven Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge (1889-1960). Kåge skapade denna serie till Stockholmsutställningen 1930. Det var allt från urnor och skålar till fat och vaser och de blev mycket populära. Dessa 2 är tillverkade i början, alltså på 30-talet. Den gröna har en dekor av en stor drake alldeles omslingrad av en orm. Den röda har ett motiv av en fisk. Det finns märkningar undertill. Stämplar undertill. Den gröna: Argenta 978 (I) (Står för 1938) Made in Sweden, Gustavsbergsstämpel. Den röda: Argenta, Made in Sweden, Gustavsbergsstämpel, B (står för 1931).

Spelbord från tidigt 1600-tal, Renässans
Innerfanér av särskild karaktär och ovanliga tassar och dubbla bakben. Spikarna är regelbundet satta. Kan vecklas ut för att bli ett spelbord. Om man drar ut lådan finns en inskription, kanske sattes den dit i samband med en vigsel. Möbeln är blekt. Förmodligen har man spelat kort vid bordet. Detta är ett holländskt spelbord i senbarock.

Medverka i Bytt är bytt!

PROGRAMINFORMATION
Vill du vara med och tävla eller har du ett föremål du tycker platsar i Bytt är bytt 2021? Ansök till programmet.

Li Pamp – antikexpert i årets säsong av Bytt är bytt

I måndags meddelades det att Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt. Men, Bytt är bytt kräver en antikexpert på plats i studion – därför presenterar vi stolt Li Pamp, som axlar rollen i årets säsong!

Ingen Karin Laserow i höstens Bytt är bytt

Tittarfavoriten Bytt är bytt har gett oss skratt och fascinerande historier om antikviteter ända sedan första programmet sändes 2014. Tidigare i sommar drog inspelningarna av säsong sju igång, men då med andra förutsättningar än vad det varit tidigare säsonger, på grund av den rådande pandemin. En följd av de förändrade förutsättningarna är att allas vår antikexpert Karin Laserow inte är med i årets säsong av Bytt är bytt.

Trailer - Säsongspremiär för Bytt är bytt

I programmet ska de tävlande lista ut värdet på spektakulära antikviteter. Tar de rätt beslut kan de gå hem en halv miljon rikare, väljer de fel kan vinsten bli bara femhundra kronor. I studion finns den kunniga antikexperten Karin Laserow som berättar allt de tävlande och tittarna behöver veta om föremålen, utom just värdet. Programledare är Renée Nyberg.


Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 27 november

I säsongsavslutningen tävlade vännerna Anica och Anna och de skulle bland annat gissa på om en inglasad kopia av Moummad Alis boxningshandske var mer värd än en kristallkrona och en kamera. Valen var många när de tvingades byta sju föremål, ett efter ett.