Vad är diabetes?

Diabetes är en allvarlig livslång sjukdom. Sjukdomen går inte att bota, men det går att lära sig att leva med den. Vad många inte vet är att diabetes är ett samlingsnamn för olika sjukdomar, som alla beror på att man har för mycket socker i blodet.

Insulin är ett livsviktigt hormon som behövs för att cellerna i kroppen ska ta upp socker från blodet. Om man äter något med mycket socker i så ökar kroppen halten av insulin automatiskt. Hos en person med diabetes däremot, är insulinproduktionen satt ur spel.

Det finns många missuppfattningar om diabetes, och den vanligaste är nog att man blandar ihop typ 1 och typ 2 – diabetes.

Vad är skillnaden på typ 1 och typ 2 diabetes?
Vid typ 1 diabetes har kroppen slutat att tillverka insulin. En person med typ 1 diabetes måste därför tillföra insulin själv för att överleva. Det gör man genom att ta insulinsprutor. Cirka 50 000 svenskar lever med typ 1 diabetes.

Typ 2 diabetes innebär att insulinproduktionen i kroppen inte är tillräcklig, vilket leder till för mycket socker i blodet. Dessutom är vävnadernas förmåga att ta upp insulin nedsatt. Typ 2 diabetes är den vanligaste formen av diabetes. Cirka 350 000 svenskar har sjukdomen. Många befinner sig dessutom i riskzonen för att få sjukdomen eller har den utan att veta om det. 

Tvärt emot vad många tror så är typ 2-diabetes mycket mer ärftlig än typ 1. Har du en nära släkting som har typ 2-diabetes är risken 80 procent att du själv drabbas. Många som har typ 2 diabetes lider av övervikt. Det är viktigt att göra livsstilsförändringar om man är i riskzonen. Tänk på att äta näringsriktig mat, motionera och håll vikten.

För en tredjedel av de som har typ 2-diabetes kan det räcka med att lägga om kosten och försöka gå ned i vikt. En tredjedel kan behöva äta tabletter för att stabilisera blodsockret. Den sista tredjedelen kan behöva insulinsprutor, vilket också kan bli fallet på sikt om man inte sköter sin kost och hälsa.  

Vad är symptomen?
Om du alltid är törstig, kissar mycket och är onormalt trött kan det vara tecken på för högt blodsocker. Symptomen brukar vara tydligare för typ 1 diabetes än för typ 2.

Förr i världen var diabetes en dödsdom. Så är inte fallet idag. Visst innebär sjukdomen stora livsstilsförändringar, men om man tar hand om sig och sköter sin medicinering kan personer med diabetes leva ett fullgott liv. 

Källor: Svenska Diabetesförbundet, Vårdguiden, Lena Insulander, diabetssjuksköterska Diabetesförbundet

Juristen: Då får du inte ångra köp på nätet

Allt fler har tagit vara på möjligheten att handla över nätet under pandemin. Det syns tydligt i PostNords statistik som visar på en historisk ökning förra året på 40 procent jämfört med näthandeln året innan. Även på allmänna reklamationsnämndens sida uppger dom att trycket just nu är ovanligt stort. Frågan är - vad gäller när du handlar över nätet? När kan du ångra köp och när kan du det inte?

Lidingövilla till salu för 350 miljoner

Nu har alla som har 350 miljoner kronor på kontot möjlighet att köpa en ny bostad! Det här är Sveriges dyraste hus som säljs och bara filmen som ska sälja huset lär ha kostat en mijon att spela in. Kika på bilderna och hör hur mäklaren Niklas Berntzon ska lyckas hitta en köpare.

Vårens parfymer - Soraya och Martin sätter betyg

Blommigt, fruktigt, passionerat och en doft av havbris. Det är några av trenderna bland vårens parfymer. Parfymören Linda Landenberg har valt ut några av sina favoriter bland vårens dofter som programledarna får prova och sätta betyg på.

EM-truppens wildcard: "Han lär komma med"

I kväll är det dags för Janne Andersson att presentera truppen som får åka med till EM. Gruppen blir något större i år. På grund av corona får Andersson ta ut 26 spelare istället för 23. Här snackar Olof Lundh om skadeproblematiken inför EM och om Jannes wildcards inför presentationen.

Därför ska du bygga damm i trädgården - så gör du

I dag pratar vi om biologisk mångfald i Nyhetsmorgon och hur man kan skapa en bra miljö för djur och växter i sin trädgård. På plats i Älvsjö har vi vår Carolin Björnerhag som får lära sig att bygga en damm.

Ungdomsförbund: Ge 16-åringar rösträtt!

Flera av Sveriges större ungdomsförbund vill se att rösträttsåldern sänks till 16 år. Förbunden, bland andra Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund och Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, representerar tillsammans över en halv miljon, 650 000, unga i Sverige. Som första steg vill de sänka den i kommunalvalet. Medverkar i klippet gör Hanna Thessén, ordf Rädda Barnens Ungdomsförbund och Frank Berglund, tf generalsekreterare Youth 2030 Movement.

Emotionell misshandel skildras i ny roman "Även den starkaste kan råka illa ut"

Romanen "Djävulsnyckeln" handlar om Minna, som är i övre medelåldren när hon träffar Kenny, även kallad "the king of Medby". Till en början verkar hon tycka mest synd om honom men med tiden fattar hon tycke, blir stormförälskad och snärjs in i en relation full av drama och emotionell misshandel. Författaren Charlotta von Zweigbergk berättar om boken som släpps i dag.

Christer Björkman: "Tusse fick göra blixtändringar efter genrepet"

Ikväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision song contest där Tusse tävlar för Sverige med låten "Voices". I går var det genrep och Christer Björkman är självklart på plats för att se att allt sitter perfekt inför showen.
- Tusse är en av de 4-5 bidragen som slåss om det här! säger en hoppfull Christer till TV4:s reporter på plats.

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Israel-Palestina-konflikten: "Måste utredas som krigsbrott"

Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas är nu inne i sin andra vecka. Flygbombningarna av Gaza fortsätter, precis som raketbeskjutningen mot Israel. Inga tecken på nedtrappning syns och dödstalen stiger. Sida slår nu larm om en humanitär katastrof inne i Gaza. Det här kommenterar Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.