Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

100-tals barn kan vara offer för människohandel i Sverige

En nationell kartläggning som lämnas över till regeringen under torsdagen har identifierat 210 fall av misstänkt människohandel med barn sedan 2012. Men inte ett enda fall har prövats i domstol.

Uppdaterad: Publicerad:

Rädda Barnen: "Det är fruktansvärt"

Rädda Barnen: "Det är fruktansvärt"10 december, 2015
Rädda Barnen: "Det är fruktansvärt"

Ungefär hälften av fallen rör sexuell exploatering, och de flesta offren är ensamkommande flyktingbarn. De flesta barnen är mellan 15 och 17 år gamla, men några så unga som två.
Det är Länsstyrelsen i Stockholm som ligger bakom kartläggningen, man har hämtat informationen från polis och åklagare, kommunernas socialtjänster, HVB-hem och Migrationsverket.
102 polisanmälningar har identifierats men inget åtal har väckts för människohandel med barn. Ett enda fall har lett till åtal, men för människosmuggling.

- Det finns ett bortfall i varje led och det sista ledet är hos åklagare. Av 39 inledda förundersökningar har man inte väckt åtal i ett enda fall. Det är allvarligt, säger Märta Johansson, docent i rättsvetenskap på Örebro Universitet och rapportförfattare, till TV4Nyheterna.

Fakta:

Undersökningen gäller perioden 2012 t.o.m. juni 2015

210 unika barn som man har anledning att misstänka att de utsatts för människohandel eller liknande brott har identifierats.

72% av barnen var mellan 15-17 år. 13% var yngre än 11 år.

9% av barnen hade svenskt medborgarskap, 13% medborgare i annat EU-land, 13% i andra europeiska länder. 61% av barnen var medborgare i afrikanskt eller asiatiskt land.

Hälften av fallen rör sexuell exploatering, andra misstänkta brott barnen tvingats till är hushållsarbete, tiggeri och stölder

Stefan Gillgren