Peter: Därför gör jag det här

Hej!

Idag fyller jag tre år som diabetiker. Det vill jag fira med att bjuda in till en ständigt pågående match mot ett svängande blodsocker. Jihde vs diabetes typ 1. En match jag aldrig kan vinna. Oavgjort duger bra för mig. Men jag hatar att förlora.

Att vara diabetiker innebär att jag kan dö. Här och nu. För tidigt, om jag inte sköter mig. Jag vill leva här och nu. Och dö när jag är gammal och klok. Därför håller jag mitt blodsocker på en jämn nivå. Ekvationen är egentligen rätt enkel. Jag tar bort det som dödar mig. Godis, chips och sprit. Jag behåller det som förlänger mitt liv. Tennis, roliga middagar och bra filmer. Bra mat på regelbundna tider.

Du som inte har diabetes kan välja livsstil. Det kan inte jag. Men är det verkligen bara ett straff att jag varje dag under resten av livet MÅSTE äta vällagade måltider med mycket grönsaker, träna ordentligt och sova länge om natten? När jag hade kunnat leva på ostbågar, kröka och sova tre timmar per natt? Svaret är NEJ!

Självklart önskar jag ingen denna sjukdom. Men efter den första chocken, och sorgen, efter sjukdomsbeskedet har jag valt att se fördelarna med en sund livsstil. Jag är också oändligt tacksam över att min diabetesresa varit förhållandevis lätt - sjukdomen bröt ut först då jag fyllt 42. Jag hade redan fått vara en bekymmersfri tonåring utan koll på kost och blodsocker. När jag började jobba som ung reporter kunde jag hänga på redaktionen - eller krogen - hela nätter utan vidare konsekvenser. Efter fyrtio är det naturligt att föredra regelbundna arbetstider, träning och familjeliv. Visst kan jag sakna friheten att kunna välja vad jag stoppar i mig. Men ändå. Diabetes innebär att att du ska leva ett liv med kvalitet.

Att leva med diabetes innebär också att tillåta sig själv att ge efter för några laster. Vi måste få leva här och nu - inte bara länge. Min snuttefilt är snus. Inget jag rekommenderar, men ett fungerande belöningssystem.

Något av det första jag fick lära mig som diabetiker är att du själv kommer att bli den främsta experten på just din diabetes. Sant. Det är som att cykla. Du trillar mycket i början. Sedan får du fart och kan efter ett tag släppa styret. Det jobbiga är att vägen du cyklar på hela tiden förändras. Den blir guppig, hal och har ibland stora hål som du faller ner i. Då gäller det att ta tag i styret, sänka farten och välja den säkraste delen av vägbanan. Du mäter ditt blodsocker ofta. Du äter de saker du vet funkar. Du tränar lite mer och du är noga med sömnen. Då brukar jag hitta tillbaka till säker mark.

Jag är stolt över att vara typ1-diabetiker. Jag lever det liv alla borde leva. Det liv som skulle rädda mänskligheten från den folksjukdom som typ2-diabetes är. Därför gör det mig ledsen när jag får mail från föräldrar till barn med diabetes där ordet skam ofta ingår.
" Hej Peter! Jag har en 13-årig dotter som skäms över att ta sina sprutor inför kompisar. Hon vill inte vara annorlunda. Därför gömmer hon sig på toan i skolan eller så struntar hon helt enkelt i att ta dem. Följden blir enorma blodsockersvängningar och det har hänt att hon gått ner i svart. Hjälp mig att hjälpa henne. Hon behöver en förebild som har diabetes. Kan vi träffas och prata lite?"

Jag har inte kunnat träffa alla de som kontaktat mig. Men jag vill. Och framförallt vill jag att skammen ska omvandlas till stolthet. Därför bjuder jag nu in till mitt instagramkonto: jihdesdiabetes. Där kommer min match att pågå i ett års tid. Alla är välkomna att följa varje stick jag gör i min kropp. Och de som vill kan addera sina egna bilder under #jihdesdiabetes. Tillsammans är vi starka. Oavgjort är målet. Det räknar jag som en seger....

Peter

Juristen: Då får du inte ångra köp på nätet

Allt fler har tagit vara på möjligheten att handla över nätet under pandemin. Det syns tydligt i PostNords statistik som visar på en historisk ökning förra året på 40 procent jämfört med näthandeln året innan. Även på allmänna reklamationsnämndens sida uppger dom att trycket just nu är ovanligt stort. Frågan är - vad gäller när du handlar över nätet? När kan du ångra köp och när kan du det inte?

Lidingövilla till salu för 350 miljoner

Nu har alla som har 350 miljoner kronor på kontot möjlighet att köpa en ny bostad! Det här är Sveriges dyraste hus som säljs och bara filmen som ska sälja huset lär ha kostat en mijon att spela in. Kika på bilderna och hör hur mäklaren Niklas Berntzon ska lyckas hitta en köpare.

Vårens parfymer - Soraya och Martin sätter betyg

Blommigt, fruktigt, passionerat och en doft av havbris. Det är några av trenderna bland vårens parfymer. Parfymören Linda Landenberg har valt ut några av sina favoriter bland vårens dofter som programledarna får prova och sätta betyg på.

EM-truppens wildcard: "Han lär komma med"

I kväll är det dags för Janne Andersson att presentera truppen som får åka med till EM. Gruppen blir något större i år. På grund av corona får Andersson ta ut 26 spelare istället för 23. Här snackar Olof Lundh om skadeproblematiken inför EM och om Jannes wildcards inför presentationen.

Därför ska du bygga damm i trädgården - så gör du

I dag pratar vi om biologisk mångfald i Nyhetsmorgon och hur man kan skapa en bra miljö för djur och växter i sin trädgård. På plats i Älvsjö har vi vår Carolin Björnerhag som får lära sig att bygga en damm.

Ungdomsförbund: Ge 16-åringar rösträtt!

Flera av Sveriges större ungdomsförbund vill se att rösträttsåldern sänks till 16 år. Förbunden, bland andra Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund och Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, representerar tillsammans över en halv miljon, 650 000, unga i Sverige. Som första steg vill de sänka den i kommunalvalet. Medverkar i klippet gör Hanna Thessén, ordf Rädda Barnens Ungdomsförbund och Frank Berglund, tf generalsekreterare Youth 2030 Movement.

Emotionell misshandel skildras i ny roman "Även den starkaste kan råka illa ut"

Romanen "Djävulsnyckeln" handlar om Minna, som är i övre medelåldren när hon träffar Kenny, även kallad "the king of Medby". Till en början verkar hon tycka mest synd om honom men med tiden fattar hon tycke, blir stormförälskad och snärjs in i en relation full av drama och emotionell misshandel. Författaren Charlotta von Zweigbergk berättar om boken som släpps i dag.

Christer Björkman: "Tusse fick göra blixtändringar efter genrepet"

Ikväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision song contest där Tusse tävlar för Sverige med låten "Voices". I går var det genrep och Christer Björkman är självklart på plats för att se att allt sitter perfekt inför showen.
- Tusse är en av de 4-5 bidragen som slåss om det här! säger en hoppfull Christer till TV4:s reporter på plats.

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Israel-Palestina-konflikten: "Måste utredas som krigsbrott"

Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas är nu inne i sin andra vecka. Flygbombningarna av Gaza fortsätter, precis som raketbeskjutningen mot Israel. Inga tecken på nedtrappning syns och dödstalen stiger. Sida slår nu larm om en humanitär katastrof inne i Gaza. Det här kommenterar Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.