Doktor Mikael svarar

På tisdag kommer Doktor Mikael svara på alla frågor du kan tänkas ha om diabetes. Du kan redan nu mejla oss på nyhetsmorgon@tv4.se så kanske din fråga kommer med i programmet. Här har vi smygstartat frågestunden:

Vad är det för skillnad på typ 1 och typ 2 diabetes?
Har man typ 1 producerar man inget eget insulin. Man måste därför tillföra kroppen insulin. Har man Typ 2 har cellerna nedsatt känslighet för insulinets effekt. Typ 1 brukar ha en snabbare debut, medan typ 2 utvecklas under flera år.

Hur vet man om man är drabbad?
De typiska symptomen brukar vara att man alltid är törstig, att man kissar mycket och är ovanligt trött. När blodsockret blir för högt försöker kroppen göra sig av med sockret genom urinen. Det är därför man kissar mycket. Detta leder till vätskebrist, vilket i sin tur leder till extrem törst.

Varför måste man ta insulin?
Cellerna i kroppen behöver energi, det vill säga socker från maten vi stoppar i oss, för att överleva. Insulin är ett livsviktigt hormon som fungerar som en transportör för energi in till cellerna. Insulin pumpas ut av bukspottskörteln hos friska människor. Hos personer med diabetes, som har otillräcklig eller ingen insulinproduktion, måste insulin tillföras utifrån. Typ 2 diabetiker brukar börja med tabletter, som ökar cellernas känslighet för att ta upp insulin. Tablettfasen brukar vara övergående. Oftast måste man övergå till sprutor senare i livet. Typ 1 diabetiker tar sprutor med olika typer av insulin vid olika tillfällen under dagen. Om du inte har diabetes själv, har du säkert sett någon som tagit en spruta i samband med sin måltid. 

Vad händer om jag inte tar insulin? 
Förr i tiden när det inte fanns framställt insulin att tillgå så klarade sig patienten i princip 1,5 år innan död. Man upptäckte det genom att patientens urin smakade socker. Kroppen blir sur, man svälter och luktar aceton. Om man glömmer att ta sitt insulin och blodsockervärdet är högt kan man drabbas av ketoacidos, som är ett livshotande tillstånd. Man kan också få så kallad insulinkänning om blodsockret är för lågt. Då är det viktigt att personen får i sig socker fort, kanske ett glas juice eller mjölk. 

Min mamma har diabetes. Borde jag vara orolig?
Man ska inte leva med oro, för oro är stress. Men du bör ta reda på om du har riskfaktorer för att få typ 2 diabetes. Det är bättre att vara upplyst än att vara rädd. Ta hand om dig själv, se till att äta rätt och motionera. Det handlar inte om några två veckors-dieter här, utan att ta hand om sig själv hela livet. 

Hur vanligt är diabetes?
Vi ser att det ökar, i synnerhet typ 2 diabetes. Typ 1 diabetes ökar också i Sverige och Finland, och vi vet inte vad det beror på än.  

Om man precis fått reda på att man har diabetes. Vad ska man tänka på?
Det var ett dödsbud förr, men nu går det att behandla. Om man sköter sig rätt, kan man slippa de skrämmande långtidseffekter som var vanliga förr. Det blir såklart en stor omställning, men livet är inte förstört.

Kan man bli frisk från sin diabetes?
Det går inte att bli frisk. Men om du väger 120 kilo och har ett jättedåligt sockervärde och går ner till 70 kilo och får ett bättre sockervärde, är det naturligtvis bra, men riskfaktorn kvarstår. 1,5 miljoner i Sverige har en ärftlig benägenhet att utveckla typ 2 diabetes i synnerhet om man är överviktig, röker, äter fel mat, inte behandlar sitt höga blodtryck osv. Man kan inte bota diabetes men man kan skjuta upp den med flera år om man sköter sin vikt rätt.

Har du något råd till de som är i farozonen för typ 2 diabetes?
Jag förespråkar ingen fanatism, men ät bra, motionera. Begränsa andra livsfaktorer som höga blodfetter och stillasittande. Det handlar som sagt inte om några dieter – utan att göra långvariga livsstilsförändringar. 

Juristen: Då får du inte ångra köp på nätet

Allt fler har tagit vara på möjligheten att handla över nätet under pandemin. Det syns tydligt i PostNords statistik som visar på en historisk ökning förra året på 40 procent jämfört med näthandeln året innan. Även på allmänna reklamationsnämndens sida uppger dom att trycket just nu är ovanligt stort. Frågan är - vad gäller när du handlar över nätet? När kan du ångra köp och när kan du det inte?

Lidingövilla till salu för 350 miljoner

Nu har alla som har 350 miljoner kronor på kontot möjlighet att köpa en ny bostad! Det här är Sveriges dyraste hus som säljs och bara filmen som ska sälja huset lär ha kostat en mijon att spela in. Kika på bilderna och hör hur mäklaren Niklas Berntzon ska lyckas hitta en köpare.

Vårens parfymer - Soraya och Martin sätter betyg

Blommigt, fruktigt, passionerat och en doft av havbris. Det är några av trenderna bland vårens parfymer. Parfymören Linda Landenberg har valt ut några av sina favoriter bland vårens dofter som programledarna får prova och sätta betyg på.

EM-truppens wildcard: "Han lär komma med"

I kväll är det dags för Janne Andersson att presentera truppen som får åka med till EM. Gruppen blir något större i år. På grund av corona får Andersson ta ut 26 spelare istället för 23. Här snackar Olof Lundh om skadeproblematiken inför EM och om Jannes wildcards inför presentationen.

Därför ska du bygga damm i trädgården - så gör du

I dag pratar vi om biologisk mångfald i Nyhetsmorgon och hur man kan skapa en bra miljö för djur och växter i sin trädgård. På plats i Älvsjö har vi vår Carolin Björnerhag som får lära sig att bygga en damm.

Ungdomsförbund: Ge 16-åringar rösträtt!

Flera av Sveriges större ungdomsförbund vill se att rösträttsåldern sänks till 16 år. Förbunden, bland andra Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund och Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, representerar tillsammans över en halv miljon, 650 000, unga i Sverige. Som första steg vill de sänka den i kommunalvalet. Medverkar i klippet gör Hanna Thessén, ordf Rädda Barnens Ungdomsförbund och Frank Berglund, tf generalsekreterare Youth 2030 Movement.

Emotionell misshandel skildras i ny roman "Även den starkaste kan råka illa ut"

Romanen "Djävulsnyckeln" handlar om Minna, som är i övre medelåldren när hon träffar Kenny, även kallad "the king of Medby". Till en början verkar hon tycka mest synd om honom men med tiden fattar hon tycke, blir stormförälskad och snärjs in i en relation full av drama och emotionell misshandel. Författaren Charlotta von Zweigbergk berättar om boken som släpps i dag.

Christer Björkman: "Tusse fick göra blixtändringar efter genrepet"

Ikväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision song contest där Tusse tävlar för Sverige med låten "Voices". I går var det genrep och Christer Björkman är självklart på plats för att se att allt sitter perfekt inför showen.
- Tusse är en av de 4-5 bidragen som slåss om det här! säger en hoppfull Christer till TV4:s reporter på plats.

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Israel-Palestina-konflikten: "Måste utredas som krigsbrott"

Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas är nu inne i sin andra vecka. Flygbombningarna av Gaza fortsätter, precis som raketbeskjutningen mot Israel. Inga tecken på nedtrappning syns och dödstalen stiger. Sida slår nu larm om en humanitär katastrof inne i Gaza. Det här kommenterar Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.