Jihdes diabetes

Ida 23: "Tack Peter Jihde, så jäkla bra"

Jag fick det här mejlet från Ida. En historia väl värd att läsa. Heja Ida/ Peter

Hej!

Mitt namn är Ida, jag är 23 år och har haft diabetes sen jag var 1,5 år.
Att du uppmärksammar detta betyder oerhört mycket för mig att jag börja gråta när jag såg klippet från nyhetsmorgon.
Det är så otroligt mycket fördomar kring diabetes och så mycket skam, jag vet för jag har skämts så pass mycket vissa gånger när jag var yngre att jag knappt velat ta insulinet. Diabetes förknippas ofta med att vara tjock hos de personer som jag har mött, vilket har lett till en skam, att vara tvungen att äta på mina tider speciellt när ingen annan ville äta. Jag är inte jättesmal heller så att vara tvungen att äta något fast jag heller inte var hungrig var enormt pinsamt.

Jag hade en assistent i skolan när jag var liten som hjälpte mig med blodsocker och insulin, för det är trots allt ett otroligt stort ansvar som läggs på ett barn! På högstadiet var det annorlunda, speciellt när lärare ifrågasatte varför jag var tvungen att gå iväg och ta blodsocker med kommentarer som du kunde ju gjort det innan lektionen, fick till och med skaffa intyg på att jag hade diabetes då det kändes som det inte var okej för mig att gå ifrån och ta insulin eller blodsocker! Så klart fanns det otroligt bra lärare med som fixade med annan mat eller fika de gånger det bjöds på det.
Alla klassresorna som mamma va tvungen att följa med på var också lite pinsamt, sen när jag kom upp i åldern kunde läraren hålla koll istället och fick då istället dömande blickar från klasskamraterna för läraren var tvungen att sova i samma rum som oss. Jag kände mig ofta som en börda.
Jag är oerhört tacksam för att min mamma hela tiden fanns där, för hur annars skulle jag fixa allt. Jag är även tacksam för de lärare som ställde upp och tog extra ansvar för att jag skulle kunna/våga följa med och göra saker.

Många gånger var jag arg, förbannad, ledsen och uppgiven över att just jag fick diabetes. Diabets tar ju aldrig semester, jag hatade det. Att va tvungen att ta blodsocker och insulin innan mat eller motion och på nätterna, att va tvungen att alltid ha koll när man ville leka eller hitta på något spontant. Att ALDRIG ALDRIG vara tillåten att glömma ta med insulinet eller ta insulinet, för om du glömmer så glömmer du också att hålla dig vid liv. Men framför allt att inte kunna vara som alla andra. Att inte ha den friheten alla andra hade. Att vara fånge i sig själv.

Men jag lät inte det besegra mig, jag flytta till en ny stad för 2,5 år sen, trots familjens oro ifall något skulle hända, jag kände ju inte någon mer än min sambo och familjen är några timmar bort. Men jag fixa det! Nu pluggar jag näst sista terminen på högskolan till Psykologisk coach, trots det var lite av ett orosmoment i början att sitta och skriva tenta ifall jag skulle bli dålig. Men jag fixade det med! Min nya utmaning är att förhoppningsvis plugga i Irland i höst, det känns läskigt men framför allt förbannat spännande!

Det är så viktigt att inte begränsa livet bara för diabetesen, det vet både du och jag. Vi är fast i oss själva men det betyder inte att vi inte kan leva ett lika spännande och modigt liv som alla andra :)! Det bara krävs lite mer planering för att göra saker.

SÅ TACK du lyfter fram diabetes, det är så jäkla bra! Jag hoppas att folk får en bättre bild av vad det innebär att ha diabetes och att skammen försvinner.

Stor kram, Ida Svensson

Följ Jihdes diabetes på instagram: www.instagram.com/jihdesdiabetes/

Professorns varning: ”Lika många barn kommer dö av diabetes som av cancer”

Sverige kommer på andra plats i världen när det gäller hur vanligt typ 1- diabetes är bland barn. Bara i Finland är det vanligare. Dessutom är det många barn som får diagnosen alldeles för sent. Det här visar en ny studie gjord av Johnny Ludvigsson, professor i barn- och ungdomsmedicin vid Linköpings universitet. Han är orolig och överraskad av resultatet.

Peter Jihdes diabetes: "Mitt mest meningsfulla år i livet"

I dag är det exakt ett år sedan som Peter satt här i Nyhetsmorgon och startade instagramkontot Jihdesdiabetes. 1 789 bilder har det blivit. Här berättar Jihde om året med diabetes - och professorn om skammen som många känner.

Nygaddade - tre nya diabetestatueringar

I dag är det världsdiabetesdagen. Peter Jihde, längdskidåkaren Robin Bryntesson och ex-fotbollsproffset Pär Zetterberg visar upp sina nya tatueringar!

Jennifer: Klasskompisarna tyckte jag var äcklig

I ett halvår har Peter Jihde dokumenterat varje spruta insulin. Jennifer Gustavsson har själv diabetes och berättar om hur hennes liv ser ut med diabetes, och betydelsen av att uppmärksamma en diabetikers vardag.

Nike, 9 år: Peter vem väcker dig på nätterna?

När Nike Nyman var två år drabbades hon av typ 1-diabetes. Mamma Malin bestämde sig då för att utbilda diabeteshunden Molly, som nu är en mycket viktig hjälp i Nikes vardag. Så här funkar det.

Peter: Därför gör jag det här

Hej!

Idag fyller jag tre år som diabetiker. Det vill jag fira med att bjuda in till en ständigt pågående match mot ett svängande blodsocker. Jihde vs diabetes typ 1. En match jag aldrig kan vinna. Oavgjort duger bra för mig. Men jag hatar att förlora.

Doktor Mikael svarar

På tisdag kommer Doktor Mikael svara på alla frågor du kan tänkas ha om diabetes. Du kan redan nu mejla oss på nyhetsmorgon@tv4.se så kanske din fråga kommer med i programmet. Här har vi smygstartat frågestunden:

Vad är diabetes?

Diabetes är en allvarlig livslång sjukdom. Sjukdomen går inte att bota, men det går att lära sig att leva med den. Vad många inte vet är att diabetes är ett samlingsnamn för olika sjukdomar, som alla beror på att man har för mycket socker i blodet.

Bra länkar om diabetes

Peter: När jag fick reda på att jag hade diabetes, blev jag först jätterädd och jag kände mig väldigt ensam. Och när jag googlade på diabetes kom jag in på massor av sidor som inte var till någon hjälp utan bara skrämde upp mig. Så ska ingen behöva ha det. Därför har jag samanställt några länkar som är bra att kolla in om du är drabbad eller känner någon som är det.