Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Man knivskuren i centrala Helsingborg

Tre gripna efter explosion – bombskyddet kallas in

Kvinna allvarligt skadad i trafikolycka

Senaste dygnet

"Pappa trodde det var fyrverkerier"

Omkring en miljon människor var på plats inför tolvslaget i Dubais centrum när en brand utbröt på ett 63 våningar högt lyxhotell. - När vi såg den svarta röken förstod vi att det var en brand, berättar 10-årige svensken Mattias Eriksson för nyhetsbyrån AP.

Uppdaterad: Publicerad:

Ur TV4Nyheterna nyårsafton:

Stor hotellbrand i Dubai - 20 våningar höga lågor
Stor hotellbrand i Dubai - 20 våningar höga lågor

Det är ännu inte känt vad som orsakade en dramatisk brand på ett 63 våningar högt lyxhotell i Dubai på nyårsafton. Räddningsarbetare lyckades få branden under kontroll, men rök stiger fortfarande från byggnaden på morgonen.

Hotellet The Address Downtown som brinner är 63 våningar högt och ligger nära världens högsta skyskrapa Burj Khalifa.

Bilder från Förenade arabemiraten visar eldslågor på höjden längs utsidan av The Address-byggnadens ena sida. Ett par timmar efter att branden bröt ut har lågorna minskat, men då och då inträffar explosioner i lågorna längs fasaden.

Byggmaterial faller

På insidan ska sprinklers och annan brandskyddsutrustning ha lyckats begränsa spridningen, enligt den emiratiska regeringen. Det faller dock ännu byggmaterial från den sida där fasaden brinner, bland annat balkongdelar.

Kenneth Flynn berättar för Sky News att han satt med sin partner i en bar två våningar upp när branden bröt ut.

- När vi gick ut stod hela byggnaden i lågor. Det var otroligt, säger Flynn till tv-kanalen.

- Hettan var så intensiv.

Maha Abouelnebin åt middag med sin familj på hotellets restaurang när hon såg lågorna.

- Herregud. . . det var en brand. Vi bestämde oss för att vi var tvungna att ta oss därifrån, säger hon till CNN.

Lindrigt skadade

Dubairegeringens mediekontor uppger att 14 personer har skadats lindrigt, medan en har lite svårare skador och en person som blev knuffad under evakueringen fick en hjärtattack. Till Reuters säger en sjukvårdare på plats att uppemot 60 personer kan ha skadats lindrigt i trängseln utanför.

Utrymningen har att döma av rapporterna gått lugnt. En polischef uppger för Reuters att alla boende har kunnat evakueras.

Den norske hotellkungen Petter Stordalen och hans fru bodde enligt norska medier på hotellet.

- Vi är ute därifrån nu, säger en ordknapp hotellkung till tidningen VG kort efteråt.

Lama Noppel, som bor i Burj Khalifa, berättar för NBC News att det hörde en väldigt, väldigt hög explosion innan elden bröt ut och att det luktar bränd plast i området.

Nyårsfirandet genomfört

Barrikader som satts upp på gatorna togs bort när branden bröt ut för att människor skulle kunna ta sig ut. I skyskrapan finns, förutom hotellrum och bostäder, flera restauranger och en stor butiksgalleria.

När branden bröt ut pågick förberedelser för nyårsfirandet i närheten, i synnerhet ett praktfyrverkeri från jätteskyskrapan Burj Khalifa. Åskådare hade samlats, också i restaurangerna på The Address, för att se evenemanget.

Vid midnatt, klockan 21 svensk tid, drogs fyrverkerierna i gång trots att elden i hotellet ännu inte hade släckts. Byggnader i närheten skymdes ännu av rök från branden.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om eventuellt drabbade svenskar.